I årets tredje utgave av Z kan du lese anmeldelser av alle de norske kortfilmene som deltok i hovedprogrammet i Grimstad i juni. Musikkvideoprogrammet får en egen omtale ført i pennen av Atle Hunnes Isaksen, og Gunnar Iversen har sett på trender i årets norske dokumentarfilmprogram. Cloe Faulkner har tatt for seg det internasjonale kortfilmprogrammet og Ingrid Rommetveit har intervjuet Cindy Keefer om hennes arbeid med å fronte abstrakt kunst. Sist men ikke minst – fem spennende norske kortfilmskapere reflekterer over kortfilmens utfordringer og framtida for norsk film.
Det var fylkesordfører Tellef Inge Mørland som delte ut kulturprisen. Det ble også delt ut to kulturstipender, som gikk til filmskaper Iain Forbes (t.v) og fotograf Ketil Olav Sand (t.h).
Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris skal deles ut til enkeltpersoner eller organisasjoner som har særlig tilknytning til kulturlivet i fylket. Prisen har som formål å gi honnør for særlig fortjensfull innsats innenfor rammen av det utvidede kulturbegrep.
Prisen er en skulptur – Solen IV, og er utformet av Arne Vinje Gunnerud.
I begrunnelsen for tildelingen fremheves det at Kortfilmfestivalen er en av pilarene i norsk filmliv. Videre påpekes det at Kortfilmfestivalen i Grimstad ikke bare er et viktig visningssted for kort- og dokumentarfilm, men like mye en arena hvor debutanter og anerkjente regissører møtes og nye kontakter knyttes. At Kortfilmfestivalen også fungerer som et springbrett for norske filmskapere ut i det internasjonale filmmarkedet er også en del av begrunnelsen for tildelingen.
Kortfilmfestivalen ser denne prisen som en viktig anerkjennelse fra en av våre mest sentrale støttespillere. Det gir oss fart og ekstra energi inn i planleggingen av neste års festival. Snart er vi 40 år. Vi gleder oss!
Aust-Agder fylkeskommune skriver mer om prisen på nettsiden sin.
Mange kortfilmentusiaster fikk øynene opp for Gunhild Engers humoristiske univers da kortfilmen Et enklere liv ble vist i Grimstad i 2013. Gunhilds filmer er preget av svart situasjonskomikk og bisarre, men dog så gjenkjennelige, skildringer av mennesker og mellommenneskelige relasjoner. Denne kvelden viser Norsk kort fire av hennes filmer, og dette blir utgangspunktet for en filmsamtale mellom Gunhild og Lars Ole Kristiansen, redaktør for Montages.
Gunhild Enger er utdannet ved Edinburg College of Art og Göteborg Filmhögskola. Hun ble BAFDA-nominert for sin eksamensfilm Bargain i 2005, og siden dette er henne filmer vist på festivaler verden over.
Norsk kort viser:
The Committee, regi: Gunhild Enger og Jenny Toivoniemi, Sverige 2016, 14 min
Et enklere liv, regi: Gunhild Enger, Norge 2013, 15 min
Prematur, regi: Gunhild Enger, Norge 2012, 17 min
Back-To-Work, regi Gunhild Enger, Norge 2010, 18 min
Norsk kort er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt og Kortfilmfestivalen, hvor vi presenterer spennende stemmer som opererer innen kortfilmformatet.
Visningen er gratis – husk å ta ut plassbillett på Cinemateket i forkant.
Vi ønsker med dette alle norske kort, dokumentar og musikkvideo filmskapere velkommen til å melde på sin film til neste års konkurranse. Vi ser frem til å se hva som beveger seg i Norge av spennende talenter, trender og temaer. I 2016 hadde vi rekordpåmelding med 468 norske filmer.
Nå kan du også kjøpe festivalpass!
Hvis du er en early bird og melder deg på innen 1. mars tilbyr vi Festivalpass til redusert pris: 850,- kontra 1090,-, så vær tidlig ute!
Kortfilmen Foul (regi Rune Denstad Langlo) er en av filmene du kan se på Aftensposten TV.
Kortfilmfestivalen er opptatt av at norsk kort- og dokumentarfilm skal være tilgjengelig over hele landet.
Derfor er vi glad for at vår mediepartner Aftenposten TV ser verdien av og jobber med sammen med oss om dette. Samarbeidet foregår på den måten at Kortfilmfestivalen kuraterer filmene, og Aftenposten TV sørger for kontraktering og distribusjon ut til publikum.
På Aftenposten har hele landet tilgang på et variert utvalg film på nett – fra gode gamle animasjonsperler, via nyskapende kortfilmer – til samfunnsaktuelle dokumentarfilmer.
Karpe Diem slapp fra november 2015 – august 2016 sju låter med tilhørende musikkvideoer, som samlet utgjør gruppa sitt femte album. Heisann Montebello er et helstøpt musikalsk konsept, både tematisk og visuelt. Med hele åtte regissører involvert snakker vi om et unikt prosjekt, men også en ny måte å lansere et album på. I april kroner Karpe Diem det hele med tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum.
Under Norsk kort onsdag 1. februar møter vi et knippe av regissørene involvert i Heisann Montebello, deriblant Thea Hvistendahl, Stian Andersen, Torgeir Busch og Erik Treimann. Hvordan jobbet hver enkelt av dem med sitt prosjekt, og hvordan var samarbeidet med Norges største hiphop-duo? Hvilke rammer fikk regissørene og hvor fritt stod de i sitt arbeid? Det blir filmprat og historier fra innspilling, og ikke minst – vi skal skru opp lyden og nyte filmene på det store lerretet!
Norsk Kort er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt og Kortfilmfestivalen. Kvelden ledes av Elisabeth Aalmo, daglig leder i Kortfilmfestivalen. Arrangementet er gratis – husk å ta ut plassbillett i billettluka.
Bilde: Karpe Diem – Den islamske elefanten (regi Thea Hvistendahl)
Fotokreditt: akam1k3
Norsk dokumentarfilmbransje er i en meget positiv utvikling. Prosjektene er de siste 10 årene blitt stadig mer internasjonale. Økende grad av co-produksjoner innebærer flere samfunnskritiske filmer med internasjonal appell og stort nedslagsfelt. Det lages flere filmer som stiller spørsmål ved maktstrukturer, politikk, miljø og korrupsjon. Som en del av denne utviklingen vil norske dokumentarister med stor sannsynlighet møte på sensur, enten i Norge eller internasjonalt.
Kortfilmfestivalen trakk i fjor sommer dokumentarfilmen “The Magnitsky Act – Behind the scenes” fra programmet, etter varsel om søksmål fra investor Bill Browder. Dette ble starten på en lang og het debatt som fortsatt pågår. Debatten har både handlet om innholdet i filmen og hvorvidt den er ærekrenkende eller en del russisk propaganda, men også tatt for seg om ytringsfriheten i Norge faktisk er reell. Uavhengig av hva man måtte mene om festivalens beslutning om å ta filmen ut av programmet er det åpenbart at ytringsfriheten ble satt under press på Kortfilmfestivalen i fjor. Vi har også sett andre eksempler hvor norske filmskapere trues eller presses, og tilfeller hvor filmskapere overvåkes, materiale konfiskeres og kilder avsløres.
Våren 2017 vil Kortfilmfestivalen, med støtte fra Fritt Ord, intervjue og kartlegge sentrale aktører i norsk dokumentarbransje. Målet er å få innsikt i hva bransjen selv tenker om ytringsfrihetens kår for dagens norsk dokumentbransje. Kartleggingen, som skal utføres av dokumentarist Hanne Myren, vil fortelle om utfordringer, bekymringer og erfaringer i bransjen. Vi ønsker å få vite mer om hvilke behov som finnes og hva slags kompetanse og kunnskap som trengs, både hos produsenter, dokumentarister og hos ulike visningsarenaer og plattformer. Kan saken med The Magnitsky Act ha skapt selvsensur hos filmskapere, tilskuddsgivere og formidlingsaktører? Hvilke aktører i bransjen har opplevelser av trusler og forsøk på sensur?
