Hva er ditt forhold til Kortfilmfestivalen i Grimstad?
Jeg har bare besøkt festivalen ved tre anledninger, første gang da jeg gikk på filmskolen for femten år siden. Hver gang har jeg kost meg skikkelig. Mindre, intime festivaler er ofte mye morsommere enn de største, og kortfilmfestivalen er et godt eksempel på dette. Den har en unik sosial atmosfære, jeg får feriestemning av sørlandsomgivelsene, og det er like morsomt å flire av de dårlige kortfilmene som å bli forført av de gode. Grimstadnachspiel er i en klasse for seg, noe alle som har deltatt kjenner til.
Del et minne fra festivalen!
Da jeg skulle dele ut Timeglasset med Linn-Jeanethe Kyed i 2015, holdt det på å gå galt. Jeg hadde teksten med begrunnelsene på en ipad istedet for en papirutskrift, og da jeg kom opp til mikrofonen, streiket teknologien og forlangte omstart og passord. Jeg var ikke forberedt på å ta talen på sparket. Vi klarte på et vis å tøyse oss ut av det som ellers kunne blitt en lang, pinlig stillhet mens jeg fikk åpnet tekstfilen igjen, med det overraskende resultat at mange trodde første del av fremføringen var et stunt. Det var det ikke. Neste gang holder jeg meg til papir.
Hva er Norges beste kortfilm?
Ut fra det begrensede utvalget jeg har sett, stemmer jeg på Bawke av Hisham Zaman.
I årets tredje utgave av Z kan du lese anmeldelser av alle de norske kortfilmene som deltok i hovedprogrammet i Grimstad i juni. Musikkvideoprogrammet får en egen omtale ført i pennen av Atle Hunnes Isaksen, og Gunnar Iversen har sett på trender i årets norske dokumentarfilmprogram. Cloe Faulkner har tatt for seg det internasjonale kortfilmprogrammet og Ingrid Rommetveit har intervjuet Cindy Keefer om hennes arbeid med å fronte abstrakt kunst. Sist men ikke minst – fem spennende norske kortfilmskapere reflekterer over kortfilmens utfordringer og framtida for norsk film.
Det var fylkesordfører Tellef Inge Mørland som delte ut kulturprisen. Det ble også delt ut to kulturstipender, som gikk til filmskaper Iain Forbes (t.v) og fotograf Ketil Olav Sand (t.h).
Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris skal deles ut til enkeltpersoner eller organisasjoner som har særlig tilknytning til kulturlivet i fylket. Prisen har som formål å gi honnør for særlig fortjensfull innsats innenfor rammen av det utvidede kulturbegrep.
Prisen er en skulptur – Solen IV, og er utformet av Arne Vinje Gunnerud.
I begrunnelsen for tildelingen fremheves det at Kortfilmfestivalen er en av pilarene i norsk filmliv. Videre påpekes det at Kortfilmfestivalen i Grimstad ikke bare er et viktig visningssted for kort- og dokumentarfilm, men like mye en arena hvor debutanter og anerkjente regissører møtes og nye kontakter knyttes. At Kortfilmfestivalen også fungerer som et springbrett for norske filmskapere ut i det internasjonale filmmarkedet er også en del av begrunnelsen for tildelingen.
Kortfilmfestivalen ser denne prisen som en viktig anerkjennelse fra en av våre mest sentrale støttespillere. Det gir oss fart og ekstra energi inn i planleggingen av neste års festival. Snart er vi 40 år. Vi gleder oss!
Aust-Agder fylkeskommune skriver mer om prisen på nettsiden sin.
Mange kortfilmentusiaster fikk øynene opp for Gunhild Engers humoristiske univers da kortfilmen Et enklere liv ble vist i Grimstad i 2013. Gunhilds filmer er preget av svart situasjonskomikk og bisarre, men dog så gjenkjennelige, skildringer av mennesker og mellommenneskelige relasjoner. Denne kvelden viser Norsk kort fire av hennes filmer, og dette blir utgangspunktet for en filmsamtale mellom Gunhild og Lars Ole Kristiansen, redaktør for Montages.
Gunhild Enger er utdannet ved Edinburg College of Art og Göteborg Filmhögskola. Hun ble BAFDA-nominert for sin eksamensfilm Bargain i 2005, og siden dette er henne filmer vist på festivaler verden over.
Norsk kort viser:
The Committee, regi: Gunhild Enger og Jenny Toivoniemi, Sverige 2016, 14 min
Et enklere liv, regi: Gunhild Enger, Norge 2013, 15 min
Prematur, regi: Gunhild Enger, Norge 2012, 17 min
Back-To-Work, regi Gunhild Enger, Norge 2010, 18 min
Norsk kort er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt og Kortfilmfestivalen, hvor vi presenterer spennende stemmer som opererer innen kortfilmformatet.
Visningen er gratis – husk å ta ut plassbillett på Cinemateket i forkant.
Vi ønsker med dette alle norske kort, dokumentar og musikkvideo filmskapere velkommen til å melde på sin film til neste års konkurranse. Vi ser frem til å se hva som beveger seg i Norge av spennende talenter, trender og temaer. I 2016 hadde vi rekordpåmelding med 468 norske filmer.
Nå kan du også kjøpe festivalpass!
Hvis du er en early bird og melder deg på innen 1. mars tilbyr vi Festivalpass til redusert pris: 850,- kontra 1090,-, så vær tidlig ute!
Kortfilmen Foul (regi Rune Denstad Langlo) er en av filmene du kan se på Aftensposten TV.
Kortfilmfestivalen er opptatt av at norsk kort- og dokumentarfilm skal være tilgjengelig over hele landet.
Derfor er vi glad for at vår mediepartner Aftenposten TV ser verdien av og jobber med sammen med oss om dette. Samarbeidet foregår på den måten at Kortfilmfestivalen kuraterer filmene, og Aftenposten TV sørger for kontraktering og distribusjon ut til publikum.
På Aftenposten har hele landet tilgang på et variert utvalg film på nett – fra gode gamle animasjonsperler, via nyskapende kortfilmer – til samfunnsaktuelle dokumentarfilmer.
