Quantcast
Channel: Kortfilmfestivalen
Viewing all 468 articles
Browse latest View live

Klubbkvelder på Kulturhuset!

$
0
0

Fest onsdag, torsdag og fredag! Etter at sceneteppet går ned etter siste program i Catilina pusser vi støvet av discokula, setter på frekke spotlights og lar våre festival-dj’er få fritt spillerom bak i kulissene.

Onsdag 13. juni: Dj Freddie AKA Freddie
Torsdag 14. juni: Kenmeth AKA Kenneth Karlstad
Fredag 15. juni: Dazzle and Glitz AKA Atli Bjarnason og Truls Foss


Møt festivalene.

$
0
0

Kortfilmfestivalen har invitert representanter for de viktigste festivalene for å fortelle om hvordan de arbeider. En unik sjanse for et innblikk i hvordan de tenker og hva som skal til for å lykkes med å havne i et prestisjefylt festivalprogram. Festivalene som er representert er.

South by South West
Sundance Film Festival
Toronto Film Festival
GoShort!
Nordisk Panorama
Uppsala Short Film Festival
VIS Vienna Shorts
Bergen Internasjonale Filmfestival
Minimalen Kortfilmfestival
Faroe Islands International Minority Film Festival
Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival
Kino Satellite
Signe Nuit

Som vanlig vises også spesialkuraterte programmer fra de ulike festivalene.

Sjekk ut eksamensfilmene!

$
0
0

Norske filmskoler er en viktig bidragsyter til underskogen i norsk film, og i vår har studenter ved filmskoler over hele landet lagt siste hånd på sine eksamensarbeider.
Som i fjor viser Kortfilmfestivalen et utvalg av skolenes eksamensfilmer og andre nyere produksjoner – én film per skole. Programmet er en unik mulighet til å bli kjent med nye generasjoner norske filmskapere. Visningen er et samarbeid med Kortfilmfestivalen og norske utdanningssteder for film, videokunst og mediefag.
Her kan du møte Westerdals, Høgskolen i Volda, Nordland film- og kunstfagskole, Høgskolen i Lillehammer, Noroff, Universitet i Agder, Danvik folkehøgskole og Norges Kreative Fagskole.

Her er juryene!

$
0
0

Norsk kortfilm
Nk jury

Lisa Ogdie, Sundance Film Festival
Lisa Ogdie er kortfilmprogrammerer for Sundance Film Festival og Membership & Talent Development Manager for BAFTA Los Angeles. Hun har programmert kortfilmer for Sundance siden 2009 og valgt ut filmer fra over 8.000 innsendte bidrag. Hun har vært moderator for Q&As og paneler for BAFTA Los Angeles, Sundance, Toronto filmfestival og den amerikanske paviljongen i Cannes.
Med et våkent øye for film har Ogdie også sittet i mange festivaljuryer, inkludert SXSW, Asiana International Short Film Festival i Seoul, Rushes Soho Shorts Festival, Shnit International Shortfilmfestival i Sveits, samt The Smalls Film Festival i London.

Jason Anderson, Toronto International Film Festival
Jason Anderson er medprogrammerer for Short Cuts-seksjonen ved Toronto International Film Festival. Han programmerer også for TIFF Kids International Film Festival og er programansvarlig for Kingston Canadian Film Festival. Han har lang fartstid som kritiker og kunstjournalist i Canada, og bidrar jevnlig i publikasjoner som Sight & Sound, Cinema Scope, Uncut og Toronto Star. Han var skribent og manuskonsulent for The VICE Guide to Film på Viceland, og han underviser i filmkritikk og kunstjournalisme ved University of Toronto and Ryerson University.

Sam Morrill, Vimeo
Sam Morrill startet i Vimeo i 2009 og er i dag Director of Curation. Med erfaring fra kundeservice til innholdsanskaffelse til kuratering av Vimeo Staff Picks har Sam opplevd Vimeos vekst og utvikling fra flere vinkler. Når han ikke vurderer filmer er han sannsynligvis på reisefot eller amatør på golfbanen. Han bor i Brooklyn, New York.

Ingvild Søderlind, regissør
Ingvild Søderlind er en Oslo-basert regissør og manusforfatter. Hun regisserer og skriver drama, og utvikler for tiden sin debutspillefilm. Hun er opptatt av sosiale temaer som korrupsjon, klimaendringer, likeverd og fattigdom. Som regissør og forfatter har hun laget kortfilmene Jenny, Siste runde og dokumentarkortfilmen Ingvilds verden. For Jenny kunne hun i 2011 ta hjem Terje Vigen-prisen i Grimstad.

Frederick Howard, produsent
Frederick Howard er en norsk film- og tv-produsent. Han er utdannet ved Westerdals School of Communication og Den norske filmskolen i Lillehammer. Han har gjort seg bemerket særlig innen barne-og familiefilm, og har produsert noen av de siste års største suksesser innen familiefilm. Blant annet tv-serien Den unge Fleksnes, Amors Baller, Stemmen fra Graven, TV-serien og spillefilmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Julekongen, samt Skammerens Datter og Så og på Jorden. I 2017 igangsatte Howard filmene Dragens Hjerte og Battle, samt den internasjonale TV-serien Viking Skool for The Walt Disney Company.

Kort dokumentar
Kd jury

Claudette Godfrey, SXSW
Claudette Godfrey er en Senior Film Programmer ved SXSW. Hun er ansvarlig for deres kortfilmprogram, assisterer med programmering av spillefilm, har ansvar for innsendte bidrag og er organisator for arrangementet.

Ann Holmgren, filmskaper og forfatter
Ann Holmgren er en filmregissør, manusforfatter, fotograf og forfatter fra Idivuoma i Kiruna, Sverige. Hun ble uteksaminert ved den Norske filmskolen i 2008. Hennes samiske røtter har stor innflytelse på hennes virke som filmskaper, og hun arbeider både i Norge og Sverige.
annholmgren.com

Jasper Hokken, IDFA
Jasper Hokken er juniorprogrammerer ved the International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), hvor han er ansvarlig for å programmere korte dokumentarer, musikkdokumentarer og organisere live-arrangement. I tillegg driver han festivalens online strømmetjeneste, som for tiden tilbyr en online katalog med rundt 700 dokumentarer som tidligere har vært vist under festivalen. Før han startet hos IDFA i 2011, studerte Hokken kultur og media ved universitetet i Amsterdam. I 2012 tok han sin mastergrad i Preservation and Presentation of the Moving Image, med spesialfelt på online filmdistribusjon.

Karen Winther, regissør
Karen Winther ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2012. Hennes første dokumentar, The Betrayal, en personlig film om hennes tid i norske ekstremistgrupper som tenåring, hadde verdenspremiere ved IDFA og har senere mottatt flere priser. I hennes andre dokumentar, EXIT, fortsatte Karen å utforske voldelig ekstremisme fra et personlig ståsted, og hvordan ekstremister kan endre sine holdninger. Den hadde premiere ved CPH:DOX i 2018, og mottok hederlig omtale ved Nordic Docs.