Under Kortfilmfestivalen i juni ønsker vi å presentere sentrale problemstillinger og utfordringer som er avdekket i forbindelse i kartleggingen. Hvordan forholder bransjeaktørene seg til press og påvirkning fra media, store kommersielle aktører, etterretning eller politikere? Hva trenger vi for å ivareta en film både i produksjonsfasen og under lanseringen, med tanke på sikkerhet og kildevern? Kortfilmfestivalen i juni vil være en møteplass hvor vi deler kunnskap og skaper økt bevissthet gjennom diskusjon og erfaringsutveksling på dette viktige feltet.
Du må gjerne ta kontakt med oss hvis du har noe innspill.
Kontaktpersoner:
Hanne Myren, prosjektleder for kartleggingen, hannemyren@gmail.com
Elisabeth Aalmo, daglig leder i Kortfilmfestivalen, elisabeth@kortfilmfestivalen.no
Vibeke Heide er regiutdannet ved Den norske filmskolen og har de siste årene skrevet, regissert og produsert en rekke kortfilmer og musikkvideoer. I 2015 vant kortfilmen hennes Bunker Amandaprisen for beste kortfilm og i 2012 vant Og leken er god Gullstolen på Kortfilmfestivalen, sistnevnte var også Amanda-nominert samme år.
Kaveh Tehrani:
Kaveh Tehrani er en norsk-iransk filmskaper. Han har skrevet og regissert kortfilmene 1994 (2010) og Victor (2014). Begge filmene har vunnet priser ved flere internasjonale filmfestivaler og er vist på NRK. For 1994 vant Tehrani Amanda for beste kortfilm, den ble også solgt til BBC Persia. Tehrani utvikler nå nye filmprosjekter med produsent Ruben Thorkildsen (Ape & Bjørn).
Vera Micaelsen:
Vera Micaelsen er forfatter og manusforfatter. Hun har jobbet som leder av Den kulturelle skolesekken i Kulturrådet og som langfilmkonsulent i NFI. Micaelsen har mange år bak seg i NRK, som produsent og programleder for radio og TV, og har i jobbsammenheng alltid hatt et glødende engasjement for kunst og kultur for barn og unge. Hun bor i Skedsmo kommune med store barn, mann og katt. (Foto: Marte Garmann)
Forhåndsjury – musikkvideo
Torgny Amdam:
Torgny Amdam er en komponist, sanger og musikkprodusent fra Oslo. Han startet sin musikalske karriere som frontfigur i flere hardcore-band. I 2010 debuterte han som soloartist under navnet Torgny, og har siden laget to album og to EP’er. Torgny har komponert musikk for både teater og film, og er mest kjent for «Oslo 31. august», «Blind» og «Tvillingenes Dagbok». Hans musikkvideo-trilogi sammen med Emil Trier har blitt kritikerrost for sin sosiologiske dokumentering av norsk ungdom.
Ola Martin Fjeld:
Ola Martin Fjeld er utdannet regissør ved Film og TV-Akademiet. I 2014 startet han opp Nordic Music Video Awards, den eneste møteplassen som utelukkende fokuserte på Nordiske musikkvideoer. Han har regissert og produsert en rekke musikkvideoer og har hentet hjem et knippe priser, blant andre Best Dance video fra U.K. Music Video Awards. I dag jobber han i Scandinavian Technology Institute som filmregissør og VR-ansvarlig.
Forhåndsjury – norsk dokumentar
Thomas A. Østbye:
Thomas A. Østbye er en særegen stemme innen norsk dokumentar og kunstfilm. Han jobber ofte med filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme knyttet direkte til aktuelle politiske forhold. Filmer som Imagining Emanuel, Out of Norway, Drømme, Human, og det interaktive prosjektet 17000 Islands har mottatt en rekke internasjonale priser og han har også vunnet Gullstolen på Kortfilmfestivalen. Østbye driver produksjonsselskapet PLYMSERAFIN.
Bjørn Sørenssen:
Bjørn Sørenssen er professor emeritus ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU. Han har publisert mange artikler og bøker, bl.a. Å fange virkeligheten: Dokumentarfilmens århundre fra 2007 (Universitetsforlaget). Sørenssen deltok på den første norske kortfilmfestivalen på Røros i 1978.
Torunn Nyen:
Torunn Nyen har jobbet som frilans filmarbeider i den norske film og TV-bransjen siden 1971. Hvert år siden 1980 har hun vært med på å arrangere Kortfilmfestivalen, som en av festivalens stiftere. Hun studerte filmvitenskap ved Universitetet i Stockholm, men har lært mest av utallige festivalbesøk i Europa de siste 40 årene.
Årets filmpåmelding er nå stengt og vi har mottatt hele 400 filmer! Et pent og passende antall siden Kortfilmfestivalen feirer sitt 40-års jubileum i år. På få timer har vi prøvd å skaffe oss en liten oversikt over innsendte bidrag, vi har snik-tittet på mange av filmene og her i staben tror vi at dette kan bli den beste festivalen noensinne! Mens vi venter på at juryen velger ut sine favoritter vil vi servere en smule statistikk, noen tall og andre artige fakta om årets påmeldinger.
Kortfilmer:
Vi har fått inn hele 258 kortfilmer og ca. 50 vil bli tatt ut til årets festival. Det vil si at 19% av kortfilmene kommer med i konkurranseprogrammet og vil kjempe om «Gullstolen» for Beste Kortfilm. Av 258 filmer er 41% regissert av kvinner og 59% av menn, men vi ser også at det er flere menn som regisserer film i et partnerskap, noe som gjør at antallet øker noe. Hvis vi tar utgangspunkt i antall påmeldte filmer har vi regnet oss frem til at det lages i gjennomsnitt 21,5 kortfilmer i måneden – hvem var det som sa noe om at kortfilmen var i ferd med å forsvinne?
Årets forhåndsjury for kortfilm har lange dager foran seg da de har 3273 minutter med kortfilm å se, noe som tilsvarer 54,5 timer. Vi ønsker juryen lykke til!
Musikkvideo:
Det er påmeldt 82 musikkvideoer og ca. 24 av dem vil bli tatt ut til festivalen. Det er i underkant 1/3 av musikkvideoene som kommer til å konkurrere om «Gullstolen» for Beste musikkvideo. Det er inspirerende at det lages mange musikkvideoer om dagen, kanskje SVISJ og MTV tar tilbake musikkvideo-sendingene sine? Kjønnsfordelingen innenfor sjangeren skiller seg betraktelig fra de to andre kategoriene, da hele 81% av filmene er regissert av menn. Likevel er 19% kvinnelige regissører en økning fra i fjor, og vi håper at antallet fortsetter å stige. Musikkvideojuryen har 356 minutter med musikk og film foran seg.
Dokumentar:
Det er 60 påmeldte dokumentarer, noe som er nøyaktig det samme antallet som i fjor. Med andre ord det er en kontinuerlig produksjon av dokumentarer her til lands, og hurra for det! Det er omkring 10 dokumentarer som blir valgt ut til å konkurrere om juryens gunst. Vi ser at dokumentaristene har det minste nåløyet å komme seg igjennom, da det kun er 16 % av filmene som blir tatt ut til årets festival. Det er 20% flere mannlige regissører enn kvinner med enn 60/40 fordeling.
Det er 3465 minutter med dokumentar påmeldt, det vil si også denne juryen har en stor del film å konsumere de neste ukene – vi ønsker dere lykke til!
Vi har prøvd å orientere oss litt om hva det lages dokumentarer om, og nå skal vi ikke redusere film til tematikk, men vi ser et mønster av hva som er populært å dokumentere: Det er fokus på sykdom og psykisk helse, familie og identitet, norsk historie og samtid, flyktningkrise og miljø og natur. Med andre ord vi har mange spennende dokumentarer i vente.
Vi ønsker alle påmeldte lykke til og gleder oss til å se hvilke filmer årets forhåndsjury velger!