Karpe Diem slapp fra november 2015 – august 2016 sju låter med tilhørende musikkvideoer, som samlet utgjør gruppa sitt femte album. Heisann Montebello er et helstøpt musikalsk konsept, både tematisk og visuelt. Med hele åtte regissører involvert snakker vi om et unikt prosjekt, men også en ny måte å lansere et album på. I april kroner Karpe Diem det hele med tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum.
Under Norsk kort onsdag 1. februar møter vi et knippe av regissørene involvert i Heisann Montebello, deriblant Thea Hvistendahl, Stian Andersen, Torgeir Busch og Erik Treimann. Hvordan jobbet hver enkelt av dem med sitt prosjekt, og hvordan var samarbeidet med Norges største hiphop-duo? Hvilke rammer fikk regissørene og hvor fritt stod de i sitt arbeid? Det blir filmprat og historier fra innspilling, og ikke minst – vi skal skru opp lyden og nyte filmene på det store lerretet!
Norsk Kort er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt og Kortfilmfestivalen. Kvelden ledes av Elisabeth Aalmo, daglig leder i Kortfilmfestivalen. Arrangementet er gratis – husk å ta ut plassbillett i billettluka.
Bilde: Karpe Diem – Den islamske elefanten (regi Thea Hvistendahl)
Fotokreditt: akam1k3
Kortfilmfestivalen er en arena for visning av film, seminarer og debatt. Festivalen har i snart 40 år vært et sentralt samlingspunkt for den uavhengige norske filmbransjen, hvor man har vist og diskutert film, og hvor ytringsfriheten for filmskapere står i høysetet. Det skal festivalen fortsette å være.
Dette er ikke første gang visningen av en film i Kortfilmfestivalens program har vært forsøkt stoppet. Kortfilmfestivalen viker ikke unna denne type kontroverser, men hver sak må vurderes på et selvstendig grunnlag.
Den omdiskuterte filmen “The Magnitsky Act” skulle hatt sin norske premiere i Grimstad på fredag. Som kjent har festivalen fått varsel om søksmål fra William Browder, enken etter Magnitsky og hans mor dersom festivalen viser filmen, da de hevder at filmen er ærekrenkende for Browder og Magnitsky.
Når styret nå ser seg nødt til å ta den vanskelige avgjørelsen at Kortfilmfestivalen ikke skal være første visningsarena for “The Magnitsky Act”, skyldes det flere forhold.
Da de europeiske kringkasterne ZDF og ARTE har utsatt visningen av filmen, ville en visning i Grimstad være første publikasjon av filmen, noe som innebærer et vesentlig større ansvar. Saken som filmen dreier seg om er veldig kompleks med en omfattende dokumentasjon på russisk og engelsk. Filmen er dessuten en «work in progress». Den versjonen som eventuelt skulle ha vært vist nå, ville først ha vært klar i festivaluken, og festivalen har derfor ikke nok tid til å foreta de nødvendige og forsvarlige – herunder – juridiske vurderingene, før den eventuelle visningen av filmen. Filmen har heller ikke en såkalt «visningsforsikring» (Error and Omission Insurance), hvilket betyr at festivalen ikke er beskyttet økonomisk ved en visning gjennom dette.
Kortfilmfestivalen er en liten norsk filmfestival, med knappe økonomiske og administrative ressurser. Festivalen drives med bevilgninger fra staten, Aust-Agder fylke og Grimstad kommune. Festivalen vil ikke ha midler til å kunne håndtere en rettssak av slike dimensjoner, og ville i verste fall måtte nedlegges. Bare saksomkostningene alene ville være umulig å håndtere.
I stedet for den oppsatte visningen av filmen inviterer vi til debatt. Vi ønsker at både filmen og vårt dilemma skal diskuteres under festivalen.
Å ikke vise The Magnitsky Act – Behind the Scenes har vært en svært vanskelig avgjørelse, og Kortfilmfestivalen støtter fortsatt Piraya Film og Nekrasov sitt ønske om å fullføre dette filmprosjektet.
Kortfilmfestivalen ønsker å fremme tiltak for å unngå at andre festivaler og meningsarenaer settes i samme situasjon. Festivalen vil dermed arbeide med et fremtidig fond, viet til juridiske omkostninger på ytringsfrihetsfeltet.
For videre spørsmål, kontakt styreleder Tom G. Eilertsen på tom.eilertsen@bullco.no, 907 92 550, eller daglig leder Anita Svingen anita@kortfilmfestivalen.no, 958 83 004.
Vinneren av Gullstolen for beste norske kortfilm mottar 50 000 kroner gitt av Norsk filminstitutt, og 50 000 kroner i produksjonsstøtte fra postproduksjonsselskapet Nordisk Film Shortcut.
/Terje Vigen-prisen
Terje Vigen-prisen består av en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam og 10 000 kroner gitt av Grimstad kommune. Prisen går til en norsk kortfilm. Den kombineres med et produkssjonsstipend til en verdi av 50 000 kroner gitt av det Grimstad-baserte studio- og utleiehuset Equippe.
Jury for beste norske kortfilm og Terje Vigen
Emily Doe
Emily Doe har programmert kortfilmer for Sundance siden 2010. Hun har tidligere distribuert kortfilmer gjennom kvartals- magasinet Wholphin, som ble gitt ut av forlaget McSweeney’s. Hun har også jobbet med ungdomsutdanning ved San Fransisco Film Society, hvor hun brakte film og filmskapere inn i skolenes undervisning. Hun sitter i rådgivningsstyret for film for festivalen South by Southwest. Emily bor i San Fransisco med sin mann og deres ett år gamle datter.
Even Hafnor
Even Hafnor Even Hafnor (f. 1985) er en norsk kortfilm- skaper fra Kristiansand. Han er utdannet regissør ved SAE-instituttet i Byron Bay i Australia, og har skrevet og regissert en rekke kortfilmer i tillegg til musikkvideoer og reklamefilm. Det norske språk, Til evig tid og Money Back, Please ble vist under Kortfilmfestivalen henholdsvis i 2012, 2013 og 2014. Han vant Gullstolen for beste kortfilm i 2015 for Small Talk, som senere er vist ved flere internasjonale festivaler.