Adel Khan Farooq, filmskaper og journalist
Adel Khan Farooq er regissør, forfatter og journalist som har jobbet med ulike prosjekter til tross for sin unge alder. Adel har dekket kriminalitet for den norske tabloide avisen Dagbladet, og bidro til flere dokumentarfilmer som forsker, fotograf og kameraman, før hans direkte debut og gjennombrudd med Den Norske Islamisten. Filmen fokuserer på den norskfødte islamisten Arsalan Ubaydullah Hussain, en karismatisk og intelligent mann, som også er en rekrutterer med bånd til ISIS, og som fungerer som talsmann for profeten Ummah, en salafi-jihadistisk organisasjon i Norge. Den Norske Islamisten har fått ros av kritikerne i Norge ved å referere til dokumentaren som en viktig og banebrytende film. Adel har også skrevet Mine brødre, en roman om radikalisering som har vært på norske bokhandeleres bestselgerliste. Han har vært omtalt i Hollywood-reporter, CBC, The Washington Post, The Mirror, Independent, og i stort sett alle nasjonale medier, inkludert nasjonale tv-kringkasting med NRK, TV2, samt nasjonale aviser Aftenposten, VG, Dagbladet, Morgenbladet, Klassekampen og mange flere. Adel er også en foredragsholder som snakker om temaer som identitet, bakgrunn og religion. Han arbeider for tiden med flere prosjekter, både filmskaping og manusskriving. Han holder til i Oslo og Islamabad, Pakistan.

Internasjonal kortfilm
Ik jury

Shabana Rehman, komiker og spaltist
Få kan bevege, provosere og inspirere så sterkt som Shabana Rehman. I alt hun gjør – som komiker, artist, spaltist og debattant- kombinerer Shabana lekenhet og humor med et brennende og kompromissløst engasjement for individets frihet. Sentralt i hennes metode står overraskelsen, det å tenke på tvers og bruke virkemidler ingen har tenkt på før, for å formidle et viktig budskap.
Shabana Rehman entret for alvor scenen i Oslo i 1999. I årene som fulgte markerte hun seg raskt som en grensesprengende og ikonoklastisk komiker. Hennes kontroversielle og populære stil, i tillegg til offentlige politiske stunts som blant annet Mullaløft og kroppsmalt med det norske flagg som performancekunstner, har gitt henne en unik posisjon i Norge. Hun er en høyt respektert skribent, satirist og foredragsholder i Skandinavia og i det skandinaviske miljøet i USA, har vært i fokus i både The New York Times og Times Magazine, og skriver jevnlig for store aviser og magasiner i regionen. Shabana har mottatt flere priser for sitt arbeid som skribent og for sin uredde humor, og har hatt forestillinger i flere land, deriblant Canada, USA, Australia, Danmark, Island, Tyskland og Færøyene.
shabana.no

Nina Barbosa Blad, produsent
Nina Barbosa Blad er vinner av Amandaprisen for beste kortfilm 2017. Hun er utdannet produsent fra Den norske Filmskolen 2011-2014 og fra Escuela Superior de Comunicación CEV i Madrid. Hun driver selskapet Barbosa Film, men har også stor produksjonserfaring gjennom andre selskaper. Hun deltok på Young Nordic Producers Club under Cannes Film Festival i 2016, var med på Nordic Film Lab i 2017, og utvikler for tiden en serie med NRK.

Benjamin Helstad, skuespiller
Benjamin Helstad er en norsk skuespiller og musiker, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han debuterte i filmen Jakten på nyresteinen i 1996. Han hadde en bærende rolle i Margret Olins Engelen i 2009 og hovedrollen i Kongen av Bastøy, som han i 2011 mottok en Amandanominasjon for beste mannlige hovedrolle for. Etter dette har han hatt roller i filmer og serier som Permafrost, Kampen om tungtvannet og Birkebeinerne. Han er i år aktuell med tv-serier som En natt, Unge lovende og Kielergata, samt spillefilmene En affære og De fredløse.

Musikkvideo
Mv jury

Amy Black Ndiaye, manusforfatter
Amy Black Ndiaye har vært medforfatter på Aber Bergen sesong 2 og 3 (2016-2017), skrevet kortfilmen Mamma (2016), Villa Gangstas (2014), og Alle mine menn(2015), og har i tillegg regissert flere teaterstykker.

Kenneth Karlstad, regissør
Kenneth Karlstad er en Oslo-basert regissør som gjør musikkvideo, reklame og fiksjon. I 2015 vant han prisen for beste musikkvideo på Kortfilmfestivalen for Eva & the Heartmakers Told You.

Trude Lirhus, klipper
Trude Lirhus gikk ut av Den Norske Filmskolen i 2014, og jobber nå som klipper innen fiksjon og dokumentar på filmer som reiser rundt på store festivaler. Hun har vunnet Gullruten for beste klipp TV drama i 2017 og 2018 med Unge Lovende. Trude vant også Norsk Filmforbunds Fagpris for klippen av The Committee i 2017

Velkommen til årets Kortfilmfestival!

$
0
0

Hvilken glede det er å få jobbe med en festival som viser så mange gode filmer i program, som arrangerer inspirerende samtaler og engasjerende debatter, som legger til rette for utviklende internasjonal nettverksbygging – og ikke minst å få være vertskap for en hel filmindustri fra Norge og verden her i vakre Grimstad!

Vi åpner onsdag med skoleprogram, før Norsk kortfilm 1 får åpne for publikum kl. 13.30. Selve åpningen og åpningsprogrammet er klokken 18.00, hvor Kronprinsesse Mette-Marit vil foreta den offisielle åpningen og Shabana Rehman Gaarder vil holde et kåseri.
Hovedvisningene av alle konkurranseprogrammene vises i Catilina og dit finner våre gjester som regel veien selv. Derfor ønsker jeg å påminne alle om de programmene som også skjer i Pan, Vesle Hallvard, på Biblioteket i Grimstad og i Ruta!

Her finner dere retrospektiv med Unni Straume over tre program torsdag og fredag, mesterklasser med Vidar Flataukan og Erik Hemmendorff. Som produsenten til Ruben Östlund, vil Erik også ha en samtale om den visjonære produsentens rolle i Ruta (The Square) i Storgata fredag kl. 1700.
Vi vil ta en prat med den produktive Henrik Martin Dahlsbakken og hans faste (og trofaste) stab, og rett etter vil Sara Eliassen fortelle om sitt kunstnerskap innen film og billedkunst, så sett av fredag kl. 14.00 og 16.00.