Forhåndsjuryen Kortfilmfestivalens musikkvideoprogram har vurdert rekordmange 91 påmeldte musikkvideoer. 26 filmer er valgt ut til konkurranseprogrammet, som vises i Grimstad under festivalen.
Ytterligere informasjon om filmene og visningstidspunkter blir snart tilgjengelig på kortfilmfestivalen.no.
Her er artistene, videoene og regissørene som konkurrerer om prisen for beste musikkvideo og en premie på 15 000 kroner.
Aasen – Punktlig, Jørgen Klüver
Anja – Echo, Aurora Gossé
Anneli Drecker – Alone, Thor Brenne
Arvid Sletta – People, Joern Utkilen
Briskeby – Rookie Mistakes, Shaun Higton
Broiler ft. Bekuh Boom – Money, Jarand Herdal
Cazadores – Shadowboxing, Eilif Landsend
Cold Mailman – Something You Do, André Chocron
Don Martin – Diamanttyv, Kristoffer Klunk Nyborg
Don Martin – Ordfører, Jim Hansen
Elliott Moss – Pattern Repeating, Daniel Howlid
Flammer, Adam Kjær
Gabrielle – MER, Kristoffer Klunk Nyborg
Honcho – Clovers, Manuel Ferrari
Karpe Diem – Hvite menn som pusher 50, Marie Kristiansen
Karpe Diem – Lett å være rebell i kjellerleiligheten din, Kavar Singh
Læx og Ludo – Promille i høyden, Daniel Schwarz
Paperboys – Dance X Poltergeist, Mohammed Sarmadawy
Philco Fiction – June 17, Øyvind Langdalen og Runar Sørheim
Rørstad – Cray Crazy, Nicholas Osborne
Sivert Høyem – Sleepwalking Man, Kenneth Karlstad og Magne Lyngvær
Steinar Karlsen – Ferge, Steinar Karlsen
Susanne Sundfør – Accelerate, Stian Andersen
The White Birch – Love, Lay Me Blind, Andreas J. Riiser
Torgeir Waldemar – Streets, Magne Pettersen
Yoguttene – Sånn vi levar, Jørgen Klüver og Sveinung Gjessing
Da Ruben Östlund gjorde research til sin tredje spillefilm Play, der barn raner andre barn, kom han gjentatte ganger over tilfeller der voksne mennesker iakttok det som hendte uten å gripe inn. Denne tydelige ansvarsfraskrivelsen i det offentlige rom ble et viktig tema i Play, et tema som videreføres når Östlund nå arbeider med sin nye spillefilm Rutan. Filmen skal ha premiere i 2017 og er en svart samfunnssatire, lagt til miljøet rundt en kunsthall i nær fremtid, hvor hele handlingsforløpet tar utgangspunkt i et kunstverk kalt Rutan.
Da Ruben Östlunds pappa vokste opp på Östermalm i Stockholm, ble han utstyrt med en lapp med kontaktinformasjon rundt halsen når han skulle ut og leke. Det fantes en grunnleggende tillit til at andre voksne ville hjelpe til hvis han ikke fant veien hjem, men i dag mener Östlund at vi snarere ser på andre voksne som en trussel mot våre barn. Et eksempel på dette er såkalte gated communities, en boform som ble etablert i Sverige i 2008 og som også er kjent i Norge. Hovedprinsippet er at bare beboere slipper inn, og at det garanteres for sikkerheten innenfor murene. I prinsippet betyr dette at beboerne tar ansvar innenfor rammene av sin egen eiendom, men ikke utenfor, noe som har fått Östlund til å tenke over konsekvensene av slike holdninger og tankesett for en by og et samfunn.
Med et mål om å bevisstgjøre oss om vårt felles ansvar, og starte en debatt om kollektiv ansvarsfraskrivelse, bestemte Ruben Östlund og hans mentor og kollega Kalle Boman seg for å skape et avgrenset område med en symbolverdi. Et sted som skal minne oss om vår rolle som medmenneske i det offentlige og i samfunnet generelt. Kunstverket Rutan er et fysisk opplyst kvadrat plassert sentralt i en by, og som gir oss innbyggere mulighet til å ta ansvar og gi ansvar. I dette avgrensede rommet er det vår plikt både å reagere og agere. Trenger man hjelp til noe, kan man stille seg i Rutan, og da må de som ser deg ta kontakt og prøve å hjelpe. Er man for trøtt og sliten til å orke å bære sin tunge veske kan man også sette den fra seg der, for i Rutan stjeler ingen.
Den rådende filosofien bak Rutan kan minne om kirkens fredede rom, et rom der et humanistisk menneskesyn står over statsmakten, men uten å være bundet til religion og livssyn. Den har en funksjon som både er praktisk og filosofisk, en avgrensning som kaster lys over og reflekterer vår relasjon til det som befinner seg utenfor det avgrensede området. For er ikke også dette vårt ansvarsområde? Eller hvem er det som har ansvar i det offentlige rom? Er det den som eier området? De som leier lokaler i nærheten? Butikkene? Kommunen eller staten? Hva er egentlig forskjellen mellom stat og samfunn i en slik sammenheng – og opphører vårt ansvar ved våre landegrenser?
Ruben Östlund og Kalle Boman under innvielsen av Rutan i Värnamo. Foto: John Nelander
Kunstverket Rutan ble først installert på torget i den svenske byen Värnamo. Installasjonen kom i stand som en del av Östlund og Bomans utstilling i kunsthallen Vandalorum under våren 2015. Ruten i Värnamo er permanent og er blitt tatt i bruk av lokalbefolkningen, både til demonstrasjoner, markeringer og feiringer. Nå blir Rutan også en del av Grimstad – i forbindelse med Kortfilmfestivalen 2016, og som vår gave til Grimstad bys 200-årsjubileum. Initiativet til å installere Rutan i Grimstad bygger på vårt ønske om at kunstverket skal bli viktig for byen og synliggjøre vårt felles ansvar for hverandre. Vi lever i en tid der landegrenser og medmenneskelighet er mer aktuelt enn noen gang. Vi har alle et ansvar og Rutan er en påminnelse om nettopp det.
Gunhild Enger er filmskaper og sitter i Kortfilmfestivalens programkomité. Hun har også arbeidet med casting for Ruben Östlund i forbindelse med innspillingen av filmen Rutan.
Kortfilmfestivalen er en arena for visning av film, seminarer og debatt. Festivalen har i snart 40 år vært et sentralt samlingspunkt for den uavhengige norske filmbransjen, hvor man har vist og diskutert film, og hvor ytringsfriheten for filmskapere står i høysetet. Det skal festivalen fortsette å være.
Dette er ikke første gang visningen av en film i Kortfilmfestivalens program har vært forsøkt stoppet. Kortfilmfestivalen viker ikke unna denne type kontroverser, men hver sak må vurderes på et selvstendig grunnlag.
Den omdiskuterte filmen “The Magnitsky Act” skulle hatt sin norske premiere i Grimstad på fredag. Som kjent har festivalen fått varsel om søksmål fra William Browder, enken etter Magnitsky og hans mor dersom festivalen viser filmen, da de hevder at filmen er ærekrenkende for Browder og Magnitsky.
Når styret nå ser seg nødt til å ta den vanskelige avgjørelsen at Kortfilmfestivalen ikke skal være første visningsarena for “The Magnitsky Act”, skyldes det flere forhold.
Da de europeiske kringkasterne ZDF og ARTE har utsatt visningen av filmen, ville en visning i Grimstad være første publikasjon av filmen, noe som innebærer et vesentlig større ansvar. Saken som filmen dreier seg om er veldig kompleks med en omfattende dokumentasjon på russisk og engelsk. Filmen er dessuten en «work in progress». Den versjonen som eventuelt skulle ha vært vist nå, ville først ha vært klar i festivaluken, og festivalen har derfor ikke nok tid til å foreta de nødvendige og forsvarlige – herunder – juridiske vurderingene, før den eventuelle visningen av filmen. Filmen har heller ikke en såkalt «visningsforsikring» (Error and Omission Insurance), hvilket betyr at festivalen ikke er beskyttet økonomisk ved en visning gjennom dette.