Kathleen McInnis
Kathleen McInnis er programmerer for Toronto internasjonale filmfestival og har vært festivalsjef ved Palm Springs inter- nasjonale kortfilmfest, som har status som Oscar-kvalifiserende festival. Hun er daglig leder og stifter av See-Through Films LLC, et selskap som hjelper unge filmskapere verden over med forretningsutvikling. McInnis underviser strategisk festivalutvikling ved University of California (UCLA), og er gjeste- foreleser ved Universitetet i Sør-Carolina, Brooklyn College og New York University. Hun er også personlig rådgiver for skuespilleren Bill Pullman
Kari Anne Moe
Kari Anne Moe (f. 1976) er utdannet regissør fra NISS Film og TV-Akademiet og Høgskulen i Volda. Hun har laget flere dokumentarfilmer, inkludert Tamburinmannen (2005), Selger 329 (2011) og Til Ungdommen (2012) som følger politisk engasjert ungdom idet Norge rammes av terror 22. juli 2011. Sistnevnte er blitt vist ved en rekke festivaler i inn- og utland og har vunnet flere priser. Moe driver produksjonsselskapet Fuglene AS sammen med Gudmundur Gunnarsson. Hun deltar i konkurranseprogrammet for Norsk doku- mentar med sin nyeste film Pøbler (2015).
Maximilien Van Aertryck
Maximilien Van Aertryck (f. 1989) er film – skaper, født i Paris, nå bosatt i Göteborg. Han har en master fra Akademin Valand ved Göteborgs Universitet. Van Aertryck har regissert flere kort- og helaftens dokumentarer, og har siden 2013 vært tilknyttet produksjonsselskapet Plattform. I Grimstad deltar han i internasjonal kort – filmkonkurranse med Hopptornet (2016), som ble vist under Berlinale i år, og Punkt 9: Val av andre vice talman i Plattforms retrospektive program.
Gullstolen til beste internasjonale kortfilm
Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm mottar 50 000 kroner.
Jonas Brenna
Jonas Brenna (f. 1981) er produsent og innkjøper med ansvar for film og TV-serier hos Aftenposten. De siste årene har han samarbeidet med Kortfilmfestivalen for ytterligere å styrke Aftenpostens posisjon som en seriøs og ambisiøs leverandør av norsk kortfilm og dokumentarserier. Brenna har tidligere jobbet ti år i NRK og P3, fortrinnsvis med TV- og filmproduksjon. I 2012 utviklet han TV-serien Prosjekt Perfekt, som ble vist på NRK3 og mottok Gullruten for årets nyskapning i 2014. I 2015 vant Aftenposten Gullruten for dokumentar- serien Sweatshop, sett av 4 millioner mennesker på verdensbasis, og ble dermed første nettavis på seierspallen under TV-bransjens prestisjetunge prisutdeling.
Chloé Faulkner
Chloé Faulkner (f. 1987) er en fransk og kanadisk filmarbeider bosatt i Oslo. Hun har en mastergrad i statsvitenskap fra de anerkjente utdanningsinstitusjonene Sciences Po i Paris og London School of Economics. Faulkner har tidligere arbeidet ved French Institute i London og Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Hun har også vært involvert i Film fra Sør som film- og festivalkoordinator og sitter nå i festivalens programråd. Fra 2013 har hun arbeidet som filmsjef og barnefilmkonsulent i Norsk filmklubbforbund, og hun skriver for Z Filmtidsskrift.
Mariken Halle
Mariken Halle (f. 1982) er en norsk filmskaper bosatt i Oslo. Hun er utdannet filmregissør ved Nordland kunst- og filmfagskole og Filmhögskolan i Göteborg og debuterte i 2004 med kortfilmen Trygve med hjertet i postkassa. Halle vant Gullstolen for beste kortfilm og Timeglasset for beste manus i 2011 med No Sex, Just Understand, og har i tillegg laget de kritikerroste spillefilmene Kanskje i morgen (2011) og Verden venter (2014).
Svend Bolstad Jensen
Svend Bolstad Jensen (f. 1965) er direktør i det norske distribusjonsselskapet Arthaus. Han studerte kulturstudier ved Høgskolen i Bø og har arbeidet både i Norsk filmklubb- forbund og ved Cinemateket i Oslo før han ble daglig leder for Arthaus i 1994. Under Jensens ledelse har stiftelsen brakt kvalitetsfilm til kinoer og filmklubber, og introdusert et norsk publikum for filmskapere og -kulturer fra hele verden. Jensen er styremedlem i Norske filmdistributørers forening og mottok foreningens hedersnål i 2013 for sin innsats for distribusjon av internasjonal filmkunst.
Larissa Sansour
Larissa Sansour (f. 1973) er kunstner og filmskaper, født i Jerusalem, bosatt i London. Hun har studert kunst i København, London og New York. Sansour jobber på tvers av kunstdisipliner som video, fotografi, installasjon og skulptur, og palestinernes politiske situasjon er et tema i mange av hennes arbeider. Hun har stilt ut ved anerkjente institusjoner og museer over hele verden, som Tate Modern i London, Pompidou-senteret i Paris og Louisiana-museet i København. En av hennes filmer vises i spesialprogrammet «Retten til liv, retten til land».
Gullstolen til beste norske dokumentar
Vinneren av Gullstolen for beste norske dokumentar mottar 50 000 kroner gitt av Aftenposten.
Mah-Rukh Ali
Mah-Rukh Ali (f. 1982) er forfatter og anker for TV2 Nyhetene. Hun er en av kanalens fremste nyhetsprofiler, og arbeider spesielt med utenriks, terror og sikkerhet. Ali ble hentet til TV2 i 2006 fra NRK Dagsrevyen og har også erfaring fra avis og radio. Hun har master i diplomati og internasjonal politikk fra SOAS i London, en bachelor fra Kinnaird University i Lahore, Pakistan, og er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda. I 2015 var hun gjeste- forsker ved Oxford University og fikk mye oppmerksomhet for sine studier av terror- gruppen IS. I 2015 utga hun bestselger- boken Trusselen fra IS – Terror, propaganda og ideologi.