I det sterke og spennende kjølvannet av #Metoo-bevegelsen, krever og forventer samfunnet likeverd innenfor kjønn, legning og mangfold, men vi ser at det er uenigheter om hvordan og hvor fort vi kommer dit. Vi har invitert til debatt om dette på åpningsdagen kl. 13.00 på biblioteket, hvor Ingerid Stenvold fra NRK vil moderere representanter fra bransjen.
På torsdag kl. 13.00 har vi i samarbeid med NFI:LAB invitert Jennifer Smith, Head of Diversity Strategies, fra BFI British Film Institute, for en bransjesamtale om inkluderende programmering og mangfold i alle ledd.
På lørdag gleder jeg meg veldig til å høre Iselin Shumba snakke om viktigheten av forbilder sammen med Ulrikke Falch, Bhkie Male, Ingeborg Senneset, Shabana Rehman Gaarder og Gisle Agledahl.

Kortdokumentaren er i sterk vekst, også nå som en effektiv forteller i distribusjon av store mediehus. Line Halvorsen fra Mid Nordic Film Export leder samtalen med Anders Hammer, Maximilien van Aertryck og Mari Bakke Riise, om digital distribusjon av kortdokumentar som har nådd millioner av seere og blitt kortlistet til Oscar.
Jeg gleder meg også veldig til programmet, ”Det som endret alt”, hvor vi får høre Anders Hammer, Karen Winther og Adel Khan Farooq, som alle beveger seg innen ekstreme virkeligheter, fortelle om den ene hendelsen under opptak som de aldri glemmer.

Det er mange flere spennende program, så husk å lese godt i dagsprogrammet, se på programplakatene vi har hengt opp og som vises på skjermene i Grimstad Kulturhus. Ikke gå glipp av utekino av Adjø Montebello (og samtalen i forkant med regissør Thea Hvistendahl i Pan kl. 20.00)!

I år er det første gang for et par store og viktige endringer hos oss. Det ene er i konkurranseprogram, og det er at lang dokumentar er ute og blitt erstattet av en egen konkurranse – kort dokumentar – som både er norsk og internasjonal. Utgangspunktet for dette er at vi ønsket å gi den korte dokumentaren et løft, og den lange dokumentaren slet med å finne sitt publikum hos oss.
Den andre store endringen er at vi ikke har katalog i år. Det blir kanskje rart for noen av dere, men på våre nettsider kan du lage ditt eget program og navigere enkelt i dagsprogrammet vårt, så vi håper dere blir godt fornøyd! Dette er dessverre et direkte resultat av kutt i tilskuddet fra Norsk filminstitutt, men på denne måten så går ikke kuttet ut over program eller gjester.

Den siste er at vi har åpnet for internasjonal filmpåmelding til vårt internasjonale konkurranseprogram. I tre år har store internasjonale festivaler kuratert dette programmet, men i år har vi tatt denne utfordrende og spennende jobben selv, sammen med utvalgte programmerere og filmskapere.
Men det betyr absolutt ikke at vårt sterke internasjonale samarbeid er over, tvert i mot.
Sundance, Toronto og Berlinale vil vise sine kuraterte program i spesialvisninger i Catilina, samtidig som de vil sitte i norske juryer sammen med Vimeo og South by Southwest. I juryen for vårt nye konkurranseprogram for kort dokumentar vil IDFA være representert med programmereren for deres korte dokumentarer.

Disse festivalene og flere andre vil dere treffe og høre mer fra i programmet Møt festivalene, lørdag kl. 11.00 på Galleriet.

Så kjenn deres besøkelsestid til festival alle filmfolk, få faglig påfyll, se masse film og kanskje viktigst, snakk med nabobordet på Hestetorget! For det kan være veien til din neste film eller for å få ut din forrige.

Været er meldt perfekt for filmfestival; sol, overskyet og kanskje litt regn. Så velg med omhu den obligatoriske båtturen.

Nyt festivalen – og god film!

Årets prisvinnere

$
0
0

38 kortfilmer, 24 musikkvideoer og 23 kortdokumentarer har konkurrert om norsk kortfilms viktigste priser i Grimstad. Festivalen ble åpnet av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit den 13. juni og lørdag 16. juni ble prisene delt ut.

ÅRETS VINNERE ER:

Gullstolen for beste norske kortfilm
Den grønne dalen
Regi: Ellen Ugelstad

Terje Vigen-prisen
Hvalagapet
Regi: Liss-Anett Steinskog

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm
Kiem Holijanda
Regi: Sarah Veltmeyer

Gullstolen for beste korte dokumentar
As we are told
Regi: Erik Holmström and Fredrik Wenzel

Gullstolen for beste musikkvideo:
Daniel Kvammen feat. Lars Vaular: Som om himmelen revna.
Regi: Eivind Landsvik

Kritikerprisen for beste kortfilm – utdelt av Norsk filmkritikerlag
A Place We Call Reality
Regi: Kristoffer Borgli​

Timeglasset – utdelt av Norsk dramatikerforbund
Manusforfatter Gunnhild Øyehaug
For manus på EPLE

Filmforbundets fagpris
Fotograf John-Erling Holmenes Fredriksen
For foto på L’AMOUR FOU

Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris:
Wicked Girl
Regi: Ayce Kartal

Jurybegrunnelser og hederlige omtaler 2018

BESTE NORSKE KORTFILM

GULLSTOLEN
Denne filmen er flertydig og elegant. Den bruker virkelige hendelser for å provosere fram komplekse spørsmål om privilegier og mellommenneskelighet. På tross av sine dramatiske aspekter, beholder den en form for humor og lekenhet som holdt oss engasjert gjennom hele filmen. Gullstolen går til Den grønne dalen, regissert av Ellen Ugelstad.

HEDERLIG OMTALE I
Denne filmen imponerte juryen. Med dyktighet og sensibilitet portretterer den en familie som går igjennom spennende, men også vanskelige forandringer. Juryen synes filmen får fram en form for intimitet som er sjelden og berører dypt. Den første av to hederlige omtaler går til Lakenfort, regissert av Marlene Emilie Lyngstad.

HEDERLIG OMTALE II
Film er et språk som overgår ord, og kan invitere oss inn og la oss se verden fra et annet menneskes perspektiv. Denne filmen balanserer mellom hverdagslige samtaler og dypt personlige, poetiske refleksjoner om egen eksistens. Med sårbarhet, men også overbevisning tar den opp kompelkse spørsmål om identitet. Den andre hederlige omtalen går til No Man is an Island, regissert av Ali Parandian.

TERJE VIGEN-PRISEN
Denne filmen behersker visuell historiefortelling i sin reneste form. Filmen portretterer ung kjærlighet på en naturlig og troverdig måte. Med en sterk registemme og nyanserte rolletolkninger fra de unge aktørene, innehar den et et fullendt cinematisk univers, der omgivelsene bidrar til å gi dybde i scenene. Vi gir Terje Vigen-prisen til Hvalagapet, regissert av Liss-Anett Steinskog.