Kortfilmfestivalen er en liten norsk filmfestival, med knappe økonomiske og administrative ressurser. Festivalen drives med bevilgninger fra staten, Aust-Agder fylke og Grimstad kommune. Festivalen vil ikke ha midler til å kunne håndtere en rettssak av slike dimensjoner, og ville i verste fall måtte nedlegges. Bare saksomkostningene alene ville være umulig å håndtere.
I stedet for den oppsatte visningen av filmen inviterer vi til debatt. Vi ønsker at både filmen og vårt dilemma skal diskuteres under festivalen.
Å ikke vise The Magnitsky Act – Behind the Scenes har vært en svært vanskelig avgjørelse, og Kortfilmfestivalen støtter fortsatt Piraya Film og Nekrasov sitt ønske om å fullføre dette filmprosjektet.
Kortfilmfestivalen ønsker å fremme tiltak for å unngå at andre festivaler og meningsarenaer settes i samme situasjon. Festivalen vil dermed arbeide med et fremtidig fond, viet til juridiske omkostninger på ytringsfrihetsfeltet.
For videre spørsmål, kontakt styreleder Tom G. Eilertsen på tom.eilertsen@bullco.no, 907 92 550, eller daglig leder Anita Svingen anita@kortfilmfestivalen.no, 958 83 004.
Vinneren av Gullstolen for beste norske kortfilm mottar 50 000 kroner gitt av Norsk filminstitutt, og 50 000 kroner i produksjonsstøtte fra postproduksjonsselskapet Nordisk Film Shortcut.
/Terje Vigen-prisen
Terje Vigen-prisen består av en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam og 10 000 kroner gitt av Grimstad kommune. Prisen går til en norsk kortfilm. Den kombineres med et produkssjonsstipend til en verdi av 50 000 kroner gitt av det Grimstad-baserte studio- og utleiehuset Equippe.
Jury for beste norske kortfilm og Terje Vigen
Emily Doe
Emily Doe har programmert kortfilmer for Sundance siden 2010. Hun har tidligere distribuert kortfilmer gjennom kvartals- magasinet Wholphin, som ble gitt ut av forlaget McSweeney’s. Hun har også jobbet med ungdomsutdanning ved San Fransisco Film Society, hvor hun brakte film og filmskapere inn i skolenes undervisning. Hun sitter i rådgivningsstyret for film for festivalen South by Southwest. Emily bor i San Fransisco med sin mann og deres ett år gamle datter.
Even Hafnor
Even Hafnor Even Hafnor (f. 1985) er en norsk kortfilm- skaper fra Kristiansand. Han er utdannet regissør ved SAE-instituttet i Byron Bay i Australia, og har skrevet og regissert en rekke kortfilmer i tillegg til musikkvideoer og reklamefilm. Det norske språk, Til evig tid og Money Back, Please ble vist under Kortfilmfestivalen henholdsvis i 2012, 2013 og 2014. Han vant Gullstolen for beste kortfilm i 2015 for Small Talk, som senere er vist ved flere internasjonale festivaler.
Kathleen McInnis
Kathleen McInnis er programmerer for Toronto internasjonale filmfestival og har vært festivalsjef ved Palm Springs inter- nasjonale kortfilmfest, som har status som Oscar-kvalifiserende festival. Hun er daglig leder og stifter av See-Through Films LLC, et selskap som hjelper unge filmskapere verden over med forretningsutvikling. McInnis underviser strategisk festivalutvikling ved University of California (UCLA), og er gjeste- foreleser ved Universitetet i Sør-Carolina, Brooklyn College og New York University. Hun er også personlig rådgiver for skuespilleren Bill Pullman
Kari Anne Moe
Kari Anne Moe (f. 1976) er utdannet regissør fra NISS Film og TV-Akademiet og Høgskulen i Volda. Hun har laget flere dokumentarfilmer, inkludert Tamburinmannen (2005), Selger 329 (2011) og Til Ungdommen (2012) som følger politisk engasjert ungdom idet Norge rammes av terror 22. juli 2011. Sistnevnte er blitt vist ved en rekke festivaler i inn- og utland og har vunnet flere priser. Moe driver produksjonsselskapet Fuglene AS sammen med Gudmundur Gunnarsson. Hun deltar i konkurranseprogrammet for Norsk doku- mentar med sin nyeste film Pøbler (2015).
Maximilien Van Aertryck
Maximilien Van Aertryck (f. 1989) er film – skaper, født i Paris, nå bosatt i Göteborg. Han har en master fra Akademin Valand ved Göteborgs Universitet. Van Aertryck har regissert flere kort- og helaftens dokumentarer, og har siden 2013 vært tilknyttet produksjonsselskapet Plattform. I Grimstad deltar han i internasjonal kort – filmkonkurranse med Hopptornet (2016), som ble vist under Berlinale i år, og Punkt 9: Val av andre vice talman i Plattforms retrospektive program.
Gullstolen til beste internasjonale kortfilm
Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm mottar 50 000 kroner.
Jonas Brenna
Jonas Brenna (f. 1981) er produsent og innkjøper med ansvar for film og TV-serier hos Aftenposten. De siste årene har han samarbeidet med Kortfilmfestivalen for ytterligere å styrke Aftenpostens posisjon som en seriøs og ambisiøs leverandør av norsk kortfilm og dokumentarserier. Brenna har tidligere jobbet ti år i NRK og P3, fortrinnsvis med TV- og filmproduksjon. I 2012 utviklet han TV-serien Prosjekt Perfekt, som ble vist på NRK3 og mottok Gullruten for årets nyskapning i 2014. I 2015 vant Aftenposten Gullruten for dokumentar- serien Sweatshop, sett av 4 millioner mennesker på verdensbasis, og ble dermed første nettavis på seierspallen under TV-bransjens prestisjetunge prisutdeling.
Chloé Faulkner
Chloé Faulkner (f. 1987) er en fransk og kanadisk filmarbeider bosatt i Oslo. Hun har en mastergrad i statsvitenskap fra de anerkjente utdanningsinstitusjonene Sciences Po i Paris og London School of Economics. Faulkner har tidligere arbeidet ved French Institute i London og Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Hun har også vært involvert i Film fra Sør som film- og festivalkoordinator og sitter nå i festivalens programråd. Fra 2013 har hun arbeidet som filmsjef og barnefilmkonsulent i Norsk filmklubbforbund, og hun skriver for Z Filmtidsskrift.
Mariken Halle
Mariken Halle (f. 1982) er en norsk filmskaper bosatt i Oslo. Hun er utdannet filmregissør ved Nordland kunst- og filmfagskole og Filmhögskolan i Göteborg og debuterte i 2004 med kortfilmen Trygve med hjertet i postkassa. Halle vant Gullstolen for beste kortfilm og Timeglasset for beste manus i 2011 med No Sex, Just Understand, og har i tillegg laget de kritikerroste spillefilmene Kanskje i morgen (2011) og Verden venter (2014).
Svend Bolstad Jensen
Svend Bolstad Jensen (f. 1965) er direktør i det norske distribusjonsselskapet Arthaus. Han studerte kulturstudier ved Høgskolen i Bø og har arbeidet både i Norsk filmklubb- forbund og ved Cinemateket i Oslo før han ble daglig leder for Arthaus i 1994. Under Jensens ledelse har stiftelsen brakt kvalitetsfilm til kinoer og filmklubber, og introdusert et norsk publikum for filmskapere og -kulturer fra hele verden. Jensen er styremedlem i Norske filmdistributørers forening og mottok foreningens hedersnål i 2013 for sin innsats for distribusjon av internasjonal filmkunst.
Larissa Sansour
Larissa Sansour (f. 1973) er kunstner og filmskaper, født i Jerusalem, bosatt i London. Hun har studert kunst i København, London og New York. Sansour jobber på tvers av kunstdisipliner som video, fotografi, installasjon og skulptur, og palestinernes politiske situasjon er et tema i mange av hennes arbeider. Hun har stilt ut ved anerkjente institusjoner og museer over hele verden, som Tate Modern i London, Pompidou-senteret i Paris og Louisiana-museet i København. En av hennes filmer vises i spesialprogrammet «Retten til liv, retten til land».