Bente Erichsen
Bente Erichsen (f. 1949) er en markant og allsidig bidragsyter til norsk kulturliv gjennom en årrekke, som journalist, produsent, regissør, forfatter, teatersjef og styreleder. Hun var direktør for Nobels fredssenter fra 2005 til 2016 og er i dag konstituert daglig leder i Filmfond Nord, hvor hun tidligere har vært styremedlem. Erichsen initierte opprettelsen av Amanda- prisen og har ledet juryen flere ganger. Hun debuterte som filmregissør i 1987 med spillefilmen Over grensen om den kontroversielle Feldmann-rettssaken etter andre verdenskrig. Hun har regissert kort- film og reklamefilm og produsert en rekke spillefilmer, blant annet for Anja Breien, Lasse Glomm og Unni Straume.
Runar Jarle Wiik
Runar Jarle Wiik (f. 1967) er en norsk regissør, manusforfatter og filmfotograf. Han er utdannet ved London International Film School og har medvirket i over hundre film- og tv-produksjoner i en rekke fagfunksjoner. Etter spillefilmdebuten med Bikinisesongen i 1994 har Wiik hovedsakelig jobbet som fotograf på dokumentarfilmer over hele verden. Han vant Gullstolen for beste dokumentar i Grimstad i 2014 for No Word for Worry om Moken-urfolket i Sørøst-Asia.
Musikkvideopris
Prisen for beste musikkvideo er på 15 000 kroner.
Aleksander Huser
Aleksander Huser (f. 1974) er frilans filmkritiker og filmjournalist, som skriver for Rushprint, Ny Tid, Side2/Nettavisen og Cinema. Han har tidligere jobbet for en rekke norske filmfestivaler samt hatt ulike stillinger innen filmbyråkratiet, og han har undervist i film på flere av landets høgskoler. Huser har en mastergrad i medievitenskap fra Universitetet i Oslo, med fokus på film- dramaturgi. Han arbeider også med egne filmprosjekter, og har en writer/director- diploma fra London Film Academy.
Angie Driscoll
Angie Driscoll elsker kortfilm og musikk- video, og har mer enn 14 års erfaring som programmerer for filmfestivaler over hele verden. For tiden arbeider hun med kort- og helaftens dokumentarfilm for Hot Docs i Toronto, kortfilm for Shortsfest i Aspen og for Nordisk Panorama i Malmö, og stumfilm for Toronto Urban Film Festival. Driscoll har også programmert for Toronto IFF og CFC’s Worldwide Short Film Festival, vært konsulent for Sundance filmfestival og bransjeorganisasjonene Reel Canada og Atlantic Filmmakers’ Co-Op, og kurator for nett- og mobil-TV- plattformen Babelgum. De siste tre årene har hun sittet i juryen for den kanadiske musikkvideoprisen Prism Prize.
Alex Herron
Alex Herron er en norsk regissør, født i Drøbak. Takket være en mor som var kamera- assistent på storproduksjoner som Star Wars og Supermann ble han tidlig interessert i film, og har jobbet bak kamera fra tenårene. Herron har laget musikkvideoer for norske artister som Maria Mena, Bjørn Eidsvåg, Kurt, Paperboys og Margaret Berger, og for internasjonale størrelser som Kylie Minogue, Taio Cruz, Tinie Tempah, og Avicii. For tiden er han i gang med et spillefilmprosjekt med planlagt innspilling i 2017.
Norsk filmforbunds fagpris
Norsk filmforbunds fagpris er på 10 000 kroner og går til personen som representerer den beste faglige innsatsen blant de norske filmene i konkurranse. Juryen består av Camilla Størseth (regi, produksjon, manus), Thor Lønning Aarrestad (filmfoto) og Trygve Svindland (regi, manus).
Timeglasset
Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 10 000 kroner går til den eller de som har skrevet det beste manuskriptet til en kort fiksjonsfilm eller novellefilm i den norske kortfilm- konkurransen for norsk kortfilm. Juryen består av Thomas Moldestad og Sofia Lersol Lund
Filmkritikerprisen
Filmkritikerprisen deles ut av en jury oppnevnt av Norsk Filmkritikerlag, og gis til en norsk kortfilm i konkurranse. Juryen består av Lars Ole Kristiansen, May Synnøve Rogne og Ida Madsen Hestman.
Norsk filminstitutt, de regionale filmsentrene, Kulturrådet ved Fond for lyd og bilde og Statens Kunstnerstipend er tilgjengelig for informasjon og uformelle møter under Kortfilmfestivalen. De ulike institusjonene er å treffe torsdag 9. juni i andre etasje på Kulturhuset, NFI fra 12:00- 13:00, Kulturrådet fra 13:00 og mellom 16:00 og 17:30. De regionale filmsentrene er også tilgjengelige mellom 16:00 og 17:30.
Informasjon fra de ulike institusjonene:
Kulturrådet ved Fond for lyd og bilde/Statens Kunstnerstipend
Kulturrådet ved Fond for lyd og bilde og Statens Kunstnerstipend er i år tilstede for første gang på Kortfilmfestivalen i Grimstad for å informere om våre tilskuddsordninger og for å svare på spørsmål fra filmbransjen.
Vi holder et kort informasjonsmøte den 9.juni kl. 13.00 2.etg. i Kulturhuset og vi er tilgjengelige på stand fra
kl. 16.00 til 17.30, samme sted.
Book gjerne tid med oss på forhånd om det er spesielle ordninger du/dere lurer på.
Fra Fond for lyd og bilde kan du treffe :
Marit Lehmann / Marit.Lehmann@kulturradet.no
Ole Richenberg / Ole.Richenberg@kulturradet.no
Eivind Slotsvik / Eivind.Slotsvik@kulturradet.no
Terez Hollo-Klausen / terez@hollo.no
Fra Statens Kunstnerstipend kan du treffe:
Mette Rønning / Mette.Ronning@kulturradet.no
Margrete Slettebø / Margrete.Slettebo@kulturradet.no
Richard Smith / Richard.Smith@kulturradet.no
Sjekk ut våre nettsider på forhånd.
www.kulturradet.no
Norsk filminstitutt
Representanter for Norsk filminstitutt blir å treffe på Galleriet i andre etasje på Kulturhuset torsdag 9. juni mellom 12:00 og 13:00. Man kan også booke uformelle møter med den enkelte konsulent eller rådgiver:
Kari Moen Kristiansen
Kortfilmkonsulent
E-post: kari.moen.kristiansen@nfi.no
Ola K Hunnes
Produksjonsrådgiver / Senior Advisor Production
ola.hunnes@nfi.no
Even G. Benestad
Dokumentarfilmkonsulent
Even.Gottfred.Benestad@nfi.no
KriStine Ann Skaret
Dokumentarfilmkonsulent
KriStine.Ann.Skaret@nfi.no
Regionale filmsentre
De regionale filmsentrene er også i år til stede på Kortfilmfestivalen i Grimstad, og er å treffe på stand på Kulturhuset. fra kl 16:00 til kl 17:30. Kom og slå av en prat om hva vi driver med og hvordan de regionale filmsentrene fungerer. Det lages god film i hele det langstrakte landet vårt – stikk innom og hør om mulighetene og produksjonsmiljøene i regionene.
Her finnes informasjon om de regionale filmsentrene:
www.nnfs.no
www.midtnorskfilm.no
www.ostnorskfilm.no
www.vikenfilmsenter.no
www.sornorskfilm.no
www.filmkraft.no
www.vestnorskfilm.no
Kortfilmfestivalens visning av Andrej Nekrasovs film The Magnitsky Act ble avlyst denne uka. Festivalens styre besluttet at trusler om søksmål og påfølgende saksomkostninger ville innebære en for stor økonomisk risiko.
Filmen blir ikke vist i Grimstad – i stedet arrangerer Kortfilmfestivalen en samtale om filmen og omstendighetene rundt den.
Hva får festivalens avgjørelsen å si for norsk dokumentarfilm og for filmens videre liv?
Hva slags ansvar har festivaler og kringkastere for å vise kritiske dokumentarfilm til tross for press utenfra om det motsatte? Har de tilstrekkelig juridisk og økonomisk alburom til å ta det ansvaret? Og hva er det som er så kontroversielt ved The Magnitsky Act?
Disse og andre spørsmål blir belyst i samtalen, som ledes av journalist Åshild Eidem og foregår på Grimstad Kulturhus fredag 10. juni kl. 20:00. Bekreftede deltakere:
Tom Eilertsen, styreleder i Kortfilmfestivalen
KriStine Ann Skaret, dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt
Gunnar Ekeløve-Slydal, Den norske Helsingforskomité
Ingvil Giske, Virke Produsentforeningen
Fredrik Gertten, filmskaper, kjent for dokumentaren Bananas!* som ble utsatt for et lignende søksmål i 2009
Samtalen er gratis og åpen for alle. Den vil foregå på norsk, og det blir åpent for spørsmål fra salen.
Det ypperste av norsk og internasjonal kortfilm, dokumentar og musikkvideo ble kåret i et fullsatt Grimstad Kulturhus lørdag kveld. Det har aldri vært laget så mye kortfilm i Norge og festivalen har satt rekord med 470 påmeldte bidrag. Her er juryenes dom:
Norsk kortfilm:
GULLSTOLEN for beste norske kortfilm gikk til Fuglehjerter av Halfdan Ullman Tøndel
Jurybegrunnelse: Jurybegrunnelse: Juryen deler ut Gullstolen til en film som gir oss et komplett, skarpt og humoristisk observasjon av menneskelig rasjonalitets tilkortkommenhet når kjønnskonvensjoner settes på prøve. Det fullendte og realistiske portrettet av et pars sexliv – særlig den sexpositive kvinnerollen er fremragende spilt av ensemblet. Vi utfordrer alle par til å se den! Gullstolen for beste norske kortfilm går til Fuglehjerter av Halfdan Ullmann Tøndel.
Hederlig omtale: If I Say No av Lia Hietala, og The Banisher of Thought av Andreas Daugstad Leonardsen
Uttalelser: The Banisher of Thought av Andreas Daugstad Leonardsen
Juryen vil gi hederlig omtale til en film som skiller seg ut med refleksiv visuell stil og ved å stole på sin egen rytme. Dypfølte parallellerhistorier fra hver sin side av verden fortelles gjennom et fascinerende instrument av en filmskaper med full kontroll på hvem han er.
If I Say No av Lia Hietala
Juryen gir også hederlig omtale til en film som forandret vår forutinntatte oppfatning om intimitet, til tross for at den foregår i et stort og øde landskap. Den er en bragd av et kyndig filmskaperensemble med en klar ide, som gjorde at den nøye konstruerte filmen virker uanstrengt.
TERJEVIGEN-PRISEN gikk til filmen Tidlig morgen 26e januar 2011 av Jesper Brodersen
Prisen på 10.000 kroner og en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam er gitt av Grimstad kommune, samt et produksjonsstipend til en verdi av 50.000 kroner gitt av det Grimstadbaserte studio- og utleiehuset Equippe.
Jurybegrunnelse: Terje Vigen går til en filmskaper hvis usentimentale, ufiltrerte og umiddelbare tilnærming gjorde at han kunne fange humoren og absurditeten i en pågående tragedie.
Jury: Emily Doe, Even Hafnor, Kathleen McInnis, Kari Anne Moe og Maximilien Van Aertryck
Norsk dokumentar
GULLSTOLEN for beste norske dokumentar gikk til filmen: Dugma – The Button av Pål Salahadin Refsdal.
Vinneren av Gullstolen for beste norske dokumentar mottar 50 000 kroner gitt av Aftenposten.
Jurybegrunnelse: Gullstolen for årets beste dokumentar går til en film som på alle måter utmerker seg som særskilt dristig, både tematisk, kunstnerisk og gjennomføringsmessig. Med fare for eget liv søker filmskaperen å tilføre tredimensjonalitet og innsikt i noen av de kanskje mest ufattelige menneskelige mekanismer; hvorfor noen frivillig velger å sprenge seg selv i kampen for sin overbevisning. Filmen forholder seg upartisk til stridigheter vi til stadighet blir konfrontert med i mediene. Den gir oss dermed anledning til å kjenne på egen frykt, og i mange tilfeller også fordommer, for å kunne komme frem til de konklusjoner, den forståelse og også den innsikt som er helt grunnleggende i kampen for fred.
Hederlig omtale: Mannen fra Snåsa av Margreth Olin.