I tillegg til Terje Vigen og Gullstolen er vårt tredje valg for kortlisten til en Amandanominasjon en film juryen følte så sterkt for at vi ønsker å gi den en spesiell oppmerksomhet. Denne filmen overrasket og engasjerte juryene ved å kapre en tilsynelatende banal hendelse for å skape en sterk ytring om vennskap og traumer. Uten å være melodramatisk, klarer filmen å portrettere den komplekse og motstridende følelelsene til et offer. I tilegg til å bli kvalifisert for Amanda nominasjon, ønsker juryen og gi et stioend på 10 000 kroner i tillegg til mentormøter med erfarne produsenter, donert av Storm Films. Dette går til Det er min jævla dag, regissert av Rebecca Wirkola Kjellmann.

BESTE KORTE DOKUMENTAR

GULLSTOLEN
Denne filmen adresserer et viktig samfunnsproblem i Skandinavia og retter et kritisk blikk på velferdsstaten på en nyskapende måte. Innholdet og den kunstneriske kreativiteten holder et høyt nivå, og de stilistiske pappdukkene utvider grensene til dokumentaren som fortellerform. Til tross for bruken av dukker blir vi grepet av håpløsheten i et system som over hodet ikke fungerer. En samstemt jury har derfor avgjort at Gullstolen går til As we are told, regissert av Erik Holmström and Fredrik Wenzel.

HEDERLIG OMTALE I
Et opprivende blikk på en prekær situasjon sett gjennom øynene på de som er tvunget til å begrave ofrene i en brutal hverdag preget av et usynlig folkemord.
For deres sterke kunstneriske visjon og subtile fremstilling av en sensasjonell historie i en lovende debutfilm gir vi hederlig omtale til Manila High – Livet i selskap med døden, regissert av Simone Andrea Gottschau og Anders Palm Olesen.

HEDERLIG OMTALE II
Et uventet møte mellom to sterke personligheter resulterer i en autentisk og hjertevarmende film. Filmskaperens utholdenhet åpner for en utforskning av ensomhet og vennskap på en morsom og frisk måte. Filmen fanget og moret publikum og Bjarne fylte oss alle med genuin latter. Hederlig omtale går derfor til Bjarne vil ikke på film, regissert av Weronika Nitsch.

BESTE MUSIKKVIDEO

GULLSTOLEN
Det var aldri tvil om at dette var vinneren. Skaperen klarer å portrettere det største i livet. På en sanselig og subtil måte forteller hen om det store gjennom det små. Her møter vi ikke bare en gutt og en jente, men to hele mennesker vi på kort tid blir veldig glad i. Musikkvideoen slutter med verdens vakreste tur i Pariserhjulet, og etterlater oss med frysninger og klump i halsen. Dette er et mesterverk.
Gullstolen går til Som om himmelen revna, regissert av Eivind Landsvik.

HEDERLIG OMTALE I
Denne videoen er et dynamisk, drømmende verk som drar oss inn i et univers som beskriver behovet man som ung har for å passe inn, et viktig blikk på et aktuelt tema, hvorfor er det så vanskelig å dele sine følelser? Vi håper denne videoen kan inspirere gutter til å rope mindre og prate mer.
Hederlig omtale går til BOYS, regissert av Eivind Landsvik.

HEDERLIG OMTALE II
Denne videoen er en klassisk historie som oser av kreativt overskudd! Når livet er kjipt, tåkete og grått, er det bare å sette på denne videoen som kjører slalom mellom humor og nostalgi. Verket er to fulle lommer.
Hederlig omtale går til TOMME LOMMER, regissert av Hubbabubbaklubb.

BESTE INTERNASJONALE KORTFILM

GULLSTOLEN
Gullstolen går til en rørende historie om to brødres siste dag sammen. Den balanserer mellom sorg og varme på en elegant måte. Filmens manus forteller en presis og subtil historie rundt store temaer som familiebånd, ettervirkningene av krigen i Kosovo, klasseskille og effektene av fattigdom. Skuespillerne er fremragende og imponerende, mens vakkert foto og produksjonsdesign umiddelbart suger publikum inn i filmens univers. Regissøren har en soleklar signatur med personlig særpreg som vi svært gjerne vil følge, og som vi er sikre på at vi vil se mer fra i fremtiden. Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til Kiem Holijanda, regissert av Sarah Veltmeyer.

HEDERLIG OMTALE I
Hederlig omtale går til en poetisk, meditative og samtidig ganske ubehagelig film som sitter sterkt igjen i publikum. Filmens visuelle form er en vakker og poetisk blanding av nordisk landskap, urlandskap og fantastisk musikk, noe som føles spennende og innovativt. Filmen tør å være politisk ved å presentere den samiske kulturarven i contrast til den mer komersielle vestlige kultur.
Hederlig omtale går til Birds in the Earth, regissert av Marja Helander

HEDERLIG OMTALE II
Vi vil også gi en hederlig omtale til et modig og kreativt arbeid rundt identitetssplittelsen påført en ung gutts nysgjerrighet og seksualitet på grunn av skam og brutal undertrykkelse. Filmen blander skam, straff og minner som forvandles til seksualiserte bilder i en vakker, fargesprakende og frodig regnskog. Ved å bruke eksperimentelle visuelle effekter, provokative stillbilder, tilbakeblikk og gjentakelser får vi innblikk i det store bildet bak diktaturstyre, pornografi og tap av uskyld. Hederlig omtale går til Super Taboo, regissert av Su Hui-Yu

AUST-AGDER FYLKESKOMMUNES UNGDOMSPRIS

Vi valgte en film som fortalte en uforglemmelig historie fra et unikt perspektiv. Via gjennomtenkt manus, håndtegnet animasjon og vakker fortellerstemme, skapte filmen en troverdig karakter hvis liv og erfaringer kommer til overflaten når vi blir kjent med hennes minner.
Først de gode minnene, så de mørke – de som bare hinter. Ikke et sekund ble kastet bort, ikke et øyeblikk var overflødig. Samtidig, etter at årsaken til karakterens lidelse avsløres, sitter vi ikke igjen med hverken avsky eller medlidenhet, men med et hav av empati og ønske om å hjelpe, ikke bare hovedkarakteren, men alle som henne. Dette var en opplevelse ulik noen annen kortfilm vi har sett.
Det er en glede å si at årets vinner av Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris er Wicked Girl, regissert av Ayce Kartal.

TIMEGLASSETDRAMATIKERFORENINGENS JURY

Vinnerfilmen dekker et halvt århundre i løpet av 19 minutter og skifter mellom ulike synsvinkler.
Vinnerfilmen er sterkt strukturert, men føles aldri påtvunget.
Vinnerfilmen er kortfattet, men føles aldri komprimert.
Vinnerfilmen er kunstnerisk, men føles aldri anstrengt.
Og den er i tillegg morsom.
Dere skjønner nå åpenbart hvilken film det er snakk om.

Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET 2018 for beste manus går til Gunnhild Øyehaug for EPLE.

FILMFORBUNDETS FAGJURY

Fagjuryens pris går til fotografen på L’AMOUR FOU, John-Erling Holmenes Fredriksen. Fotografen trekker oss inn i en cineastisk verden full av farger, symbolikk og magiske øyeblikk, med bruk av linser, komposisjon og bevegelse. Kamera jobber sammen med historien og bidrar i stor grad til å skape en spennende og surrealistisk fortelling om ett troll i en moderne verden.

Hederlig omtale går til produksjonsdesigner Signe Dalsgaard på KILL THE RICH for utrolig uttrykksfulle og presise blyantskisser som løfter det visuelle formspråket i filmen.

Hederlig omtale går også til klipperne av VILLE DYR, regissert av David Krøyer og Sverre Kvamme for å gi oss festivalens mest rørende og vakre omfavnelse akkurat da vi trengte det.

NORSK FILMKRITIKERLAGS PRIS

Vinneren av Filmkritikerprisen er en visuelt leken fortelling om et evig aktuelt tema: vår leting etter mening i tilværelsen. Som samfunnskommentar balanserer filmen mellom humor og alvor, og retter et gåtefullt, men skarpt blikk mot samtiden. Uttrykket låner elementer av videoblogg og dokumentar, og har en frisk estetikk som kler tematikken godt. Filmskaperen kommenterer sin søken og sitt eget virke på selvironisk vis, og har en tydelig stemme, samtidig som filmen er allmenngyldig. Hva er “virkelighet” og hvordan finner vi den? Det gåtefulle målet antydes i tittelen. Filmkritikerprisen for Beste norske kortfilm går til A Place We Call Reality, regissert av Kristoffer Borgli​.

HEDERLIG OMTALE
Juryen vil gjerne gi hederlig omtale til to sterke kortfilmer i konkurransen. Den ene er “No Man Is an Island” av Ali Parandian, der særlig Runar Sørheims utsøkte foto imponerte juryen. Den andre er “Eple” av Yngvild Sve Flikke​, en vittig og godt spilt film med lekne fortellergrep.

- Norsk film må bli bedre på variasjon.

$
0
0

Standupkomiker, samfunnsdebattant og daglig leder i Født Fri! Kortfilmfestivalen er stolte av å ha Shabana Rehman Gaarder som gjest under årets kortfilmfestival. Vi måtte ta en prat.

Aller først: Fortell litt om Født Fri!
Stiftelsen Født Fri skal bekjempe æres og skamkulturen og fremme individets frihet og menneskerettigheter i alle miljøer.

Du skal holde et innlegg om norsk film under festivalens åpningsseremoni. Kan du røpe litt om hva du tenker om hjemlig filmbransje og dens forhold til mangfold allerede nå?
Jeg kommer til å snakke om «Den nye allmennheten» og om viktigheten av å både bekrefte og bryte stereotypier i all formidling
Men kanskje jeg ombestemmer meg:)

Hva er best og verst med norsk film? Hvordan kan den bli bedre?
Best: språket :-) det er bra at det fortsatt lages film med skuespillere som snakker norsk. Og må jo si at det er norsk film best på.
Kan bli bedre på variasjon og komme ut av filmboblen. Veldig kort oppsummert.

Hva er den viktigste oppgaven til neste generasjons filmskapere?
Skape filmer og fortellinger som treffer den nye befolkningssammensetningen

Hvilke norske filmskapere beundrer du mest?
Margreth Olin og Iram Haq er vel de som har gjort inntrykk på meg. Erik Poppe synes jeg også er god.

Hva er ditt forhold til kortfilm som genre?
Standuperen og spaltisten i meg er trent på å fortelle med kortformat når vi snakker om dramaturgi. Selv om jeg foretrekker de store lengre fortellingene har jeg sans for en kort historie med en punchline. Enten det er politisk, poetisk eller bare tull. Forløsning må komme kjapt og få til en reaksjon eller melde noe. Jeg er nok mer opptatt av at kortfilmen har noe å melde. Og liker kortfilmer som gjør det.

I Grimstad skal du være paneldeltager og sitte i den internasjonale kortfilmjuryen. Hvordan tror du det blir?
Jeg elsker å sitte i juryer, da får jeg endelig gleden av å se og oppleve variasjon i hva vi mennesker velger å fortelle og hvordan vi gjør det, så det tror jeg blir kjempegøy! Også tror jeg konkurransen er hard og det kommer til å bli vanskelig å velge.

Hva gleder du deg mest til med årets kortfilmfestival?
Se film, treffe kjentfolk som er opptatt av å fortelle og skape bilder, og nyte junidagene i Grimstad.

Gullalder for kortdokumentaren

$
0
0

Den korte dokumentarfilmen er mer aktuell enn noensinne. Et sultent publikum er åpne for nye filmfortellinger, og tidligere seervaner og konvensjoner om format, lengde, visningsvindu, språk og sjanger gjelder ikke lenger. Markedet er i stor endring, med flere digitale visningsflater og nye aktører som formidler film, journalistikk og levende bilder på tvers av landegrenser. Dette åpner opp for nyskaping og eksperimentering i uttrykk, finansiering og distribusjon. Det er en ny vår, eller kanskje vi kan driste oss til å si gullalder, for den korte dokumentaren.

Vi vil se nærmere på tre suksesshistorier; tre dokumentarfilmer som har hatt stor suksess, både hva gjelder kunstneriske innholdet og seertall. Ranias Flukt (Anders Hammer) er sett av over svimlende 8 millioner på The Guardian og vant nylig The Webby Awards. Ten Meter Tower (Maximilien Van Aertryck og Axel Danielsen) har nådd et stort publikum via New York Times og ble shortlisted til Oscar. Kayayo – de levende handlekurvene (Mari Bakke Riise) ble også shortlisted til Oscar i år, og blir finansiert og sendt som serie på Aftenposten TV.

Vi inviterer filmskaperne til samtale. Hvilke valg har filmskaperne tatt underveis i produksjonen, hvordan påvirker de nye plattformene filmfortellingen dramaturgi og uttrykk, og hvilke erfaringer har de gjort i arbeidet med distribusjon og lansering? Hva skal til for å lykkes og hvor går veien videre?

Kortfilmfestivalen inviterer til samtale med Anders Hammer, Maximilien Van Aertryck og Mari Bakke Riise. I panelet sitter også Jasper Hokken, kurator for IDFA’s Short Documentary Competition. Samtalen arrangeres i samarbeid med Midtnorsk filmsenter og ledes av Line Halvorsen, prosjektleder for Mid Nordic Film Export.


Den visjonære produsenten

$
0
0

Produsent Erik Hemmendorff traff Ruben Östlund under utdanningen ved filmskolen i Göteborg, og i 2002 startet de produksjonsselskapet Plattform.
Plattform Produktion er kjent for sin kompromissløshet og har med sin visjonære og langsiktige strategi bygget seg opp til å bli en av verdens mest sentrale produksjonsselskaper.