Gullstolen til beste norske dokumentar
Vinneren av Gullstolen for beste norske dokumentar mottar 50 000 kroner gitt av Aftenposten.
Mah-Rukh Ali
Mah-Rukh Ali (f. 1982) er forfatter og anker for TV2 Nyhetene. Hun er en av kanalens fremste nyhetsprofiler, og arbeider spesielt med utenriks, terror og sikkerhet. Ali ble hentet til TV2 i 2006 fra NRK Dagsrevyen og har også erfaring fra avis og radio. Hun har master i diplomati og internasjonal politikk fra SOAS i London, en bachelor fra Kinnaird University i Lahore, Pakistan, og er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda. I 2015 var hun gjeste- forsker ved Oxford University og fikk mye oppmerksomhet for sine studier av terror- gruppen IS. I 2015 utga hun bestselger- boken Trusselen fra IS – Terror, propaganda og ideologi.
Bente Erichsen
Bente Erichsen (f. 1949) er en markant og allsidig bidragsyter til norsk kulturliv gjennom en årrekke, som journalist, produsent, regissør, forfatter, teatersjef og styreleder. Hun var direktør for Nobels fredssenter fra 2005 til 2016 og er i dag konstituert daglig leder i Filmfond Nord, hvor hun tidligere har vært styremedlem. Erichsen initierte opprettelsen av Amanda- prisen og har ledet juryen flere ganger. Hun debuterte som filmregissør i 1987 med spillefilmen Over grensen om den kontroversielle Feldmann-rettssaken etter andre verdenskrig. Hun har regissert kort- film og reklamefilm og produsert en rekke spillefilmer, blant annet for Anja Breien, Lasse Glomm og Unni Straume.
Runar Jarle Wiik
Runar Jarle Wiik (f. 1967) er en norsk regissør, manusforfatter og filmfotograf. Han er utdannet ved London International Film School og har medvirket i over hundre film- og tv-produksjoner i en rekke fagfunksjoner. Etter spillefilmdebuten med Bikinisesongen i 1994 har Wiik hovedsakelig jobbet som fotograf på dokumentarfilmer over hele verden. Han vant Gullstolen for beste dokumentar i Grimstad i 2014 for No Word for Worry om Moken-urfolket i Sørøst-Asia.
Musikkvideopris
Prisen for beste musikkvideo er på 15 000 kroner.
Aleksander Huser
Aleksander Huser (f. 1974) er frilans filmkritiker og filmjournalist, som skriver for Rushprint, Ny Tid, Side2/Nettavisen og Cinema. Han har tidligere jobbet for en rekke norske filmfestivaler samt hatt ulike stillinger innen filmbyråkratiet, og han har undervist i film på flere av landets høgskoler. Huser har en mastergrad i medievitenskap fra Universitetet i Oslo, med fokus på film- dramaturgi. Han arbeider også med egne filmprosjekter, og har en writer/director- diploma fra London Film Academy.
Angie Driscoll
Angie Driscoll elsker kortfilm og musikk- video, og har mer enn 14 års erfaring som programmerer for filmfestivaler over hele verden. For tiden arbeider hun med kort- og helaftens dokumentarfilm for Hot Docs i Toronto, kortfilm for Shortsfest i Aspen og for Nordisk Panorama i Malmö, og stumfilm for Toronto Urban Film Festival. Driscoll har også programmert for Toronto IFF og CFC’s Worldwide Short Film Festival, vært konsulent for Sundance filmfestival og bransjeorganisasjonene Reel Canada og Atlantic Filmmakers’ Co-Op, og kurator for nett- og mobil-TV- plattformen Babelgum. De siste tre årene har hun sittet i juryen for den kanadiske musikkvideoprisen Prism Prize.
Alex Herron
Alex Herron er en norsk regissør, født i Drøbak. Takket være en mor som var kamera- assistent på storproduksjoner som Star Wars og Supermann ble han tidlig interessert i film, og har jobbet bak kamera fra tenårene. Herron har laget musikkvideoer for norske artister som Maria Mena, Bjørn Eidsvåg, Kurt, Paperboys og Margaret Berger, og for internasjonale størrelser som Kylie Minogue, Taio Cruz, Tinie Tempah, og Avicii. For tiden er han i gang med et spillefilmprosjekt med planlagt innspilling i 2017.
Norsk filmforbunds fagpris
Norsk filmforbunds fagpris er på 10 000 kroner og går til personen som representerer den beste faglige innsatsen blant de norske filmene i konkurranse. Juryen består av Camilla Størseth (regi, produksjon, manus), Thor Lønning Aarrestad (filmfoto) og Trygve Svindland (regi, manus).
Timeglasset
Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 10 000 kroner går til den eller de som har skrevet det beste manuskriptet til en kort fiksjonsfilm eller novellefilm i den norske kortfilm- konkurransen for norsk kortfilm. Juryen består av Thomas Moldestad og Sofia Lersol Lund
Filmkritikerprisen
Filmkritikerprisen deles ut av en jury oppnevnt av Norsk Filmkritikerlag, og gis til en norsk kortfilm i konkurranse. Juryen består av Lars Ole Kristiansen, May Synnøve Rogne og Ida Madsen Hestman.
Det vil pitches 10-14 kort- og dokumentarfilmprosjekter i løpet av forumet. I en 5-minutters pitch vil deltakerne presentere prosjektet til en jury, og et publikum bestående av potensielle co-produsenter og co-finansiører, samt filmskapere og filmbransje som deltar på festivalen.
Formålet med forumet er at filmskapere i Norden og Europa skal kunne utvikle konkrete samarbeid og igangsette co-produksjoner, samt utvikle nettverk og bekjentskaper som de kan dras nytte av senere i karrieren.
Den beste pitchen mottar en pris på 50 000 norske kroner. Prispengene skal gå til å gjennomføre produksjonen. For å få utbetalt tilskuddet må prosjektet som mottar støtte etableres som en internasjonal co-produksjon.
Deltakerne inviteres til et tre-dagers opphold i Grimstad. Den første dagen vil bestå av pitche-forberedelser sammen med veiledere fra Mediefabrikken. Pitchen gjennomføres på dag 2, og etterfølges av sosiale aktiviteter og nettverksbygging. Kostnadene for transport, kost og losji dekkes av Screen Talent Europe.
Retningslinjer
For å delta må du være mellom 18 og 30 år. Produsenter, regissører og manusforfattere som søker må ha laget minst 2 filmer (fiksjon eller dokumentar). Du må søke med et prosjekt i utvikling (fiksjon eller dokumentar). Prosjektet må være på maks 40 minutter. Prosjektet som mottar støtte må produseres gjennom internasjonal co-produksjon, noe som betyr at hele eller deler av prosjektet må produseres i et annet land. Det er ikke et krav å ha en co-produsent i et annet land når du søker, men for utbetaling av produksjonstilskudd må prosjektet etableres som en co-produksjon mellom to land.
Hvordan søke?
For å delta må du søke via en av partnerne i Screen Talent Europe.
Filmskapere fra Norge søker til Mediefabrikken eller Filmveksthuset Tvibit.
Søknadsfrist: 01.05.2017.
Om Screen Talent Europe
Screen Talent Europe er et nettverk av organisasjoner som utvikler filmtalenter innenfor film- og tv- bransjen. STE jobber for å legge til rette for co-produskjon og samarbeid mellom talentene som har tilknytting til organisasjonene. Mediefabrikken og Tvibit er de Norske partnerne i organisasjonen.
Pitcheforumet er finansiert av Mediefabrikken, Screen Talent Europe og Kortfilmfestivalen, med støtte fra Nordisk Kulturfond.