Uttalelse: I det moderne samfunn, som i stadig økende grad drives av en teknologisk verdensanskuelse, hvor få ting ilegges verdi utover det å være en ressurs, ønsker vi å gi hederlig omtale til en film som viser oss at det å være til er verdifullt i seg selv, og at åndelighet i så måte er en viktig del av vår eksistens. Mens mediebildet og filmer stort sett preges av problematiske, vonde og vanskelige aspekter ved liv og samfunn, våger denne filmen å gå i motsatt retning og fokusere på godheten som finnes i oss mennesker.
Jury: Mah-Rukh Ali, Grete Salomonsen Hylleklev og Runar Jarle Wiik
Norsk musikkvideo
Prisen for beste musikkvideo er på 15 000 kroner og gikk til Karpe Diem – Lett å være rebell i kjellerleiligheten din av Kavar Singh
Jurybegrunnelse: Vi var fullstendig enstemmige som jury under avgjørelsen av årets musikkvideopris. Vinnervideoen er kraftfull og med mange lag og er politisk ved å våge å påpeke fremmedgjøring og rasisme i dagens samfunn. Den er kunstnerisk for genren, med upåklagelig regi, foto og klipp og spiller på fordommer og forventninger ved å kaste dem tilbake på oss. Naver. Naver. Naver. Naver. Naver.
Hederlig omtale: Anja – Echo av Aurora Gossé og Briskeby – Rookie Mistakes av Shaun Higton
Den første hederlige omtalen går til en fremragende, konseptuell og actionfylt meta-musikkvideo. Ideen er imponerende gjennomført, med en cool twist. Juryen vil hedre Shaun Higtons video Briskeby – Rookie Mistakes.
Den andre hederlige omtalen går til en rørende historie om å finne sin stamme, som vi alle kan relatere oss til. En fullendt historie som blander bilder og tekst, og lar dem danse. Juryen vil hedre Aurora Gosses video Anja – Echo.
Jury: Aleksander Huser, Alex Herron og Angie Driscoll
Internasjonal kortfilm
GULLSTOLEN for beste internasjonale kortfilm gikk til Spår av Annica Carlsson Bergdahl og Gunnar Bergdahl
Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm mottar 50 000 kroner.
Jurybegrunnelse:
Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til en film som på en nyskapende og poetisk måte underminerer selve dokumentarfilmens form. Dens fengslende bilder danner bakteppe for like fengslende historier, som er nøkternt og usentimentalt fortalt. Filmskaperne kaster lys over et traumatisk og alvorlig problem som sjelden er blitt tatt opp på like uventet vis. Filmen formidler et dyptfølt budskap om helt spesielle menneskelige forhold ved livets slutt.
Hederlig omtale: I Was a Winner av Jonas Odell og Our Legacy av Jonathan Vinel i samarbeid med Caroline Poggi
Første hederlige omtale går til en varm og morsom dokumentar som på genialt vis lar karakterene dele sin spillavhengighet med oss gjennom sine nett-avatarer. Slik menneskeliggjør filmen både de spillavhengige og den virtuelle virkeligheten de er fanget i. Hederlig omtale går til Jag var en vinnare, regi Jonas Odell.
Andre hederlige omtale går til en film som blander fiksjon og virkelighet på en svært forstyrrende måte. Juryen er imponert over filmens kunstneriske ambisjon og nyskapende bruk av filmmediet. Den sammenstiller personlig og kollektiv fremmedgjorthet, og tegner et portrett av kjærlighetsløse forhold i en seksualisert verden. Hederlig omtale går til Notre heritage, regi Jonathan Vinel i samarbeid med Caroline Poggi.
Jury: Jonas Brenna, Chloé Faulkner, Mariken Halle, Svend Bolstad Jensen og Larissa Sansour.
Norsk filmforbunds fagpris
Norsk filmforbunds fagpris er på 10 000 kroner og går til personen som representerer den beste faglige innsatsen blant de norske filmene i konkurranse.
Vinneren er: Lydmiks på Tunnelen: Bård Farbu, Daniel Angyal
Juryuttalelse: Vinnerfilmen har lydarbeid av eksepsjonell kvalitet, noe som gir liv til historien og hjelper den fram på en utmerket måte. Dramaturgien i denne filmens lydarbeid er alltid til stede, og gir nye lag og kontekst til historien. Filmens lyddesign er fremragende, bruk og plassering av mikrofon, lydeffekter, presisjon, lydmiks og surroundmiks – alt er godt gjennomtenkt. Juryen har kommet til en enstemmig beslutning, og Norsk filmforbunds fagpris går til Bård Farbu og Daniel Angyal for lydarbeidet i filmen «Tunnelen». Fremragende lyddesign, presisjon, plassering, lydmiks. Lydarbeidet gir liv til og forsterker historien.
Hederlig omtale: Foto på Campingliv av Annika Summerson og Klipp på Getting In av Stian Hafstad
Uttalelse: Vi er stolte og beæret over å bedømme det norske kortfilmprogrammet. Vi vet at det ligger enorme anstrengelser bak hver eneste film, omhyggelig arbeid og ambisjoner om
å lage en så god film som mulig. Likevel kan vi kun gi pris til en av filmene. Vi har diskutert hver eneste film, i alle deres aspekter: lyd, lyssetting, scenografi, make-up, dramaturgi og alle andre fagfunksjoner. Det har vært et meget vanskelig arbeid siden vi må se på arbeidet innen hver eneste disiplin.
HEDERLIGOMTALE:
Noen av kortfilmene har vakt spesiell interesse og inneholder et vidunderlig håndverk. Derfor gir vi en hederlig omtale for fremragende filmfoto til Annika Emmerson for det fotografiske arbeidet i
filmen Campingliv.
Vi ønsker også å gi en hederlig omtale for fremragende klipping til Stian Hafstad for filmen «Getting in».
Jury: Camilla Størseth, Thor Lønning Aarrestad og Trygve Svindland.
Timeglasset
Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 10 000 kroner går til den eller de som har skrevet det beste manuskriptet til en kort fiksjonsfilm eller novellefilm i den norske kortfilmkonkurransen for norsk kortfilm.
Vinneren er: Kvinner&Cava, manusforfatter Liv Karin Dahlstrøm og Thorkild Schrumpf.
Jurybegrunnelse: Prisen går til det vi mener er den mest komplett realiserte dramatiske fortelleropplevelsen i årets program. Det er en tragikomisk skildring av et vennskap som går opp i limingen når en av de tre partene lar sitt nevrotiske behov for å være bestevenn styre valgene hennes. Resultatet er en ytterst pinlig og sår affære som lett kunne blitt ren flausekomedie men som er behandlet med en varme og teft som gjør at historien føles både sannferdig og forfriskende. Underholdningen er lett, men den emosjonelle innsikten stikker dypt. Timeglasset går til Kvinner &Cava skrevet av Liv Karin Dahlstrøm og Thorkild Schrumpf.
Hederlige omtaler: Ingenting tar noensinne slutt av Jakob Rørvik og Vi kan ikke hjelpe alle av Nina Knag
Uttalelser: Første hederlige omtale går til en film som skildrer utfordringene med å være i et forhold, illustrert gjennom et ungt pars tilbakevendende forsøk på avbryte relasjonen hver gang de arrangerer nyttårsmiddag. Filmen er klar over at den behandler en velkjent tematikk, og velger med hell å legge en del åpenlyse konflikter off screen, så seeren kan lese mellom linjene. Den unngår melodrama og klisjéer og oppleves som en helstøpt og underholdende skildring av et par som ikke helt får til å leve sammen men heller ikke klarer å gi slipp. Hederlig omtale går til Ingenting tar noensinne slutt, skrevet av Jacob Rørvik.
Den andre filmen vi vil fremheve, er en historie om tapt uskyld som fyller sitt format perfekt. Den skildrer et par timer i livet til en sårbar ung jente og hennes mor som sliter med å få endene til å møtes, og på ti minutter opplever vi en troverdig reise fra naiv idealisme til kynisk selvinteresse. Det er hjerteskjærende uten å noensinne bli sentimentalt. Hvis hensikten med kortfilm er å se verden i et sandkorn, synes vi denne filmen lykkes så bra som noe vi har sett
under festivalen. Hederlig omtale går til Vi kan ikke hjelpe alle, skrevet av Nina Knag.
Jury: Thomas Moldestad og Sofia Lersol Lund
Filmkritikerprisen
Filmkritikerprisen deles ut av en jury oppnevnt av Norsk Filmkritikerlag, og gis til en norsk kortfilm i konkurranse. Prisen er det grafiske trykket ”Ein stad å koma til” av Olaf Storø.
Juryens uttalelse:
Juryen er imponerte over bredden og kvaliteten i årets program, og er samstemte om vinnerne. Før vi deler ut Filmkritikerprisen og en hederlig omtale, ønsker vi å nevne et knippe filmer som skapte begeistring og spennende, langvarige samtaler og diskusjoner i løpet av festivaldagene.
Disse er:
DANSFORLIVET av Erlend Eirik Mo
FUGLEHJERTER av Halfdan Ullman Tøndel
INGENTINGTARNOENSINNESLUTT av Jakob Rørvik
SISTERHELL av Fredrik S. Hana
THEABSENCE OF EDDYTABLE av Rune Spaans
Vinneren av juryens hederlige omtale er uredd vanskelige temaer. I et disiplinert og uttrykksfullt filmspråk, gis historien tyngden den fortjener, uten snarveier og spekulative grep. Filmen tar en uforutsigbar og rå vending, som avslører at det vante og trygge har blitt til noe destruktivt. Med et intimt kamerablikk, evner filmen å fange de sammensatte, såre følelsene i en overgrepssituasjon. Regissøren gjør det ikke enkelt for seg seg, men lykkes så godt at juryen får frysninger av å tenke på hvilke filmer han vil lage i årene fremover.
Juryens hederlige omtale går til: FRYSNINGER av Marius Myrmel
Vinneren av årets Filmkritikerpris er en egenrådig, intens film om tiden vi lever i. Den veksler uanstrengt mellom å være morsom og forstyrrende i sin skildring av en ung kunstnerspire som rammes av forventningspress og mister kontrollen over seg selv. Vedkommende forsvinner inn i en fremmedgjørende tankeverden, preget av et språk som ligner de underligste søknader og prosjektbeskrivelser, og brytes ned av forsøket på å realisere seg selv. Oslo blir en brutal kulisse for hovedpersonens famling; sjelden har vi sett hovedstaden fremstå mer truende og marerittaktig. Juryen er imponert over filmens idérikdom og blikk for detaljer, og mener dette er resultatet av et sjeldent grundig arbeid.
Vinneren av Filmkritikerprisen 2016 er: RETRETT av Itonje Søimer Guttormsen
Jury: Lars Ole Kristiansen, May Synnøve Rogne og Ida Madsen Hestman.
FAMILIEDAG PÅ KORTFILMFESTIVALEN
Søndag 12. Juni fra 11:00 til 15:00
Kulturhuset
Vi feirer festivalens siste dag med fest for store og små.
Her blir det animasjonskurs, vitenskapelige aktiviteter, kortfilmperler og et fascinerende innblikk i insektenes forunderlige verden.
KORTFILMFEST!
Få med deg det beste av barnefilm fra inn- og utland!
Vi viser to programmer smekkfulle av kortfilmperler for hele familien.
Kl. 11 og kl. 13
PLANETARIUM:
Bli med på en spektakulær reise inn i insektenes verden!
Vi har nemlig rigget til for en spesiell opplevelse i kjelleren på Kulturhuset, vårt eget planetarium med 180 graders lerret. Der viser vi Insektenes hemmelige liv, en naturfilm hvor filmskaperne har brukt røntgenfoto i 3D for å undersøke møll og andre insekter
Filmen varer i 22 minutter og går kontinuerlig gjennom dagen, så bare møt opp!
AKTIVITETER:
I samarbeid med Vitensenteret Sørlandet inviterer vi til morsomme eksperimenter og tankenøtter. Her blir det rom for lek og utforskning. Og hvis været tillater det, kan du lære deg å lage verdens største såpebobler ute på Hestetorget!
ANIMASJONSVERKSTED:
Prøv deg som filmskaper med din favorittleke som filmstjerne!
Vi inviterer til animasjonskurs der du lærer å gjøre figurer om til levende bilder. Du kan ta med figurer hjemmeifra eller lage hos oss. Vi bruker Ipad og har noen til låns, men ta gjerne med hvis du har. Og husk minnepinne hvis du vil ha med deg mesterverket hjem!
Kurset egner seg for barnehage- og skolebarn i alle aldre.
Alt foregår etter drop-in-metoden.
Instruktør er Bente Aasheim. Kurset arrangeres av Kortfilmfestivalen i samarbeid med Grimstad kommune og Kulturskolen.
Barn gratis/Voksne: 50,- for billett som gir inngang til alle
Debatten om den omstridte filmen var arrangert av Kortfilmfestivalen og ledet av Åshild Eidem.
Deltakere:
Tom Eilertsen, styreleder i Kortfilmfestivalen
KriStine Ann Skaret, dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt
Gunnar Ekeløve-Slydal, Den norske Helsingforskomité
Ingvil Giske, Virke Produsentforeningen
Fredrik Gertten, filmskaper, kjent for dokumentaren Bananas!* som ble utsatt for et lignende søksmål i 2009.
Hva er ditt forhold til Kortfilmfestivalen i Grimstad?
Jeg har vel vært der 10-15 ganger tenker jeg. Først som skribent og medarbeider i Z Filmtidsskrift da jeg satt i styret for Norsk Filmklubbforbund, for deretter i noen år for å sette sammen et “Det beste fra Grimstad”-program på Cinemateket i Bergen uken etter festivalen. Nå er det vel 4-5 år siden sist jeg var nedover dessverre – det kom for få publikummere på kortfilmprogrammet her i Bergen til å forsvare kostnadene med reise og opphold.
Del et minne fra festivalen!
Det første som popper opp er jo de fantastiske båtturene i skjærgården med ferske reker og øl. Så kommer det noen fortrengte bilder fra diverse nachspiel som varte til solen kommer opp – og som jeg av personvernhensyn lar ligge. Kanskje Jameson-baren burde vært nevnt, men ved nærmere ettertanke må stikkordet bli spill. I de første årene var det boulle hver eneste kveld til langt ut i de sene nattetimer – på stiene rundt kirken eller nede på parkeringplassen i havna. Så ble kulene igjen hjemme, og erstattet med kortstokken og sjetonger. Hver kveld var det poker i et av de mange hvite husene fyllt med jesusbilder, bibler og salmebøker. Synden inntok sørlandsidyllen. I absolutt alle disse årene var det imidlertid et spill som gikk igjen: tradisjonen med å slenge inn noen lapper i den daglige heste-bongen til Kalle. Tror faktisk vi gikk i overskudd på det der, sånn alle årene sett under ett.
Eller burde jeg sagt noe om kortfilm på det spørsmålet der?
Hva er Norges beste kortfilm?
“Kristoball”, definitivt. Så følger “Året gjennom Børfjord” og “Boblicity”.
Hva er ditt forhold til Kortfilmfestivalen i Grimstad?
En gammel flamme, som det er altfor lenge siden jeg har besøkt. Må finne tid til det denne gangen! Gleder meg allerede:)
Del et minne fra festivalen!
Hehe..Kortfilm er jo fest&film i omtrent like store doser. Så har noe uskarpe minner fra de hine dager. Men husker kombinasjonen som fortreffelig hedonisme.
Hva er Norges beste kortfilm?
Eh..har vel ikke dykket ned i kortfilmuniverset på en stund, men da vi i Blindern Filmklubb kjørte Året gjennom Børfjord under åpen himmel ved midnatt på Fredrikkeplassen på Blindern i 1995 – var det ren magi. Så får jeg oppdatere meg på den nåværende kvaliteten, når festivalen ruller ut den røde løperen i juni.
Hva er ditt forhold til Kortfilmfestivalen i Grimstad?
Kortfilmfestivalen var mitt debutante (ball). Det var her jeg ble introdusert til den norske filmbransjen. Jeg var ung, uskyldig og klar til å bli bedt opp til dans. Musikken var fengende, smittende og euforisk. Nå er jeg blitt litt eldre, foretrekker vals og sitter gjerne over en dans hvis partneren ikke er riktig.
Del et minne fra festivalen!
11. juni 1997 viste jeg “Kysset som fikk snøen til å smelte” i Grimstad, en film om kjærlighet mellom to gutter. Samme dag kom jeg ut av skapet gjennom et filmintervju i Fædrelandsvennen. Det var mange følelser i sving på denne jomfruturen til Kortfilmfestivalen. Det var veldig befriende!
Hva er Norges beste kortfilm?
Det er umulig å si hva som er Norges beste kortfilm. Den kortfilmen som har gjort størst inntrykk er Trygve Hagens “Nauste” fra 1997. Den er et visuelt mesterverk. Den filmen jeg er blitt mest underholdt av er Roar Uthaugs “Regjeringen Martin” fra 2002. (Ble visst på Refusertes Aften, red. anm) Morsomt at Pixar nå har laget “Inside Out” basert på samme ide.
Hva er ditt forhold til Kortfilmfestivalen i Grimstad?
Jeg har bare besøkt festivalen ved tre anledninger, første gang da jeg gikk på filmskolen for femten år siden. Hver gang har jeg kost meg skikkelig. Mindre, intime festivaler er ofte mye morsommere enn de største, og kortfilmfestivalen er et godt eksempel på dette. Den har en unik sosial atmosfære, jeg får feriestemning av sørlandsomgivelsene, og det er like morsomt å flire av de dårlige kortfilmene som å bli forført av de gode. Grimstadnachspiel er i en klasse for seg, noe alle som har deltatt kjenner til.
Del et minne fra festivalen!
Da jeg skulle dele ut Timeglasset med Linn-Jeanethe Kyed i 2015, holdt det på å gå galt. Jeg hadde teksten med begrunnelsene på en ipad istedet for en papirutskrift, og da jeg kom opp til mikrofonen, streiket teknologien og forlangte omstart og passord. Jeg var ikke forberedt på å ta talen på sparket. Vi klarte på et vis å tøyse oss ut av det som ellers kunne blitt en lang, pinlig stillhet mens jeg fikk åpnet tekstfilen igjen, med det overraskende resultat at mange trodde første del av fremføringen var et stunt. Det var det ikke. Neste gang holder jeg meg til papir.
Hva er Norges beste kortfilm?
Ut fra det begrensede utvalget jeg har sett, stemmer jeg på Bawke av Hisham Zaman.