1200
The Square fra 2017 vant både gullpalmen i Cannes og ble oscarnominert for beste fremmedspråklige film. De ufrivillige (2008), Play (2011) og Turist (2014) ble alle vist i ulike programmer under filmfestivalen i Cannes.

MASTERCLASS
Kortfilmfestivalen har invitert Erik Hemmendorff til en masterclass hvor han intervjues om sin lange og kreative karriere av det nyoppstartede norske produksjonsselskapet Alternativet. Selskapet drives av filmskaperne Guro Bruusgaard, Mariken Halle, Magnus Mork og Katja Eyde Jacobsen.

SAMTALE I RUTA
Erik Hemmendorf er også i sentrum for panelet som skal diskutere den visjonære produsentens rolle og utfordringer. Vi inviterer til en samtale med Hemmendorff, Nina Barbosa Blad, Khalid Maimouni og Thomas Robsahm inne i Ruta, Kortfilmfestivalens gave til Grimstads 200-årsjubileum i 2016. Kunstverket, som i Grimstad ble åpnet av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit, var utgangspunkt for Ruben Östlunds The Square, produsert av Hemmendorff. Samtalen ledes av filmskaper Gunhild Enger.

Vorspiel: Verdens beste reklamefilmer!

$
0
0

Det har blitt en solid og svært populær tradisjon: Før vår egen prisutdeling inviterer Kortfilmfestivalen til visning av de største internasjonale forhåndsfavorittene til reklameprisen Cannes Lion, og et utvalg av de norske bidragene til festivalen.
Reklame er best på kino, og her får publikum en sjelden anledning til å se det aller beste som er laget det siste året.

Filmene er valgt ut av en jury med norske reklamefolk: Ester Hjellum (Try), Torny Helse (Oslo Company), Bianca Olsson (Kitchen), Christian Lindsvik (McCann), Thomas Anker (Babusjka) og juryleder Adam Billyeald (McCann).

Img 0256 adam billyeald
Adam Billyeald

Adam Billyeald uttaler til kortfilmfestivalen.no:

- Årets beste reklamefilmer er et utvalg av de mest engasjerende, visuelt arresterende, morsomme og hjerteskjærende filmene. De rendyrker sine budskap for å overbevise og begeistre sitt publikum, i de aller korteste filmlengdene.

- Gjør jobben!

$
0
0

Vidar Flataukan er utdannet filmklipper fra Den Norske Filmskolen (1999-2002), og har siden debuten med Uno i 2004 klippet 28 spillefilmer, to tv-serier, en rekke kortfilmer og hundrevis av reklamefilmer. To ganger har han vunnet Amanda-prisen for beste klipp, først for Mannen som elsket Yngve og senere for 90 minutter. Av andre filmer han har klippet finner vi titler som Hodejegerne, Den Brysomme Mannen, Kompani Orheim og Kule Kidz gråter ikke. Til høsten er han aktuell med tre nye spillefilmer: Battle, Mordene i Kongo og En Affære.

Img 0298
Vidar Flataukan

Vi måtte ta kontakt:

Hva kjennetegner god klipping i en film?

- Uansett historie handler klipping om å holde på publikums interesse hele veien. Klarer klipperen å få publikum til la seg rive med av opplevelse uten å tenke over klippen, har du gjort en god jobb.

Har du et godt råd til unge filmskapere?

To ting:
1: Do the fucking work. Don’t be lazy.
2: Du er ingen dårlig filmskaper hvis du ikke umiddelbart har alle de riktige svarene. Lev med -og nyt prosessen.

Hva er ditt forhold til Kortfilmfestivalen og hva ser du frem til med årets festival?

-Har ikke vært der siden jeg gikk ut fra filmskolen i 2002. Så gleder meg til å kjenne på atmosfæren igjen. Ser frem til å møte, forhåpentligvis mange, interessante filmarbeidere -både unge og gamle.

Samtalen i Grimstad ledes av klipper Trude Lirhus.
Se arrangement her.

Unni Straume – Et Retrospektiv

$
0
0
Eggum jan 04
En av Straumes første kortfilmer "Trubadur" portretterte Jan Eggum.

Unni Straume (f. 1955) er regnet som en av de betydeligste moderne filmskaperne i Norge. Gjennom dokumentarisk kortfilm og modernistiske spillefilmer har hun vist egenart og originalitet. I et personlig filmunivers forener hun formvilje og engasjement.

Kortfilmfestivalen er stolte over å vise Straumes filmer og inviterer også til en samtale mellom veteranen og de ferske Amanda-vinnerne Nina og Liv Joelle Barbosa.
Visesanger Jan Eggum vil være tilstede under visningen av artistportrettet Trubadur (link) og har lovet å dra et «par – tre låter».
Mer informasjon om Unni Straume og forestillingene her.

Det som forandret alt - En panelsamtale

$
0
0
Karen winther
Karen Winther

Plutselig skjer det. En situasjon man aldri kunne ha forutsett, et dilemma, en knipe, noe farlig. Hvordan påvirkes dokumentarfilm av det uforutsette? Når er disse situasjonene avgjørende for hvordan filmen blir?

Kortfilmfestivalen har invitert tre filmskapere – som arbeider med dramatiske dokumentarer – til en samtale i Grimstad. Hvordan er det å jobbe under forhold som kan sette både filmen og egen sikkerhet i fare? Hvordan har slike situasjoner påvirket dem profesjonelt og privat? Vi får også se og høre om konkrete episoder hvor deres filmer tok en helt annen vending enn planen.

Farooq adel khan
Farooq Adel Kahn

Det man ikke kan planlegge. Det er sjelden gitt hva som blir resultatet når en dokumentarist starter opp et prosjekt. Hun eller han må forholde seg til at virkeligheten alltid korrigerer – ofte på de mest uventete måter og steder. Hverken opprinnelige planer eller et manus kan overstyre dette.

60412039
Anders Hammer (t.h.)

Et vendepunkt i en dokumentar kan også være at filmskaperen selv ønsker å inkludere en personlig situasjon fra opptakene, en situasjon som som gjorde alt annerledes: livet – og dermed filmen.

I begge tilfeller utfordres filmskaperen til å tenke nytt, de inspirerer oss til å se tilværelsen med nye øyne og færre fordommer.

Et panel bestående av de markante regissørene Karen Winther (The Betrayal, Exit) Anders Sømme Hammer (Ranias Flukt, Dette er Kabul) og Adel Khan Farooq (Den norske islamisten) skal belyse hvordan dokumentarfilm styrker vår forståelse av avgjørelser – hva det vil si å ta valg i et uforutsigbart meningsmangfold, i en uventet situasjon. De gir oss innblikk i sine erfaringer og viser klipp fra avgjørende vendepunkt-situasjoner fra egne filmer.