Frivillige ansvarsområder
Generelt trengs det hjelp til innslipp for hver filmvisning, opprigg/nedrigg, dekorering og rydding. Det kan bli flere roller per person, men her er en slags inndeling: Sjåfører: Må ha hatt lappen i minst 1 år, henter og transporterer under festivalen. Potetpatruljen: Alt mulig som skulle dukke opp, der det trengs hjelp.
For å melde seg som frivillig må du ha fylt 18 år, være serviceinnstilt og ha godt humør. Til gjengjeld får du:
- Gratis festivalpass som gir deg adgang til alle festivalens arrangementer i og utenfor kinosalene.
- Festpass til prisutdelingen, med avslutningsfest inkludert mat og drikke
- Matbonger under festivalen (for de som kommer langveis i fra)
Overnatting
Det finnes kun et hotell i Grimstad, men fortvil ikke. Dersom du kommer reisende til Grimstad, kan vi hjelpe deg å komme i kontakt med andre frivillige som kan spleise på en leilighet/hus til oppholdet. Hvis du vil reise med venner kan det være smart å sjekke ut finn.no eller airbnb.com, da mange av Grimstads beboere drar på ferie i denne perioden og leier ut husene sine. Men, vi hjelper dere gjerne med å lete.
Meld deg som frivillig her:
Send en mail med navn, alder, eventuelle studier – hvorfor du vil være frivillig og eventuelt hva du kunne tenke deg å jobbe med til kaja@kortfilmfestivalen.no
Vinneren i denne kategorien premieres med «Gullstolen» for beste kortfilm og kr 50 000. Prisen inkluderer også postproduksjon hos Nordisk Film Shortcut til en verdi av kr 50 000.
Aleksander Johan Andreassen – Strim
Aleksander Nordaas – Hunden
Anders Hammer – Det var enklere å kjempe mot amerikanerne
Andreas Paleologos – Tindra set fyr
Andrew Amorim – Møll
Ane Hjort Guttu & Daisuke Kosugi – The Lost Dreams of Naoki Hayakawa
Brwa Vahabpour – Granateple
Cathinka Tanberg – Verdens mellomste fisk
Christer Sev – Scary Funny Sexy
Det sporadiske filmkollektivet – Møtes i døra
Edvard Arntzen Karijord og Bendik Mondal – I det fri
Eili Bråstad Johannessen – Inverted Views
Ellen Ugelstad – Møterommet
Even Hafnor & Lisa Brooke Hansen – Rekonstruksjon
Fanny Ovesen og Brwa Vahabpour – Smil
Gunhild Enger og Jenni Tovoniemi – The Committee
Guro Ekornholmen – Siste lille
Halfdan Ullmann Tøndel – Fanny
Henrik Eilif Borge, Ameli Isungset Agbota & Marius Christoffer Karslrud – Så rart
Herbert Eugen Wiegand – Manteuffel
Hisham Zaman – Hedda
Håvard Fandrem – Aldriland
Jan Henrik Hansen – Saudade
Johanna Pyykkö – Oslo Traffic
Kardo Mansur – Smaken av kanin
Katrine Bølstad og Øivind Jørgensen – Mellom tiden
Kenneth Karlstad – Gutten er sulten
Kjetil Alexander Gudmestad – Carl Lange
Klara Söderstrand – Du kan beholde Zhang Li
Kristin Ulseth – Odd er et egg
Liv Joelle Barbosa Blad – Min søster
Maja Arnekleiv - Mammas hår
Marianne Ulrichsen – Alt brenner
Marthe Strand Mourier & Dyveke Skøld – Nonsens
Martin Thomas - Feeding Time
Mathias Nordli Eriksen & Matias Jørstad Rygh – Manifest
Mats Andersen & Bjørn Sortland – Julie (15)
Michael Mellemløkken Renjo – Daughter of Guang Nan
Mikal Hovland – Kartleseren
Nikolai Halvorsen – Ridderen og Trollmannen
^ o ^/Ann Holmgren – Axis Coryphee
Rebecca Wirkola Kjellmann – Tenn meg på
Robin Jensen – Det trygge huset
Rolf Kristian Larsen – Bitter Lemon
Sarah Francesca Brænne – Om deg, om meg
Sunniva Sundby – Skolen
Sverre Matias Glenne – Dønninger
Sølvi Edvardsen – Man: with Beard and Umbrella
Thomas A. Østbye – Først, gjør ikke skade
Torill Kove – Tråder
Tove Undheim – Resepsjon
Ulrik Rolstad – Kaffetid og rom
Øystein Qviller – Hvem er Andrè og hva har verden gjort med ham
De nominerte for Beste dokumentar:
Vinneren i denne kategorien premieres med «Gullstolen» for beste dokumentar og kr 50 000,- gitt av Aftenposten
69 minutter av 89 dager – Egil Håskjold Larsen Den norske islamisten – Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adel Farooq Den røde tråden – Christoffer Næss og Per Kristian Lomsdalen Drib – Kristoffer Borgli Good Morning Transnistria – Fabien Greenberg Hjerte av Gull – Cecilie Bjørnaraa Maids in Cornwall – Lina Helvik Mangeurs de Cuivre – Bodil Furu Nowhere to Hide – Zaradasht Ahmed Thank you for the Rain – Julia Dahr The Magnitsky Act: Behind the Scenes – Andrei Nekrasov Ungarsk natt – Pia Ilonka Schenk Jensen
De nominerte for Beste musikkvideo:
Vinneren i denne kategorien premieres med prisen for beste musikkvideo og 15 000,-
Billie Van – I’m Totally Fine With it av Emilie Norenberg
Bouvet – Keep it Like a Secret av Rebecca Figenschau
Building Instrument – Rett ned av Simone Hooymans BVIS – Svart gull av Stian Dale
Cezinando – Fritidsaktiv (ft. Natnael) av Frans Graham Guttormsen
Drøm – Fantasiflukt av Sondre Pettersen
Hanne Kolstø – Stein/Saks av Lars Storaker og Anne Schwartz
Karpe Diem – Attitudeproblem av Thea Hvistendahl, Kristoffer Klunk og Torgeir Busch
Kvelertak – 1985 av Fredrik Hana
Kvelertak – Bronsegud av Erik Treimann og Stian Andersen
Kvelertak – Svartmesse av Torjus Førre Erfjord
Jaga Jazzist – Prungen av Christian Mona og Leif Henning Broch Johnsen
Linni – Eiar av Eivind Landsvik
Lovespeake – DNA av Rebecca Wirkola Kjellmann
Mikhael Paskalev – Witness av Mikhael Paskalev, Jasper Spanning og Joseph Wills
Moviestar – Fireball av Johanna Raita
Paperboys – Go Ahead av Alexander Halvorsen
Stein Torleif Bjella – Utover øvre Ål av Anders Hesbøl
Sondre Justad – Tida vi bare va av Trond Kvig Andreassen
Sondre Lerche – I’m Always Watching av Johannes Greve Muskat
Teen Suicide – Bright Blue Pickup Truck av Emilie Norenberg
The Analog Affair – Feel Your Fire av Hanna Suni og Iver Jensen
Wauwatosa – Losing av Michael Mellemløkken Renjo
Det konkurreres ikke bare om «Gullstolen», men også «Terje Vigen»- prisen en bronsestatue og 10 000,- gitt av Grimstad kommune. Norsk filmforbund gir også ut en fagpris til personene med beste faglige innsats som blir premiert med 10 000,-. Dramatikerforbundet gir «Timeglasset» og 10 000,- til beste manus i en norsk kortfilm. Norsk filmkritikerlaget gir også «Filmkritikerprisen» til beste norske kortfilm. «Gullstolen» og 50 000,- for beste internasjonale kortfilm gis også av Kortfilmfestivalen. Vinneren av Beste norske kortfilm blir også kvalifisert til vurdering for Oscar-nominasjon.
Festivalpass: 1090,-
Studentpass: 790,-
Grupperabatt (10 pers): 850,-
Vi tilbyr også dagspass og enkeltbilletter: 490,- og 80,-
*Båttur, fest, ølsmaking, alle visninger og arrangement er inkludert i festivalpass.
Billetter til avslutningsfesten kommer utenom festivalpass og koster 190,- (inkluderer middag og velkomstdrink på Apotekergaarden)
Reise:
Tog/NSB:
Oslo – Nelaug, tur/retur 498,- (Fra Nelaug må man enten ta lokalbuss, taxi eller Uber til Grimstad)
Nettbuss: varierte priser fra 99,- og oppover per vei.
Lavprisekspressen: 198,- tur-retur
Ellers er bilkollektiv en godt alternativ. Hvis du kjenner noen med tilgang på bil vil dette være et rimelig løsning. Da man kan dele bensinpenger på X antall passasjerer.
Opphold
Vi anbefaler å leie via Airbnb eller Finn.no, da mange i Grimstad leier ut boligen sin i festivalperioden. Er man flere personer er nok den beste løsningen å leie et hus.
Vi har derimot funnet noen gode alternativer som tilbyr både enkeltrom og dobbeltrom som er utenom Airbnb og finn.no
Dømmesmoen – Bed&Breakfast:
20 min fra festivalområdet.
Kontakt: Monica Ånes tlf. 93 27 99 04 / monica.aanes@gmail.com
Enkeltrom inkl. frokost 560,- per natt.
Dobbeltrom inkl. frokost 790,- per natt (delt på to 395,-)
Sommerhotellet:
20 min fra festivalområdet.
Kontakt: Vanja@kortfilmfestivalen.no
Enkeltrom inkl. frokost, sykkelutleie og gratis parkering 690,- per natt
Dobbeltrom inkl. frokost, sykkelutleie og gratis parkering 890,- per natt (delt på to 445,-)
For alenereisende: Vi kan hjelpe til med å tilrettelegge eventuelle bofelleskap med andre tilreisende hvis det er ønsker om det.
Hvis du er filminteressert eller lager film selv og vil oppleve Grimstad, kan det være en idé å melde deg som frivillig. Da får man akkreditering til festivalen. Kontakt: Kaja@kortfilmfestivalen.no
Vi har regnet oss frem til totalprisen med eksemplene brukt ovenfor for hele festivalperioden:
Med akkreditering (alle som har en film med i konkurranseprogrammet får tildelt én akkreditering):
2558,- (enkeltrom og reise) / 3358,- (dobbeltrom og reise)
Ikke-student: 3528,- (enkeltrom, festivalpass og reise) / 4448,- (dobbeltrom, festivalpass og reise)
Student: 3228,- (studentpass, enkeltrom og reise) / 4148,- (studentpass, dobbeltrom og reise)
Mat
Overnattingsstedene vi har foreslått ovenfor har alle inkludert frokost, og hvis man leier et hus er det rimeligste å lage egen mat.
Likevel vil det være matservering til en gode priser på Hestetorget hver dag under festivalen. Hvor man kjøpe frokost, lunsj og middag.
Norsk Kort er et gratis arrangement som byr på filmvisning og dialog med filmskapere.
10.mai tar vi en prat med Thea Hvistendahl og Andrea Ottmar.
Regissør Thea Hvistendahl og produsent Andrea Ottmar er nye stemmer i norsk film, og denne kvelden gjør Norsk Kort et lite dykk inn i deres samarbeid. De to filmskaperne møttes i 2013 med hver sine musikkvideoer i bagasjen. De lot seg imponere av hverandres arbeid og har siden jobbet sammen på flere prosjekter i filmkollektivet Frokost. Hvordan etablere seg og finne sin plass i norsk filmbransje? Og ikke minst – hvordan gjøre seg synlig i jungelen av nye talenter?
Filmprogram: Vill mark Faen ta – Kaja Gunnufsen My Recurring Dream – Cold Mailman Lose that Gun – Alfred Hall Quaaludes – Olefonken
Norsk Kort er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt og Kortfilmfestivalen, og kvelden ledes av Elisabeth Aalmo, daglig leder i Kortfilmfestivalen.
Arrangementet er gratis – husk å ta ut plassbillett.
Festivalene Toronto, Sundance, Berlinale, Venezia og Winterthur har sammen med Kortfilmfestivalen valgt ut til sammen 36 kortfilmer, som skal konkurrere under årets festival. De utvalgte filmene skal kjempe om Gullstolen for beste internasjonale kortfilm og 50 000,-.
Festivalenes nominerte til «Beste Internasjonale Kortfilm»
Venezia (La Benniale di Venezia)
Ce qui nous éloigne (What Tears us apart) – Hu Weï (Frankrike)
Amalimbo – Juan Pablo Libossart (Sverige/Estland)
Good News – Giovanni Fumu ( Sør-Korea/Italia)
Prima Noapte – Andrei Tănase (Romania/Tyskland)
On the Origin of Fear – Bayu Prihantoro Filemon (Indonesia)
Sundance
I Know You From Somewhere – Andrew Fitzgerald (USA)
Tough – Jennifer Zheng(UK/Canada)
Heat – Agata Trzebuchowska og Mateusz Pacewicz (Polen)
Alone – Garrett Bradley (USA)
Hot Seat – Anna Kerrigan (USA)
The Geneva Convention – Benoit Martin (Frankrike)
And The Whole Sky Fit In The Dead Cow’s Eye – Francisca Alegría (Chile/USA)
Toronto
Mariner – Thyrone Tommy ( Canada)
Imago – Raymund Ribay Gutierrez (Fillippinene)
Standby – Charlotte Regan ( UK)
Tsiuetin – Caroline Monnet (Canada)
5 Films About Technology – Peter Huang ( Canada)
Mutants – Alexandre Dostie (Canada)
The Pine Tree Villa – Jan Koester (Tyskland)
Berlin (Berlinale)
Keep That Dream Burning – Rainer Kohlberger (Tyskland/Østerrike)
Martin Pleure – Jonathan Vinel og Caroline Poggi (Frankrike)
The Rabbit Hunt – Patrik Bresnan (USA / Ukraina)
Cidade Pequena – Diogo Costa Amarante (Portugal)
Everything – David O’Reilly (USA/Irland)
Estás Vendo Coisas – Bárbara Wagner og Benjamin de Burca (Brasil)
Winterthur (Internationale Kurzfilmtage Winterthur)
Fatima Marie Torres and the Invation of Space Shuttle Pinas 25 – Carlo Francisco Manatad (Fillipinene)
The Beast – Samantha Nell & Michael Wahrmann ( Frankrike / Sør-Afrika)
Hypertrain – Fela Bellotto & Etienne Kompis ( Sveits)
489 Years – Hayoun Kwon (Frankrike)
A Brief History of Princess X – Gabriel Abrantes (Frankrike/Portugal/UK)
The Way Down to your Belly – Jonas Meier (Sveits)
Kortfilmfestivalen
Timecode – Juanjo Gimenez Pena ( Spania)
Fight on a Swedish Beach!!! – Simon Vahlne (Sverige)
Squirrel Island – Astrid Goldsmith (UK)
Killing Klaus Kinski – Spiros Stathoulopoulos (Columbia)
Home – Daniel Mulloy (UK)
Programleder, filmkritiker og regissør i NRK. Han har ledet filmprogrammet Filmbonanza, og er for tiden aktuell med I Larsens leilighet, et portrettprogram med norske skuespillere, samt en kommende dokumentarserie om norsk hiphop. Han har også ledet programmet Filmmusikk på NRK P2. Larsen har dekket filmbransjen som journalist i Dagbladet og NRK i en årrekke.
Henrik Martin Dahlsbakken
Er en av våre mest produktive filmskapere for tiden. Han gjorde seg svært bemerket med debutfilmen Å vende tilbake (2015), før han på ny fikk heder og ære for kortfilmen Takk for turen, som vant både publikumsprisen og juryprisen for beste drama på Aspen Shortsfest i 2016. Den mystiske og underfundige Sensommer (2016) ble en av fjorårets mest kritikerroste norske filmer, før han i fjor høst banet vei for en ny huleskrekkfilm-franchise, med Cave. Sistnevnte film får en oppfølger, samtidig som han også arbeider med periodefilmen De fredløse og dramakomedien Rett vest.