Adjø Montebello! – Samtale og utekino

$
0
0

Eksklusiv utekino – gratis og åpen for alle.

71768 normal
Regissør Thea Hvistendal

Adjø Montebello ble en av fjorårets største norske kinofenomener. Filmen – der Magdi og Chirag i Karpe Diem tok farvel med sitt Montebello-prosjekt – fikk et begrenset antall visninger, den ble kun vist i fire dager på kino i Oslo. Systemet til Nordisk Kino brøt sammen da billettene ble lagt ut, og filmen har ikke vært i vanlig kinodistribusjon siden. Kortfilmfestivalen er stolte av å kunne vise Adjø Montebello i Grimstad. Visningen er gratis og åpen for alle og finner sted på Wenzels plass ved Cafe Ibsen fredag 15. juni klokken 23:30

Adjø Montebello: Case study

Hvordan jobber man frem et slikt prosjekt? Tidligere på kvelden møtes regissør Thea Hvistendahl, produsent Kristin Emblem (Einar Film) og distributør Vibeke Skistad for en samtale om filmen, fra tilblivelse til suksessen med den begrensede distribusjonen. Vi ser frem til en lærerik og underholdende seanse i Pan på Kulturhuset fredag 15. juni klokken 20:00

Kortfilmfestivalens stab!

$
0
0

Ikke avbildet: Gunhild Enger, Bransjeansvarlig

Img 7435
Anita Svingen, Daglig leder
Img 7441
Hilde Kjos, Produsent
Img 7482
Petter Trønsdal, Teknisk Sjef
Img 7396
Vanja Ødegård, Programmerer og gjestekoordinator
Img 7453
Bård Ydén, Programmerer og Redaktør
Img 7506
Johanne Furuseth, Markedsansvarlig
Img 7469
Einar Aarvig, Pressemedarbeider
Img 7402
Håkon Ljøstad, IT support

Debatt: Kjønnsbalanse og representasjon i norsk film

$
0
0
Mitt hjem ingerid stenvold2
Ingerid Stenvold

Kortfilmfestivalen inviterer politikere, bransjeorganisasjonene og NFI til en debatt – ledet av NRK-profilen Ingerid Stenvold – om det store spørsmålet om kvotering og utfordringen filmkulturen står ovenfor med dagens kutt i støtteordningene. Vi ønsker å diskutere viktigheten av en langsiktig strategi på vegne av filmkunsten og sette fokus på hvordan vi sammen kan bygge en bærekraftig filmbransje gjennom rettferdig kjønnsbalanse, mangfold og nyskaping.

32807e2e09883be3e00aacdce8d16723
Stine Helgeland, NFI
1215ide anettetrettebergstuen.t5a325d5c.m2400.xf461a566
Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet

P2250311c
Torbjørn Urfjell, Produsentforeningen

Petter 2uzn62rhgf4m1u70dcx2o4h2fydkqb0jb3al5545lwsw4xf8q
Petter N. Toldnæs, Venstre

Bilde 1
Monica Boracco, Dramatikerforbundet

Vi stiller spørsmålene:

1. Er moderat kvotering radikalt nok, når vi ser at statistikken på kvinner i hovedfunksjoner fremdeles henger etter? Hvorfor ikke innføre full kvotering?

2. Når de statlige bevilgningene stadig blir kuttet, hva skjer da med utviklingen av filmkunsten, tilfanget av nye filmskapere og den mangfoldige filmkulturen? Vil bransjen selv ta ansvar for disse utfordringene? Og hvordan?
Deltakere:
Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet, Stine Helgeland NFI, Monica Boracco fra Dramatikerforbundet, Torbjørn Urfjell fra Produsentforeningen, og Petter N. Toldnæs, sentralstyremedlem og representant for regjeringspartiet Venstre. Flere deltakere annonseres senere.

Regissørmøte: Sara Eliassen

$
0
0

Regimøtet med Sara Eliassen ledes av kurator for Munchmuseet i bevegelse Natalie Hope O´Donnell og kortfilmfestivalen.no måtte spørre sistnevnte:

Hva er unikt med kunstnerskapet til Sara Eliassen?

S200 natalie.hope o donnell
Natalie Hope O'Donnell, Kurator ved Munchmuseet

- Sara Eliassens kunstneriske praksis opererer på mange måter mellom kunst- og filmfeltet. I ‘The Feedback Loop’ drar hun veksler på filmhistorien, samtidig som hun retter et kritisk blikk på dagens skjermspråk. Hun evner å flette det historiske og det aktuelle, teori og praksis, sammen i et unikt kunstnerisk uttrykk, som formidler komplekst tankegods med en vilje til å kommunisere bredt, noe skjermintervensjonene på og rundt Oslo S viser.

Sara Eliassen er en av våre mest interessante samtidskunstnere, og vi er glade over å ha henne med på ‘Munchmuseet i bevegelse’ i 2018 med et såpass omfattende, nytt prosjekt.

I Grimstad skal Eliassen og O’Donnell snakke om Saras kunstnerskap og hvordan hennes praksis beveger seg sømløst mellom film og billedkunst. I perioden 11-17 juni er Saras videoverk The Feedback Loop å finne på skjermer i det offentlige rom rundt og inne på Oslo Sentralstasjon. Munchmuseet i bevegelse – Samtidskunst er et program med kunstprosjekt av yngre kunstnere i ulike rom, inne og ute, i Munchmuseets nabolag.

I dagens digitale samfunn finnes skjermer og levende bilder overalt. Eliassens prosjekt The Feedback Loop er en utforskning av det visuelle språket som brukes i offentlige rom, og hvordan de levende bildene vi omgir oss med fungerer som medprodusenter av våre personlige og kollektive minner. Prosjektet tar utgangspunkt i en idé om at skjermspråket ikke er nøytralt, og ser tilbake til europeiske turist- og propagandafilmer fra 1920 og -30-tallet (heriblant Norgesfilmene) der virkemidler som frykt og begjær er flittig brukt for å skape identifikasjon.
The Feedback Loop undersøker hvordan elementer fra denne perioden har reist gjennom filmhistorien og fortsatt er til stede i dagens skjermsamfunn.

Samtalen mellom Hope O´Donnell og Eliassen tar utgangspunkt i The Feedback Loop, men vil også se på enkelte andre av Eliassens filmprosjekter heriblant A Blank Slate som ble vist her i Grimstad i 2014 og det eksperimentelle dokumentarfilmprosjektet 43+.
A Blank Slate er en novellefilm produsert i NFI Nye Veier, og en utforskning av hvordan filmhistorien har bidratt til å forme blikk og tanker rundt kjønn, og relasjonen mellom en kvinnelig karakter som subjekt og objekt. Den har vært vist internasjonalt ved bl.a filmfestivalen i Rotterdam, samt på ulike kunstsentre som Ex Teresa Arte Actual i Mexcio City, TPW Toronto, Abrons Art Centre NYC, m. fler.
Eliassen jobber også for tiden med prosjektet 43+ i Mexico, som skal bli en essayistisk dokumentarfilm med utgangspunkt i undersøkelser Eliassen har gjort rundt bortføringen av 43 studenter fra Ayotzinapa i 2014 og propaganda/ mot-propaganda som har oppstått i kjølvannet av denne hendelsen.