Itonje Søimer Guttormsen
Bor i Oslo og arbeider med film og kunstprosjekter. Hun har en BA i regi fra Den norske filmskolen og en MFA i Filmiske prosesser fra Akademin Valand, Gøteborg. Itonje driver selskapet Andropia og er stifter og kunstnerisk leder for filmkunst festivalen ByFlimmer. Hennes siste film, Retrett, hadde premiere på kortfilmfestivalen i 2016, hvor den mottok Filmkritikerprisen. Den var nominert til en Amanda for beste kortfilm og mottok prisene Beste nordiske kortfilm og Beste norske kortfilm ved Minimalen. Retrett hadde sin internasjonale premiere på International Film Festival Rotterdam i 2017.
Enrico Vannucci
Enrico Vannucci arbeider som rådgiver for kortfilm for Filmfestivalen i Venezia og er programmerer i samarbeid med Haifa Film Festival og Torino Short Film Market. Han har tidligere vært leder ved Ozu Film Festival og konsulent for ViaEmiliaDocFest. Enrico Vannucci har skrevet essay om økosystemet omkring de internasjonale filmfestivalene og som journalist har han dekket de viktigste filmfestivalene siden 2009.
Lisa Ogdie
Lisa Ogdie er kortfilmprogrammerer for Sundance Film Festival og Membership & Talent Development Manager for BAFTA Los Angeles. Hun har vært del av programmeringsteamet til Sundance siden 2009, og velger filmer fra over 8000 påmeldte filmer. Hun har vært moderator for Q&As og paneler for BAFTA Los Angeles, Sundance, Toronto Film Festival og the American Pavilion at Cannes.
Norsk dokumentar
Ketil Magnusson
Ketil Magnussen er grunnlegger og leder av Oslo Dokumentarkino og dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs, som i 2018 markerer sitt 10-årsjubileum. Han startet Oslo Dokumentarkino i 2003 og har siden 2005 jobbet fulltid med tiltaket. Han har tidligere jobbet med strategi for implementering av IKT for offentlig forvaltning og private selskaper, i Norge og Spania.
Lisa Haller
Lisa Haller har jobbet for Toronto internasjonale filmfestival siden 2010, og er for tiden programmerer for TIFF’s Canada’s Top Ten Film Festival Student Shorts, og leder av programmeringen tilknyttet kanadiske og internasjonale kortfilmer til filmfestivalen.
Steen Johannessen
Steen Johannessen er en anerkjent dansk klipper som har jobber på en rekke prisvinnende danske og internasjonale prisvinnende dokumentarfilmproduksjoner. Merittlisten hans inkluderer blant andre DOCNYC Grand Jury- og IDFA-vinner ”Motleys Law”, “The Road” som mottok Special Mention ved DOCNYC 2016, Emmy-prisvinner ”Miners Shot Down”, Hotdocs-prisvinner ”Warriors from the North”, Sundance-prisvinner ”Putin’s Kyss” og «Dem vi var» som mottok First Appearance-prisen ved IDFA i fjor. Steen er co-regissør og klipper på “Last Men in Aleppo”.
Musikkvideo
Ellen Ugelstad
Er filmskaper, utdannet ved Academy of Art, San Francisco. Tidligere visninger av arbeider inkluderer bla. Nordisk Panorama, SF Int´l Film Fest, Yerba Buena Center for the Arts, San Francisco, New York Filmarchive. Dokumentar-filmen, Indian Summer, ble nominert til International Young Talent Award under Dok:Leipzig, og Nordic Dox Award under CPH:DOX og til Gullruten for beste regi og dokumentar. Ugelstad har også laget flere musikkvideoer for Highasakite.
Gabe Van Amburgh
Har vært kortfilm-kurator og utstillingsleder for bildekunst ved South by Southwest-festivalen. Han har tjue års erfaring med utstillinger av filmisk kunst og begynte å bidra til SXSW’s kortfilm program i 2015.
Anita Halmøy Wisløff
Har 15 års erfaring fra musikkbransjen, de siste 12 som bookingagent. For tiden jobber hun i Atomic Soul, og representerer artister fra flere forskjellige sjangre, som Mari Boine, Matoma, Unge Ferrari, Madcon, Arif, Fay Wildhagen, Loveless, John Olav Nilsen & Nordsjøen, Donkeyboy, Matilda og Nils Bech. Hun jobber også som mentor for nye generasjoner musikkindustri, og som kursholder for artister.
Agnese Logina
Har studert kulturteori og filmteori, og skriver for tiden sin doktorgradsavhandling om latvisk musikkvideo i et historisk perspektiv. Hun elsker film og bildekunst i alle former og har nærmet seg filmindustrien fra mange uvanlige vinkler, blant annet som oversetter og kurator, hun har jobbet med film med utgangspunkt i teater og har hatt hovedrollen i lavbudsjett- og indiefilmer. Agnese jobber for tiden på Riga Film Museum, kuraterer en baltisk musikkvideokonkurranse for Riga IFF og skriver filmanmeldelser for et lokalt filmmagasin
Internasjonal kortfilm
Jorunn Myklebust Syversen
Jorunn Myklebust Syversen jobber i feltet mellom videokunst og film. Hun gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen, Avd. Kunstakademiet i 2005 og har siden mottatt en rekke stipender samt deltatt på utstillinger, screeninger og festivaler nasjonalt og internasjonalt. Hun har produsert egne kortfilmer frem til hun begynte å lage sin første spillefilm Hoggeren med Maria Ekerhovd og Mer Film. Hun utvikler for tiden spillefilmen DISCO.
Jørgen Langhelle
Jørgen Langhelle er en av våre mest etablerte skuespillere og har siden midten av 90-tallet spilt i en lang rekke kritikerroste og prisvinnende filmer, som blant annet Elling, Kautokeino-opprøret og Bare skyer beveger stjernene. I 2002 mottok Langhelle Aamot-statuetten for fremragende innsats i norsk filmproduksjon. Inneværende år er Langhelle å se på det store kinolerretet i både Oscars Amerika og Kings Bay. Du vil også se han i to norske kortfilmer i konkurranse i Grimstad; henholdvis Hunden (regi Aleksander Nordaas) og Hedda (regi Hisham Zaman).
Birgitte Weinberger
Siden 2009 har Birgitta Sabina Weinberger vært leder av Odense International Film Festival – OFF. Hun har også i den funksjon vært medlem av nominasjonsutvalget til Roberts kortfilmpris, sitter i Fynske Filmuddannelse 18Frames’ Advisory Board, og har i fire år vært medlem av Kulturregion Fyns filmfagråd. Hun har gjennom sin ledelse løftet festivalen fra en lokal begivenhet til et internasjonalt merke, hvor de siste årene har hatt 26.000 publikummere. Drivkraften er hennes forkjærlighet for kortfilm, hvor hvert år hun sammen med en forhåndsjury, står bak utvalget av ca. 100 filmer av tusener innsendte som blir del av OFFs konkurranseprogram.
Kalle Løchen
Kalle Løchens hjerte banker hardt for kortfilmen. Han har bakgrunn som filmviter, kritiker og kulturformidler. Kalle har tidligere vært kinosjef i Bærum, leder av Cinemateket i Oslo, redaktør for tidsskriftet Film & Kino og kortfilmkonsulent på Norsk filminstitutt. De siste årene har han vært har konsulent ved Midtnorsk filmsenter og Viken filmsenter, og er ellers å se på festivaler og filmarrangementer hvor han ofte er å finne som moderator og foreleser.
Toril Simonsen
Toril Simonsen er en av stifterne av Kortfilmfestivalen. I dag er hun fagleder for lansering av kort- og dokumentarfilm i utlandet, ved Norsk filminstitutt. Toril har reist verden rundt for å promotere norsk film og hun har mer kunnskap om internasjonale filmfestivaler enn de fleste. Torils erfaring, kunnskap og rådgivning har hjulpet hundrevis av norske filmskapere og filmene deres ut i det internasjonale markedet.