Bransjesamtale: Mangfoldsstrategier ved BFI

$
0
0

Kortfilmfestivalen ønsker å sette søkelyset på det manglende mangfoldet i europeiske filmfestivaler. Det er overveiende menn som velger filmer, og filmer laget av menn er overrepresentert. Hvordan oppnår man en ny utvikling slik at flere stemmer blir hørt?

Hvordan skal man strukturelt endre sin egen bedrift for å være mer inkluderende, og da særlig i filmbransjen?

Hvordan kan vi få til mangfold, både blant programmerere, støtteordninger, filmsentre, og ikke minst foran og bak kamera? Jennifer Smith fra British Film Institute kommer for å dele strategier og erfaringer.
Max 800 800 nedin muti 1
Nedin Mutic, NFI:LAB

Som Head of Diversity Strategies har hun ansvaret for at BFIs strategier om mangfold og antidiskriminering blir overholdt og implementert. Hvordan går hun frem? Det får vi svar på ved hjelp av samtaleleder Nedin Mutic fra NFI:LAB.

Nedin Mutic er rådgiver i NFI:LAB ved Norsk filminstitutt.

NFI:LAB tilrettelegger for kompetanseheving gjennom konventer og bransjedager, prosjektrettede verksted, mesterklasser og seminarer, stipender, partnerskap, samarbeid og nettverksbygging nasjonalt og internasjonalt. Han jobber også med NFIs talentsatsing Nye Veier.
Han har rundt 10 års erfaring fra filmbransjen. Han har i tillegg arbeidet i flere år innen akademia, og bl.a. utgitt vitenskapelige artikler.

Forbilder! Iselin Shumba inviterer til toppmøte i Grimstad.

$
0
0

Tekst: Iselin Shumba

Intet menneske er en øy, vi retter alltid vår tale mot den andre, hvis ikke er man psykotisk.

-Suzanne Brøgger

Alt vi gjør, alt vi er, gjør og er noe for andre!

Vi må snakke om forbilder!

Som skuespiller er jeg et forbilde. Det er vanskelige, men fantastiske sko å fylle. Jeg har mange hjertesaker, men hvordan får jeg dem til å banke i andres?
Og hvem prøver jeg å være? Hun jeg selv hadde behov for da jeg var yngre? Hun jeg selv faktisk trenger nå, hver dag?

Det er slitsomt å være noen i seg selv og i tillegg være en person i andres forventninger. Dette er noe alle lever med gjennom sosiale medier. Hvordan fremstiller vi det som er viktig for oss?

Rampelys og media gir en forsterket mulighet.
Kan vi mene mer?

Jeg savner en større samtale om hvordan en plass i media blir forvaltet? Hvordan får jeg folk til høre meg? Hvordan får jeg folk til å føle meg? Kan skuespillere og andre forbilder ta en enda større rolle som samfunnsdebattanter?

Jeg vil samle et knippe med forbilder som tar disse spørsmålene på dypt alvor. Jeg inviterer til toppmøte i Grimstad!

Jeg er så heldig å ha fått med meg en bukett av personligheter. Dette er alle mennesker jeg beundrer gjennom plassen de tar og hvor konstruktivt de bruker den med hensyn til samfunnsansvar. Dette er alle mennesker som sprenger grenser.

Shabana Rehman Gaarder
– har ikke gjort annet enn å sprenge grenser hele livet. Som komiker, men jeg har alltid tenkt på henne som aktivist. En morsom aktivist som aldri blir ferdig med å pløye ny mark. Det siste nå er opprettelsen av stiftelsen ‘Født fri’ som skal jobbe mot æres- og skamkulturer.

Bhkie Male
– er skuespiller i filmen ‘No Man Is An Island’, som vant for Beste Norske Kortfilm på BIFF, den er også nominert i Grimstad og en del av programmet. ‘No Man Is An Island’ er en film som går i kjernen av hvor vanskelig integrering faktisk er. Filmen er poetisk og sår. Tror det er vanskelig å vekke engasjement på vakrere måte enn dette.

Ulrikke Falch
- Eh, den feteste feministen i landet fra sin generasjon? Hun fra Skam som faktisk fjerner skam? Jeg beundrer de uredde og radikalt valgene hun tar som offentlig person. Nå om dagen er hun aktuell med podkastserien ’Ulrikkes Univers’ på P3.

Gisle August Gjevestad Agledahl – En jævla bra fyr. Journalist, Dagbladet Kultur og programleder for NRK P3. Gisle er konstant kløende i hode om hvordan han kan ta tak i tabuer for å fjerne dem. Ja, Gisle er han programlederen fra ‘Jævla Homo’.

Ingeborg Senneset – forfatter av bestselgeren ‘Anorektisk’, hun er journalist for Aftenposten, utdannet sykepleier og styremedlem i Norsk PEN. ‘Anorektisk’ er basert på hennes egen historie, da hun selv holdt på å dø av anoreksi for noen år siden. Anmelderne hyllet boken, og Senneset ble nominert til flere priser. Som journalist er hun utrettelig og så hardtarbeidende at jeg ofte tenker at hun er klonet. Har du en tvilling, Ingeborg?

Les mer om programmet her.

Regissørmøte: Henrik Martin Dahlsbakken.

$
0
0

Få filmskapere i Norge er så produktive som Henrik Martin Dahlsbakken.
Få har et like engasjert og lojalt team med folk foran og bak kamera.
Den unge filmskaperen fra Hamar er selvlært og med seg har han et team som blant annet inkluderer den tre år yngre broren Oskar, som er fotograf. Dahlsbakken er i dag en av våre mest hardtarbeidende filmskapere, og står bak flere prisvinnende kortfilmer som Mannen fra isødet og Takk for turen, som har blitt vist på festivaler verden over. Høsten 2018 er han kinoaktuell med sin femte spillefilm; En affære, med Andrea Bræin Hovig og Tarjei Sandvik Moe i hovedrollene.

Dahlsbakkens arbeidsmoral og driv er inspirerende. I vår samtale med han tar vi et dypdykk i hans karriere og hvordan veien videre ser ut. Vi skal få høre hvordan han ser på filmskaping som kunst og metode, og med staben representert ved fotograf Oskar Dahlsbakken, klipper Vidar Flataukan og innspillingsleder Katinka Lotherington vi de fortelle hvordan de jobber sammen som team og hva det er som gjør Dahlsbakken så helt spesiell.

Viewing all 468 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag