Quantcast
Channel: Kortfilmfestivalen
Viewing all 468 articles
Browse latest View live

Klubbkvelder på Kulturhuset!

$
0
0

Fest onsdag, torsdag og fredag! Etter at sceneteppet går ned etter siste program i Catilina pusser vi støvet av discokula, setter på frekke spotlights og lar våre festival-dj’er få fritt spillerom bak i kulissene.

Torsdag 14. juni: Kenmeth AKA Kenneth Karlstad
Fredag 15. juni: Dazzle and Glitz AKA Atli Bjarnason og Truls Foss


Møt festivalene

$
0
0

Internasjonal stemning i Grimstad! I år er gjester fra over ti land representert, blant annet Sør-Korea, Romania, Brasil , Canada, USA og Østerrike.

Flere av disse gjestene er festivalprogrammerere.

Kortfilmfestivalen har invitert representanter for de viktigste festivalene for å fortelle om hvordan de arbeider. En unik sjanse for et innblikk i hvordan de tenker og hva som skal til for å lykkes med å havne i et prestisjefullt festivalprogram. Festivalene som er representert er.

South by South West
Sundance Film Festival
Toronto Film Festival
IDFA
GoShort!
Nordisk Panorama
Uppsala Short Film Festival
VIS Vienna Shorts
Woods Hole Film Festival
Anchorage International Film Festival
Bergen Internasjonale Filmfestival
Minimalen Kortfilmfestival
Faroe Islands International Minority Film Festival
Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival
Kino Satellite
Signe Nuit
HUMAN International Documentary Film Festival
Movies on War
AMANDUS

Som vanlig vises også spesialkuraterte programmer fra de ulike festivalene.

Sjekk ut eksamensfilmene!

$
0
0

Norske filmskoler er en viktig bidragsyter til underskogen i norsk film, og i vår har studenter ved filmskoler over hele landet lagt siste hånd på sine eksamensarbeider.

Som i fjor viser Kortfilmfestivalen et utvalg av skolenes eksamensfilmer og andre nyere produksjoner – én film per skole. Programmet er en unik mulighet til å bli kjent med nye generasjoner norske filmskapere. Visningen er et samarbeid med Kortfilmfestivalen og norske utdanningssteder for film, videokunst og mediefag.

kan du møte Westerdals, Høgskolen i Volda, Nordland film- og kunstfagskole, Høgskolen i Lillehammer, Noroff, Universitet i Agder, Danvik folkehøgskole og Høyskolen Kristiania.

Her er juryene!

$
0
0

Norsk kortfilm
Nk jury

Lisa Ogdie, Sundance Film Festival
Lisa Ogdie er kortfilmprogrammerer for Sundance Film Festival og Membership & Talent Development Manager for BAFTA Los Angeles. Hun har programmert kortfilmer for Sundance siden 2009 og valgt ut filmer fra over 8.000 innsendte bidrag. Hun har vært moderator for Q&As og paneler for BAFTA Los Angeles, Sundance, Toronto filmfestival og den amerikanske paviljongen i Cannes.
Med et våkent øye for film har Ogdie også sittet i mange festivaljuryer, inkludert SXSW, Asiana International Short Film Festival i Seoul, Rushes Soho Shorts Festival, Shnit International Shortfilmfestival i Sveits, samt The Smalls Film Festival i London.

Jason Anderson, Toronto International Film Festival
Jason Anderson er medprogrammerer for Short Cuts-seksjonen ved Toronto International Film Festival. Han programmerer også for TIFF Kids International Film Festival og er programansvarlig for Kingston Canadian Film Festival. Han har lang fartstid som kritiker og kunstjournalist i Canada, og bidrar jevnlig i publikasjoner som Sight & Sound, Cinema Scope, Uncut og Toronto Star. Han var skribent og manuskonsulent for The VICE Guide to Film på Viceland, og han underviser i filmkritikk og kunstjournalisme ved University of Toronto and Ryerson University.

Sam Morrill, Vimeo
Sam Morrill startet i Vimeo i 2009 og er i dag Director of Curation. Med erfaring fra kundeservice til innholdsanskaffelse til kuratering av Vimeo Staff Picks har Sam opplevd Vimeos vekst og utvikling fra flere vinkler. Når han ikke vurderer filmer er han sannsynligvis på reisefot eller amatør på golfbanen. Han bor i Brooklyn, New York.

Ingvild Søderlind, regissør
Ingvild Søderlind er en Oslo-basert regissør og manusforfatter. Hun regisserer og skriver drama, og utvikler for tiden sin debutspillefilm. Hun er opptatt av sosiale temaer som korrupsjon, klimaendringer, likeverd og fattigdom. Som regissør og forfatter har hun laget kortfilmene Jenny, Siste runde og dokumentarkortfilmen Ingvilds verden. For Jenny kunne hun i 2011 ta hjem Terje Vigen-prisen i Grimstad.

Frederick Howard, produsent
Frederick Howard er en norsk film- og tv-produsent. Han er utdannet ved Westerdals School of Communication og Den norske filmskolen i Lillehammer. Han har gjort seg bemerket særlig innen barne-og familiefilm, og har produsert noen av de siste års største suksesser innen familiefilm. Blant annet tv-serien Den unge Fleksnes, Amors Baller, Stemmen fra Graven, TV-serien og spillefilmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Julekongen, samt Skammerens Datter og Så og på Jorden. I 2017 igangsatte Howard filmene Dragens Hjerte og Battle, samt den internasjonale TV-serien Viking Skool for The Walt Disney Company.

Kort dokumentar
Kd jury

Claudette Godfrey, SXSW
Claudette Godfrey er en Senior Film Programmer ved SXSW. Hun er ansvarlig for deres kortfilmprogram, assisterer med programmering av spillefilm, har ansvar for innsendte bidrag og er organisator for arrangementet.

Ann Holmgren, filmskaper og forfatter
Ann Holmgren er en filmregissør, manusforfatter, fotograf og forfatter fra Idivuoma i Kiruna, Sverige. Hun ble uteksaminert ved den Norske filmskolen i 2008. Hennes samiske røtter har stor innflytelse på hennes virke som filmskaper, og hun arbeider både i Norge og Sverige.
annholmgren.com

Jasper Hokken, IDFA
Jasper Hokken er juniorprogrammerer ved the International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), hvor han er ansvarlig for å programmere korte dokumentarer, musikkdokumentarer og organisere live-arrangement. I tillegg driver han festivalens online strømmetjeneste, som for tiden tilbyr en online katalog med rundt 700 dokumentarer som tidligere har vært vist under festivalen. Før han startet hos IDFA i 2011, studerte Hokken kultur og media ved universitetet i Amsterdam. I 2012 tok han sin mastergrad i Preservation and Presentation of the Moving Image, med spesialfelt på online filmdistribusjon.

Karen Winther, regissør
Karen Winther ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2012. Hennes første dokumentar, The Betrayal, en personlig film om hennes tid i norske ekstremistgrupper som tenåring, hadde verdenspremiere ved IDFA og har senere mottatt flere priser. I hennes andre dokumentar, EXIT, fortsatte Karen å utforske voldelig ekstremisme fra et personlig ståsted, og hvordan ekstremister kan endre sine holdninger. Den hadde premiere ved CPH:DOX i 2018, og mottok hederlig omtale ved Nordic Docs.

Adel Khan Farooq, filmskaper og journalist
Adel Khan Farooq er regissør, forfatter og journalist som har jobbet med ulike prosjekter til tross for sin unge alder. Adel har dekket kriminalitet for den norske tabloide avisen Dagbladet, og bidro til flere dokumentarfilmer som forsker, fotograf og kameraman, før hans direkte debut og gjennombrudd med Den Norske Islamisten. Filmen fokuserer på den norskfødte islamisten Arsalan Ubaydullah Hussain, en karismatisk og intelligent mann, som også er en rekrutterer med bånd til ISIS, og som fungerer som talsmann for profeten Ummah, en salafi-jihadistisk organisasjon i Norge. Den Norske Islamisten har fått ros av kritikerne i Norge ved å referere til dokumentaren som en viktig og banebrytende film. Adel har også skrevet Mine brødre, en roman om radikalisering som har vært på norske bokhandeleres bestselgerliste. Han har vært omtalt i Hollywood-reporter, CBC, The Washington Post, The Mirror, Independent, og i stort sett alle nasjonale medier, inkludert nasjonale tv-kringkasting med NRK, TV2, samt nasjonale aviser Aftenposten, VG, Dagbladet, Morgenbladet, Klassekampen og mange flere. Adel er også en foredragsholder som snakker om temaer som identitet, bakgrunn og religion. Han arbeider for tiden med flere prosjekter, både filmskaping og manusskriving. Han holder til i Oslo og Islamabad, Pakistan.

Internasjonal kortfilm
Ik jury

Shabana Rehman, komiker og spaltist
Få kan bevege, provosere og inspirere så sterkt som Shabana Rehman. I alt hun gjør – som komiker, artist, spaltist og debattant- kombinerer Shabana lekenhet og humor med et brennende og kompromissløst engasjement for individets frihet. Sentralt i hennes metode står overraskelsen, det å tenke på tvers og bruke virkemidler ingen har tenkt på før, for å formidle et viktig budskap.
Shabana Rehman entret for alvor scenen i Oslo i 1999. I årene som fulgte markerte hun seg raskt som en grensesprengende og ikonoklastisk komiker. Hennes kontroversielle og populære stil, i tillegg til offentlige politiske stunts som blant annet Mullaløft og kroppsmalt med det norske flagg som performancekunstner, har gitt henne en unik posisjon i Norge. Hun er en høyt respektert skribent, satirist og foredragsholder i Skandinavia og i det skandinaviske miljøet i USA, har vært i fokus i både The New York Times og Times Magazine, og skriver jevnlig for store aviser og magasiner i regionen. Shabana har mottatt flere priser for sitt arbeid som skribent og for sin uredde humor, og har hatt forestillinger i flere land, deriblant Canada, USA, Australia, Danmark, Island, Tyskland og Færøyene.
shabana.no

Nina Barbosa Blad, produsent
Nina Barbosa Blad er vinner av Amandaprisen for beste kortfilm 2017. Hun er utdannet produsent fra Den norske Filmskolen 2011-2014 og fra Escuela Superior de Comunicación CEV i Madrid. Hun driver selskapet Barbosa Film, men har også stor produksjonserfaring gjennom andre selskaper. Hun deltok på Young Nordic Producers Club under Cannes Film Festival i 2016, var med på Nordic Film Lab i 2017, og utvikler for tiden en serie med NRK.

Benjamin Helstad, skuespiller
Benjamin Helstad er en norsk skuespiller og musiker, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han debuterte i filmen Jakten på nyresteinen i 1996. Han hadde en bærende rolle i Margret Olins Engelen i 2009 og hovedrollen i Kongen av Bastøy, som han i 2011 mottok en Amandanominasjon for beste mannlige hovedrolle for. Etter dette har han hatt roller i filmer og serier som Permafrost, Kampen om tungtvannet og Birkebeinerne. Han er i år aktuell med tv-serier som En natt, Unge lovende og Kielergata, samt spillefilmene En affære og De fredløse.

Musikkvideo
Mv jury

Amy Black Ndiaye, manusforfatter
Amy Black Ndiaye har vært medforfatter på Aber Bergen sesong 2 og 3 (2016-2017), skrevet kortfilmen Mamma (2016), Villa Gangstas (2014), og Alle mine menn(2015), og har i tillegg regissert flere teaterstykker.

Kenneth Karlstad, regissør
Kenneth Karlstad er en Oslo-basert regissør som gjør musikkvideo, reklame og fiksjon. I 2015 vant han prisen for beste musikkvideo på Kortfilmfestivalen for Eva & the Heartmakers Told You.

Trude Lirhus, klipper
Trude Lirhus gikk ut av Den Norske Filmskolen i 2014, og jobber nå som klipper innen fiksjon og dokumentar på filmer som reiser rundt på store festivaler. Hun har vunnet Gullruten for beste klipp TV drama i 2017 og 2018 med Unge Lovende. Trude vant også Norsk Filmforbunds Fagpris for klippen av The Committee i 2017

Velkommen til årets Kortfilmfestival!

$
0
0

Hvilken glede det er å få jobbe med en festival som viser så mange gode filmer i program, som arrangerer inspirerende samtaler og engasjerende debatter, som legger til rette for utviklende internasjonal nettverksbygging – og ikke minst å få være vertskap for en hel filmindustri fra Norge og verden her i vakre Grimstad!

Vi åpner onsdag med skoleprogram, før Norsk kortfilm 1 får åpne for publikum kl. 13.30. Selve åpningen og åpningsprogrammet er klokken 18.00, hvor Kronprinsesse Mette-Marit vil foreta den offisielle åpningen og Shabana Rehman Gaarder vil holde et kåseri.
Hovedvisningene av alle konkurranseprogrammene vises i Catilina og dit finner våre gjester som regel veien selv. Derfor ønsker jeg å påminne alle om de programmene som også skjer i Pan, Vesle Hallvard, på Biblioteket i Grimstad og i Ruta!

Her finner dere retrospektiv med Unni Straume over tre program torsdag og fredag, mesterklasser med Vidar Flataukan og Erik Hemmendorff. Som produsenten til Ruben Östlund, vil Erik også ha en samtale om den visjonære produsentens rolle i Ruta (The Square) i Storgata fredag kl. 1700.
Vi vil ta en prat med den produktive Henrik Martin Dahlsbakken og hans faste (og trofaste) stab, og rett etter vil Sara Eliassen fortelle om sitt kunstnerskap innen film og billedkunst, så sett av fredag kl. 14.00 og 16.00.

I det sterke og spennende kjølvannet av #Metoo-bevegelsen, krever og forventer samfunnet likeverd innenfor kjønn, legning og mangfold, men vi ser at det er uenigheter om hvordan og hvor fort vi kommer dit. Vi har invitert til debatt om dette på åpningsdagen kl. 13.00 på biblioteket, hvor Ingerid Stenvold fra NRK vil moderere representanter fra bransjen.
På torsdag kl. 13.00 har vi i samarbeid med NFI:LAB invitert Jennifer Smith, Head of Diversity Strategies, fra BFI British Film Institute, for en bransjesamtale om inkluderende programmering og mangfold i alle ledd.
På lørdag gleder jeg meg veldig til å høre Iselin Shumba snakke om viktigheten av forbilder sammen med Ulrikke Falch, Bhkie Male, Ingeborg Senneset, Shabana Rehman Gaarder og Gisle Agledahl.

Kortdokumentaren er i sterk vekst, også nå som en effektiv forteller i distribusjon av store mediehus. Line Halvorsen fra Mid Nordic Film Export leder samtalen med Anders Hammer, Maximilien van Aertryck og Mari Bakke Riise, om digital distribusjon av kortdokumentar som har nådd millioner av seere og blitt kortlistet til Oscar.
Jeg gleder meg også veldig til programmet, ”Det som endret alt”, hvor vi får høre Anders Hammer, Karen Winther og Adel Khan Farooq, som alle beveger seg innen ekstreme virkeligheter, fortelle om den ene hendelsen under opptak som de aldri glemmer.

Det er mange flere spennende program, så husk å lese godt i dagsprogrammet, se på programplakatene vi har hengt opp og som vises på skjermene i Grimstad Kulturhus. Ikke gå glipp av utekino av Adjø Montebello (og samtalen i forkant med regissør Thea Hvistendahl i Pan kl. 20.00)!

I år er det første gang for et par store og viktige endringer hos oss. Det ene er i konkurranseprogram, og det er at lang dokumentar er ute og blitt erstattet av en egen konkurranse – kort dokumentar – som både er norsk og internasjonal. Utgangspunktet for dette er at vi ønsket å gi den korte dokumentaren et løft, og den lange dokumentaren slet med å finne sitt publikum hos oss.
Den andre store endringen er at vi ikke har katalog i år. Det blir kanskje rart for noen av dere, men på våre nettsider kan du lage ditt eget program og navigere enkelt i dagsprogrammet vårt, så vi håper dere blir godt fornøyd! Dette er dessverre et direkte resultat av kutt i tilskuddet fra Norsk filminstitutt, men på denne måten så går ikke kuttet ut over program eller gjester.

Den siste er at vi har åpnet for internasjonal filmpåmelding til vårt internasjonale konkurranseprogram. I tre år har store internasjonale festivaler kuratert dette programmet, men i år har vi tatt denne utfordrende og spennende jobben selv, sammen med utvalgte programmerere og filmskapere.
Men det betyr absolutt ikke at vårt sterke internasjonale samarbeid er over, tvert i mot.
Sundance, Toronto og Berlinale vil vise sine kuraterte program i spesialvisninger i Catilina, samtidig som de vil sitte i norske juryer sammen med Vimeo og South by Southwest. I juryen for vårt nye konkurranseprogram for kort dokumentar vil IDFA være representert med programmereren for deres korte dokumentarer.

Disse festivalene og flere andre vil dere treffe og høre mer fra i programmet Møt festivalene, lørdag kl. 11.00 på Galleriet.

Så kjenn deres besøkelsestid til festival alle filmfolk, få faglig påfyll, se masse film og kanskje viktigst, snakk med nabobordet på Hestetorget! For det kan være veien til din neste film eller for å få ut din forrige.

Været er meldt perfekt for filmfestival; sol, overskyet og kanskje litt regn. Så velg med omhu den obligatoriske båtturen.

Nyt festivalen – og god film!

Årets prisvinnere

$
0
0

38 kortfilmer, 24 musikkvideoer og 23 kortdokumentarer har konkurrert om norsk kortfilms viktigste priser i Grimstad. Festivalen ble åpnet av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit den 13. juni og lørdag 16. juni ble prisene delt ut.

ÅRETS VINNERE ER:

Gullstolen for beste norske kortfilm
Den grønne dalen
Regi: Ellen Ugelstad

Terje Vigen-prisen
Hvalagapet
Regi: Liss-Anett Steinskog

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm
Kiem Holijanda
Regi: Sarah Veltmeyer

Gullstolen for beste korte dokumentar
As we are told
Regi: Erik Holmström and Fredrik Wenzel

Gullstolen for beste musikkvideo:
Daniel Kvammen feat. Lars Vaular: Som om himmelen revna.
Regi: Eivind Landsvik

Kritikerprisen for beste kortfilm – utdelt av Norsk filmkritikerlag
A Place We Call Reality
Regi: Kristoffer Borgli​

Timeglasset – utdelt av Norsk dramatikerforbund
Manusforfatter Gunnhild Øyehaug
For manus på EPLE

Filmforbundets fagpris
Fotograf John-Erling Holmenes Fredriksen
For foto på L’AMOUR FOU

Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris:
Wicked Girl
Regi: Ayce Kartal

Jurybegrunnelser og hederlige omtaler 2018

BESTE NORSKE KORTFILM

GULLSTOLEN
Denne filmen er flertydig og elegant. Den bruker virkelige hendelser for å provosere fram komplekse spørsmål om privilegier og mellommenneskelighet. På tross av sine dramatiske aspekter, beholder den en form for humor og lekenhet som holdt oss engasjert gjennom hele filmen. Gullstolen går til Den grønne dalen, regissert av Ellen Ugelstad.

HEDERLIG OMTALE I
Denne filmen imponerte juryen. Med dyktighet og sensibilitet portretterer den en familie som går igjennom spennende, men også vanskelige forandringer. Juryen synes filmen får fram en form for intimitet som er sjelden og berører dypt. Den første av to hederlige omtaler går til Lakenfort, regissert av Marlene Emilie Lyngstad.

HEDERLIG OMTALE II
Film er et språk som overgår ord, og kan invitere oss inn og la oss se verden fra et annet menneskes perspektiv. Denne filmen balanserer mellom hverdagslige samtaler og dypt personlige, poetiske refleksjoner om egen eksistens. Med sårbarhet, men også overbevisning tar den opp kompelkse spørsmål om identitet. Den andre hederlige omtalen går til No Man is an Island, regissert av Ali Parandian.

TERJE VIGEN-PRISEN
Denne filmen behersker visuell historiefortelling i sin reneste form. Filmen portretterer ung kjærlighet på en naturlig og troverdig måte. Med en sterk registemme og nyanserte rolletolkninger fra de unge aktørene, innehar den et et fullendt cinematisk univers, der omgivelsene bidrar til å gi dybde i scenene. Vi gir Terje Vigen-prisen til Hvalagapet, regissert av Liss-Anett Steinskog.

I tillegg til Terje Vigen og Gullstolen er vårt tredje valg for kortlisten til en Amandanominasjon en film juryen følte så sterkt for at vi ønsker å gi den en spesiell oppmerksomhet. Denne filmen overrasket og engasjerte juryene ved å kapre en tilsynelatende banal hendelse for å skape en sterk ytring om vennskap og traumer. Uten å være melodramatisk, klarer filmen å portrettere den komplekse og motstridende følelelsene til et offer. I tilegg til å bli kvalifisert for Amanda nominasjon, ønsker juryen og gi et stioend på 10 000 kroner i tillegg til mentormøter med erfarne produsenter, donert av Storm Films. Dette går til Det er min jævla dag, regissert av Rebecca Wirkola Kjellmann.

BESTE KORTE DOKUMENTAR

GULLSTOLEN
Denne filmen adresserer et viktig samfunnsproblem i Skandinavia og retter et kritisk blikk på velferdsstaten på en nyskapende måte. Innholdet og den kunstneriske kreativiteten holder et høyt nivå, og de stilistiske pappdukkene utvider grensene til dokumentaren som fortellerform. Til tross for bruken av dukker blir vi grepet av håpløsheten i et system som over hodet ikke fungerer. En samstemt jury har derfor avgjort at Gullstolen går til As we are told, regissert av Erik Holmström and Fredrik Wenzel.

HEDERLIG OMTALE I
Et opprivende blikk på en prekær situasjon sett gjennom øynene på de som er tvunget til å begrave ofrene i en brutal hverdag preget av et usynlig folkemord.
For deres sterke kunstneriske visjon og subtile fremstilling av en sensasjonell historie i en lovende debutfilm gir vi hederlig omtale til Manila High – Livet i selskap med døden, regissert av Simone Andrea Gottschau og Anders Palm Olesen.

HEDERLIG OMTALE II
Et uventet møte mellom to sterke personligheter resulterer i en autentisk og hjertevarmende film. Filmskaperens utholdenhet åpner for en utforskning av ensomhet og vennskap på en morsom og frisk måte. Filmen fanget og moret publikum og Bjarne fylte oss alle med genuin latter. Hederlig omtale går derfor til Bjarne vil ikke på film, regissert av Weronika Nitsch.

BESTE MUSIKKVIDEO

GULLSTOLEN
Det var aldri tvil om at dette var vinneren. Skaperen klarer å portrettere det største i livet. På en sanselig og subtil måte forteller hen om det store gjennom det små. Her møter vi ikke bare en gutt og en jente, men to hele mennesker vi på kort tid blir veldig glad i. Musikkvideoen slutter med verdens vakreste tur i Pariserhjulet, og etterlater oss med frysninger og klump i halsen. Dette er et mesterverk.
Gullstolen går til Som om himmelen revna, regissert av Eivind Landsvik.

HEDERLIG OMTALE I
Denne videoen er et dynamisk, drømmende verk som drar oss inn i et univers som beskriver behovet man som ung har for å passe inn, et viktig blikk på et aktuelt tema, hvorfor er det så vanskelig å dele sine følelser? Vi håper denne videoen kan inspirere gutter til å rope mindre og prate mer.
Hederlig omtale går til BOYS, regissert av Eivind Landsvik.

HEDERLIG OMTALE II
Denne videoen er en klassisk historie som oser av kreativt overskudd! Når livet er kjipt, tåkete og grått, er det bare å sette på denne videoen som kjører slalom mellom humor og nostalgi. Verket er to fulle lommer.
Hederlig omtale går til TOMME LOMMER, regissert av Hubbabubbaklubb.

BESTE INTERNASJONALE KORTFILM

GULLSTOLEN
Gullstolen går til en rørende historie om to brødres siste dag sammen. Den balanserer mellom sorg og varme på en elegant måte. Filmens manus forteller en presis og subtil historie rundt store temaer som familiebånd, ettervirkningene av krigen i Kosovo, klasseskille og effektene av fattigdom. Skuespillerne er fremragende og imponerende, mens vakkert foto og produksjonsdesign umiddelbart suger publikum inn i filmens univers. Regissøren har en soleklar signatur med personlig særpreg som vi svært gjerne vil følge, og som vi er sikre på at vi vil se mer fra i fremtiden. Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til Kiem Holijanda, regissert av Sarah Veltmeyer.

HEDERLIG OMTALE I
Hederlig omtale går til en poetisk, meditative og samtidig ganske ubehagelig film som sitter sterkt igjen i publikum. Filmens visuelle form er en vakker og poetisk blanding av nordisk landskap, urlandskap og fantastisk musikk, noe som føles spennende og innovativt. Filmen tør å være politisk ved å presentere den samiske kulturarven i contrast til den mer komersielle vestlige kultur.
Hederlig omtale går til Birds in the Earth, regissert av Marja Helander

HEDERLIG OMTALE II
Vi vil også gi en hederlig omtale til et modig og kreativt arbeid rundt identitetssplittelsen påført en ung gutts nysgjerrighet og seksualitet på grunn av skam og brutal undertrykkelse. Filmen blander skam, straff og minner som forvandles til seksualiserte bilder i en vakker, fargesprakende og frodig regnskog. Ved å bruke eksperimentelle visuelle effekter, provokative stillbilder, tilbakeblikk og gjentakelser får vi innblikk i det store bildet bak diktaturstyre, pornografi og tap av uskyld. Hederlig omtale går til Super Taboo, regissert av Su Hui-Yu

AUST-AGDER FYLKESKOMMUNES UNGDOMSPRIS

Vi valgte en film som fortalte en uforglemmelig historie fra et unikt perspektiv. Via gjennomtenkt manus, håndtegnet animasjon og vakker fortellerstemme, skapte filmen en troverdig karakter hvis liv og erfaringer kommer til overflaten når vi blir kjent med hennes minner.
Først de gode minnene, så de mørke – de som bare hinter. Ikke et sekund ble kastet bort, ikke et øyeblikk var overflødig. Samtidig, etter at årsaken til karakterens lidelse avsløres, sitter vi ikke igjen med hverken avsky eller medlidenhet, men med et hav av empati og ønske om å hjelpe, ikke bare hovedkarakteren, men alle som henne. Dette var en opplevelse ulik noen annen kortfilm vi har sett.
Det er en glede å si at årets vinner av Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris er Wicked Girl, regissert av Ayce Kartal.

TIMEGLASSETDRAMATIKERFORENINGENS JURY

Vinnerfilmen dekker et halvt århundre i løpet av 19 minutter og skifter mellom ulike synsvinkler.
Vinnerfilmen er sterkt strukturert, men føles aldri påtvunget.
Vinnerfilmen er kortfattet, men føles aldri komprimert.
Vinnerfilmen er kunstnerisk, men føles aldri anstrengt.
Og den er i tillegg morsom.
Dere skjønner nå åpenbart hvilken film det er snakk om.

Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET 2018 for beste manus går til Gunnhild Øyehaug for EPLE.

FILMFORBUNDETS FAGJURY

Fagjuryens pris går til fotografen på L’AMOUR FOU, John-Erling Holmenes Fredriksen. Fotografen trekker oss inn i en cineastisk verden full av farger, symbolikk og magiske øyeblikk, med bruk av linser, komposisjon og bevegelse. Kamera jobber sammen med historien og bidrar i stor grad til å skape en spennende og surrealistisk fortelling om ett troll i en moderne verden.

Hederlig omtale går til produksjonsdesigner Signe Dalsgaard på KILL THE RICH for utrolig uttrykksfulle og presise blyantskisser som løfter det visuelle formspråket i filmen.

Hederlig omtale går også til klipperne av VILLE DYR, regissert av David Krøyer og Sverre Kvamme for å gi oss festivalens mest rørende og vakre omfavnelse akkurat da vi trengte det.

NORSK FILMKRITIKERLAGS PRIS

Vinneren av Filmkritikerprisen er en visuelt leken fortelling om et evig aktuelt tema: vår leting etter mening i tilværelsen. Som samfunnskommentar balanserer filmen mellom humor og alvor, og retter et gåtefullt, men skarpt blikk mot samtiden. Uttrykket låner elementer av videoblogg og dokumentar, og har en frisk estetikk som kler tematikken godt. Filmskaperen kommenterer sin søken og sitt eget virke på selvironisk vis, og har en tydelig stemme, samtidig som filmen er allmenngyldig. Hva er “virkelighet” og hvordan finner vi den? Det gåtefulle målet antydes i tittelen. Filmkritikerprisen for Beste norske kortfilm går til A Place We Call Reality, regissert av Kristoffer Borgli​.

HEDERLIG OMTALE
Juryen vil gjerne gi hederlig omtale til to sterke kortfilmer i konkurransen. Den ene er “No Man Is an Island” av Ali Parandian, der særlig Runar Sørheims utsøkte foto imponerte juryen. Den andre er “Eple” av Yngvild Sve Flikke​, en vittig og godt spilt film med lekne fortellergrep.

AWARD WINNERS OF THE 41st NORWEGIAN SHORT FILM FESTIVAL 2018

$
0
0

The 2018 winning films are:

The Golden Chair: Best Norwegian Short
GREEN VALLEY (Den grønne dalen)
Director: Ellen Ugelstad

The Terje Vigen Award
HVALAGAPET
Director: Liss-Anett Steinskog

The Golden Chair: Best International Short
KIEM HOLIJANDA
Director: Sarah Veltmeyer

The Golden Chair: Best Short Documentary
AS WE’RE TOLD (Vi bara lyder)
Director: Erik Holmström and Fredrik Wenzel

The Golden Chair: Best Music Video
Daniel Kvammen feat. Lars Vaular: SOM OM HIMMELEN REVNA
Director: Eivind Landsvik

The Film Critic’s Association Award
A PLACE WE CALL REALITY
Director: Kristoffer Borgli

The Writer’s Guild of Norway’s Hourglass Award
Gunnhild Øyehaug, script APPLE (Eple)

Norwegian Filmmaker’s Association Award
John-Erling Holmenes Fredriksen, Director of photography for L’AMOUR FOU

The Aust-Agder County Youth Award
WICKED GIRL (Kötü Kiz)
Director: Ayce Kartal

JURY STATEMENTs
Best Norwegian Short

THE GOLDEN CHAIR
This film was ambiguous, yet elegant, drawing on real life events to provoke complex questions about privilege and interconnectedness. Despite its dramatic implications, it maintained a sense of humor and playfulness that kept engaged throughout.
We award the Golden Chair to ‘Green Valley’ by Ellen Ugelstad.

TERJE VIGEN AWARD
Harnessing visual storytelling in its purest form, this film conveyed a portrait of young love naturally and evocatively. Anchored by strong direction and nuanced performances from its young leads, we give the Terje Vigen award to ‘HVALAGAPET by Liss-Anett Steinskog.

In addition to Terje Vigen and The Golden Chair, the third choice for the Amanda Award shortlist is a film that the jury felt so strongly about, we wanted to give it a special prize. It surprised and excited the jury by hijacking a seemingly light-hearted event to make strong statements about friendship and trauma. By avoiding melodrama, it manages to portray the complex and competing feelings of a victim. In addition to being eligible for an Amanda nomination, this filmmaker will also be given a scholarship of NOK 10,000 from Storm Films, as well as a mentorship with their experienced team.
We award this prize to ‘Birthday Resolution’ by Rebecca Wirkola Kjellmann.

HONORABLE MENTION I
This film impressed the jury with the skill and sensitivity it demonstrated in its portrayal of a family experiencing exciting yet difficult changes. The jury believes the film achieves a quality of intimacy that is both rare and deeply felt. The first of two honorable mentions goes to ‘Sheet Fort’ by Marlene Emilie Lyngstad.

HONORABLE MENTION II

Film is a language beyond words. It can transport us and allow us to see the world from another person’s perspective. Balancing between mundane conversation and deeply personal and poetic reflection, this film speaks with vulnerability yet conviction about complex issues of identity. We award the second honorable mention to ‘No Man is an Island’ by Ali Parandian.

Best International Short

THE GOLDEN CHAIR
The main award goes to a moving story about two brother’s last day together. It balances between sadness and warmth in an elegant way. The film’s script tells a precise and subtle story about big issues like the bond within families, the aftermath of the Kosovo war, class perspective and the effects of poverty. The actors in the film are excellent and impressive, and beautiful cinematography and production design pulls the audience into the film’s universe immediately. The director displays a clear and distinctive signature that we would very much love to follow and feel certain that we will see more from in the future.
The Golden Chair for Best International Short Film goes to Kiem Holijanda, directed by Sarah Veltmeyer.

HONORABLE MENTION I
The honorable mention goes to a poetic, meditative and at the same time rather unpleasant film that leaves a strong impression on the audience. The film’s visual form is stunning with a poetic mix of beautiful Nordic landscape, indigenous motifs and a fantastic film score, which feels exciting and innovative. The film dares to be political by presenting the Sami heritage in contrast to the more mainstream Western culture.
Honorable mention goes to Birds in the Earth, directed by Marja Helander

HONORABLE MENTION II
We would like to give an honorable mention to a brave and creative work about the identity split that shame and brutal suppression creates in a young boy’s naive curiosity and sexuality. The film mixes shame, punishment and memory transformed into dirty pictures in a beautiful, colorful and luxuriant rainforest.
By the use of experimental visual effects, provocative still pictures, flashbacks and repetitions, we are invited to see the bigger picture behind dictatorship, pornography and loss of innocence.
Honorable mention goes to Super Taboo, directed by Su Hui-Yu

Best Short Documentary

THE GOLDEN CHAIR
This film finds a way of addressing an important topic in Scandinavian society with unexpected humour. In this case, content and creativity complement each other completely. The stylistic and detailed cardboard cutouts experiment with the documentary form to capture a level of human emotion that drew us deep into the story. It was every jury members’ favorite film of the program.
The Golden Chair for Best Documentary Short Film goes to As We’re Told,
directed by Erik Holmström and Fredrik Wenzel

HONORABLE MENTION I
A harrowing look at an urgent issue through the eyes of those who are forced to bury the victims, this film captures the concrete reality of a silent genocide. For their strong artistic vision and subtle telling of a sensational story, an Honorable Mention goes to a promising debut film, Manilla High – Life in Company with Death, directed by Simone Andrea Gottschau and Anders Palm Olesen.

HONORABLE MENTION II
An unexpected meeting between two strong personality results in an authentic and heartwarming connection. This filmmakers’ persistence allows for the exploration of loneliness and friendship in a fresh and funny way. It captured the whole attention of the audience and Bjarne filled us with genuine laughter.
An Honorable Mention goes to Bjarne Hates the Camera, directed by Weronika Nitsch

Best Music Video

THE GOLDEN CHAIR
There was never any doubt that this was the winner. The creator portrays one of the greatest aspects of life with subtle sensitivity and detail. In this work, we dont meet a boy and a girl, but two human beings. In less than five minutes we both fall in love, and get our hearts broken.
In the epic final scene, the world stands still, while they’re hearts keep moving in the wheel of life. This film left us with goosebumps and teary eyes.
This is a masterpiece.
The Golden Chair award for Best Music Video goes to Som om himmelen revna, directed by Eivind Landsvik.

HONORABLE MENTION I
This video is a dynamic dreamlike work that draws us into a universe describing a youthful need to fit in. An important take on a relevant topic, why is it so difficult to share our feelings? We hope this video can inspire BOYS to shout less and talk more.
Honorable mention goes to BOYS by Eivind Landsvik.

HONORABLE MENTION II
This video is a classic story that oozes of creativity! When life is cold, foggy and gray, all you have to do is play this video that slaloms between humor and nostalgia. The work is two full pockets.
Honorable mention goes to Empty Pockets by Hubbabubbaklubb.

External awards

The Film Critic’s Association Award
The winner of the film critic´s jury award is a visually playful story with an everlasting theme: our search for purpose in life. As a comment on modern society the film inhabits a fine balance between comedy and seriousness, with an enigmatic and sharp look at contemporary life. The film has elements of both video blog and documentary, with a fresh set of aesthetics that complements the story. The director is commenting his own search and artistic career with an ironic twist, but the film is a universal tale. What is “reality” and how to find it? The blurred goal is suggested in the title: The film critic´s award for Best Norwegian Short Film goes to “A Place We Call Reality”, by Kristoffer Borgli.

The Writer’s Guild of Norway’s Hourglass Award
The winning film covers half a century in nineteen minutes and switches between several points of view.
The winning film has a consistent structure, yet it never feels forced.
The winning film is succinct, yet it never feels compressed.
The winning film is arty, yet it never feels strained.
And it’s also funny.
Now, obviously, you all know which film I’m talking about.
The HOURGLASS screenwriting award for 2018 goes to Gunnhild Øyehaug for APPLE.

Norwegian Film Worker’s Association Award
The photographey draws us into a cinematic world full of colors, symbolism and magic moments, using lenses, composition and movement. The camera works together with the story and largely contributes to establish an exciting and surreal story about a troll in a modern world.
The Norwegian Film Worker’s Association’s prize goes to the director of photography on CRAZY IN LOVE, John Erling Holmenes Fredriksen.

Honorable mention goes to production designer Signe Dalsgaard on KILL THE RICH, for incredibly expressive and precise pencil sketches that enhances the visual language of the film.

Honorable mention also goes to the editors of WILD ANIMALS, David Krøyer and Sverre Kvamme for giving us the festivals most touching and beautiful embrace at the exact moment we needed it.

The Aust-Agder County Youth Award
We chose a film that told a haunting tale from a unique perspective. Through careful writing, hand-drawn animation and beautiful voice acting, it created a believable and lovable protagonist whose life and experiences we learn more about as we hear about her memories.
First the happy memories, then the darker ones, the ones that hint. Not a second was wasted, not a moment was redundant. Yet, after the root of our protagonist’s suffering is revealed, we are not left with a feeling of disgust or pity, but with overflowing empathy and a desire to help not only the protagonist, but everyone like her. It was an experience unlike any other short we’d seen…
And with that, we’re happy to announce this year’s winner of the Aust-Agder County Youth Prize is Wicked Girl, directed by Ayce Kartal

Ledig stillig som Markedsansvarlig


Meld på filmen din!

Atli Bjarnason er vår nye markedsansvarlig!

$
0
0

Det var mange sterke kandidater til stillingen, men vi er glade og stolte for at Atli blir Kortfilmfestivalens markedsansvarlig for 2019. Han har tidligere vært markedsansvarlig for Another World Entertainment og Selmer Media.
Atli har dessuten vært på Kortfilmfestivalen ved flere anledninger og til og med vært DJ på Klubben vår.

Ta turen til Grimstad til sommeren!

$
0
0

Enten om du har med film i konkurranse eller spesialprogram eller ei, så er Grimstad en glimrende arena for alle i filmbransjen. Både om du er godt etablert eller helt fersk, Kortfilmfestivalen kan by på spennende filmvisninger og samtaler, paneldebatter og fagseminarer. Grimstad er ellers en perfekt møteplass for gamle og nye venner og samarbeidspartnere, ettersom byen er akkurat passe stor til at man ofte ser hverandre i gatene, på festivalområdet eller på båttur. Hvor ellers kan du ende opp med å ta en øl med programmere fra South by Southwest eller Sundance Film Festival?

27676624600 feafa4d85d o

Har du film med i programmet håper vi du skal delta på festivalen sammen med filmen din, men dersom du ikke har anledning til å delta selv kan akkrediteringen benyttes av en annen representant for filmen. Øvrig stab kan kjøpe festivalpass på kortfilmfestivalen.no. Eller kanskje kommer dere hele gjengen? Kontakt hildek@kortfilmfestivalen.no for grupperabatt hvis dere er flere enn 10 personer.

Festivalpass koster kun 850,- nå på Early Bird og kan kjøpes her. Passet gir adgang til alle filmvisninger, seminarer, arrangementer, båtturer m.m. Deltagertreff, filmfaglige seminarer og et rikt konkurranseprogram gir faglig påfyll og et godt innblikk i hva som lages av kort- og dokumentarfilm i inn- og utland.

Reisestøtte kan du søke hos ditt regionale filmsenter. Se www.filmreg.no.

Grimstad er en sørlandsperle med mange sjarmerende overnattingsmuligheter. Vi er behjelpelige med informasjon om overnatting og reise, og har oversikt over private utleiere. Sjekk også ut vår Facebook-gruppe Tips til steder å bo i Grimstad

Meld på filmen din!

Vi søker assisterende gjesteansvarlig!

$
0
0

Vi ser etter noen som kan jobbe med å bistå vår gjesteansvarlig, og som ideelt sett kunne tenke seg denne jobben i 2020. Dette er forøvrig ikke noe krav.

Du bør:

  • være positiv og imøtekommende
  • ha god oversikt over lister og systemer
  • holde hodet kaldt i travle situasjoner
  • holde styr på bilag og kontrakter
  • være løsningsorientert
  • ha gode engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig.

Arbeidsoppgavene blir:

  • booke og håndtere overnatting til stab og gjester i Grimstad under festivalen, både hotell, motell og private hus.
  • koordinere reiser for norske og utenlandske gjester.
  • samkjøre transport av gjester til og fra Grimstad med lokale kollegaer.
  • bistå gjesteansvarlig med å ta vare på gjester og stab under festivalen.

50-75% fra 1. mars – 1. juni (planlegging)
100% fra 1. juni til 17. juni (før og under selve festivalen)
50-75% fra 17. juni til 30. juni (etterarbeid)

Lønn etter avtale. Kontor på Filmens Hus i Oslo.

Send mail til vanja@kortfilmfestivalen.no med CV og søknad innen 24. februar.

Møt forhåndskomitéen for årets Norsk Kort!

$
0
0

Siw Angell-Olsen
Siw Angell-Olsen (f. 1965) studerte dokumentarregi ved NISS i 1997/1999. Hun har jobbet med film og tv i over 20 år, og i fem av disse årene som leder for kortfilmfestivalen KORTKINOKINO i Sandnes. Hun har jobbet som innspillingsleder og location manager på flere kortfilmer, tv-serier og spillefilmer. De siste årene har hun jobbet som produsent hos GOfilm AS, hvor hun blant annet var produsent på kortfilmen «Hvalagapet». Den vant i fjor Terje Vigen-prisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad og har blitt vist på en rekke festivaler i utlandet, som Berlinalen, The Chicago International Children’s Film Festival m.fl. Hun har også vært regissør på kortdokumentaren «Gamlingen – rekviem over et bad» (2017)
(Foto: Siv Sivertsen)

Torunn Nyen
Torunn Nyen (f. 1950) har arbeidet i den norske film- og tv-bransjen snart 50 år – på 70-og 80-tallet som frilans med både produksjon og formidling, samtidig som hun studerte filmvitenskap ved Stockholms universitet. Hvert år siden 1980 har hun vært med å arrangere Kortfilmfestivalen: Fra 1994 til 2011 som daglig leder og fra 2011 til 2015 som kunstnerisk leder. Hun er fortsatt ansatt hos Kortfilmfestivalen, men nå i 50 % stilling som kurator med hjemmekontor, noe hun kombinerer med å bidra som frivillig på andre festivaler, bl.a. Factory Light Festival i Slemmestad, Movies on War på Elverum og Short Riga i Latvia.
(Foto: Odd Rudjord)

Magnus Mork
Magnus Mork (f.1978) er utdannet i Media Arts ved University of London og i filmregi ved Filmhögskolan i Gøteborg (nå Akademin Valand). Han har laget et knippe kortfilmer, bl.a. Gullstol-vinneren «Kompisar» og «Burger» som vant prisen for beste regi og ensemble på Sundance. Siden 2017 har han drevet produksjonskollektivet Alternativet sammen med filmskaperne Mariken Halle, Guro Bruusgaard og Katja Eyde Jacobsen i Oslo.

Møt årets forhåndsjury!

$
0
0

Les om forhåndskomitéen for Norsk Kort her

Forhåndskomité – Internasjonal Kort
991 20180411093141000000

Maximillian van Aertryck
Maximilien van Aertryck (f. 1989) samarbeider med Axel Danielson i produksjonsselskapet Plattform Produktion. Sammen produserer de fullengde dokumentarer og kortfilmer. Deres kortfilmer har hatt premiere i de offisielle konkurransene i Berlin, Cannes, Sundance og Toronto, og mottatt flere priser. Plattforms siste kortfilm, «Ten Meter Tower», har blitt sett av millioner via New York Times’ nettsted og havnet på Oscar-shortlisten for beste kortdokumentar.

Nk kathleen mcinnis

Kathleen McInnis
Kathleen McInnis er programmerer for Toronto internasjonale filmfestival og har vært festivalsjef ved Palm Springs internasjonale kortfilmfestival, som har status som Oscar-kvalifiserende festival. Hun er daglig leder og stifter av See-Through Films LLC, et selskap som hjelper unge filmskapere verden over med forretningsutvikling. McInnis underviser strategisk festivalutvikling ved University of California (UCLA), og er gjesteforeleser ved Universitetet i Sør-Carolina, Brooklyn College og New York University.




Vanja 2

Vanja Ødegård
Vanja Ødegård (f. 1987) jobber som gjesteansvarlig, koordinator og programmerer i Kortfilmfestivalen på femte året, og har i år en større rolle i programmering av spesialprogram og Internasjonal konkurranse. Hun har en mastergrad i filmvitenskap fra NTNU, og har tidligere vært festivalsjef for Oslo/Fusion Internasjonale filmfestival, samt jobbet med Kosmorama, Film Fra Sør og andre festivaler.



Atli

Atli Bjarnason
Atli Bjarnason (f. 1989) er markedsansvarlig ved Kortfilmfestivalen. Han har en mastergrad i medievitenskap fra UiO, og har tidligere jobbet for filmdistributørene Another World Entertainment og Selmer Media. Han har i tillegg bakgrunn som journalist og filmkritiker, og skrevet for blant andre NATT&DAG, Montages og Rushprint.






995 20180411101326000000

Bård Ydén
Bård Ydén er redaktør ved Kortfilmfestivalen og har jobbet med filmfestivaler siden 2003. I 2007 overtok han som leder for Skeive Filmer (nå Oslo/Fusion int. filmfestival), et verv han hadde frem til 2016, og som han igjen overtok i 2019. Han har programmert for en rekke internasjonale festivaler og har bred juryerfaring. Han var med å starte The Faroe Islands’ Minority Film Festival i 2016, og var i år involvert i organisering av Startup-programmet til Berlin internasjonale filmfestival, Berlinale Horizon.





Forhåndskomité – Kortdokumentar
1390 20180508142856624836

Karen Winther
Karen Winther (f. 1978) ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2012. Hennes første dokumentar, «The Betrayal», en personlig film om hennes tid i norske ekstremistgrupper som tenåring, hadde verdenspremiere ved IDFA og har senere mottatt flere priser. I hennes andre dokumentar, «EXIT», fortsatte Karen å utforske voldelig ekstremisme fra et personlig ståsted, og hvordan ekstremister kan endre sine holdninger. Den hadde premiere ved CPH:DOX i 2018, og mottok hederlig omtale ved Nordic Docs.


Neil y

Neil Young
Neil Young (f. 1971) anmelder regelmessig filmer for The Hollywood Reporter og bidrar hyppig til Sight & Sound, Tribune Magazine m.fl. Han er basert i Sunderland og Wien og jobber med konsultasjon og programmering for flere festivaler over hele Europa. Han var dessuten direktør for Bradford International Film Festival fra 2011 til 2015, og har forelest ved bl.a det østerrikske filmmuseet og Riga International Film Festival. Hans kortfilm «Vilniu Detroit» hadde premiere på Vilnius International Film Festival i 2016.





Skjermbilde 2019 03 13 kl. 14.11.44

Christer Fasmer
Christer Fasmer (f. 1973) er regissør, filmfotograf og produsent, og var med på å etablere selskapet Flimmer Film i 2000. Han var blant annet initiativtakeren bak, samt regissør og produsent for dokumentarserien «Asylbarna», som mottok prisen for beste kortdokumentar for avsnittet «Asylbarna: Farida» ved Bergen internasjonale filmfestival i 2015. Fasmer vant i tillegg Gullruten i 2009 for realityserien «Den store reisen».





Forhåndskomité – Musikkvideo
Karima

Karima Furuseth
Karima Furuseth (f. 1989) er utdannet billedkunstner fra Malmö Kunstakademi, men jobber som musikkprodusent og frilansjournalist. Hun har erfaring fra Dagens Næringsliv, Aftenposten, Vagant, VG, Vice, Dagbladet, Filmmagasinet Z og NATT&DAG – i sistnevnte fungerte hun som både kritiker og musikkredaktør. Karima har i tillegg ti års erfaring som booking-agent for Øyafestivalen, og har de siste årene selv arrangert og spilt på en rekke klubbkvelder i Norge og utland. Sammen med billedkunstner Ida Ekblad driver hun plateselskapet Schloss.

Thor brenne

Thor Brenne
Thor Brenne (f.1980) jobber primært med kortfilm og musikkvideo, både i Norge og utlandet. Brenne vant prisen for beste musikkvideo under Kortfilmfestivalen i 2010, samt Best director under Nordic Music Video Awards (2015) og Best Nordic Documentary på Minimalen (2019). Flere av hans prosjekter har hatt premiere på Nowness, Noisey og Vimeo Staff Pick.


Åse Meyer inn som midlertidig festivalsjef

$
0
0

Åse Meyer går inn som vikarierende festivalsjef for årets Kortfilmfestival som følge av at daglig leder Anita Svingen har blitt sykemeldt.

Meyer er utdannet filmviter fra Universitetet i Oslo og har lang og bred erfaring fra filmfeltet. Hun har fungert som daglig leder og konsulent ved Sørnorsk filmsenter, og var i flere år kortfilmkonsulent ved Norsk Filminstitutt. Hun er i tillegg en av gründerne bak Film fra Sør-festivalen. De siste årene har hun jobbet med EU-kommisjonens medieprogram og som seniorrådgiver i Kulturdepartementets medieavdeling.

– Jeg synes det er kjempegøy å få jobbe med kortfilm igjen, i en ny rolle. Heldigvis har vi en stab som kjenner oppgavene sine godt, og sammen skal vi sørge for at det blir nok en kjempebra festival i år, uttaler Meyer.

Antall påmeldinger opp med 20 prosent!

$
0
0

15. mars gikk fristen ut for å melde på norske bidrag til Kortfilmfestivalens konkurranseprogrammer. Fristen for internasjonale bidrag gikk ut 15. februar.

Vi har fått inn hele 740 påmeldinger, en økning på nesten 20 prosent fra fjor, da til sammen 618 filmer var påmeldt.

Mye av økningen skyldes det høye antallet internasjonale bidrag. Hele 307 filmer har blitt meldt på til konkurranseprogrammet Internasjonal kortfilm, mot 186 i 2018.

Vi ser også en markant oppsving i antallet påmeldte kortdokumentarer. Kortdokumentar-programmet, som omfatter både norske og internasjonale dokumentarer, ble lansert før første gang i fjor, og da mottok vi 114 filmer. I år har tallet steget til 143, noe som hovedsakelig skyldes en økning av antall norske bidrag.

– Veldig positivt å se en så god økning i antall påmeldinger! Det viser at Kortfestivalen holder koken som en attraktiv festival både for norske og internasjonale filmskapere. Mange påmeldinger gir dessuten et godt grunnlag for forhåndsjuryen å velge fra. Nåløyet for å komme med blir trangt, men det er bra med tanke på kvaliteten i programmene, sier festivalsjef Åse Meyer.

Forhåndsjuryene er godt i gang med evalueringen av årets filmer. Juryene er oppnevnt av festivalen og presenteres her:

Forhåndsjuryen for norsk kortfilm

Forhåndsjuryene for internasjonal kortfilm, kortdokumentar og musikkvideo

De endelige konkurranseprogrammene annonseres i begynnelsen av april.

Årets konkurranseprogram!

$
0
0

Det er med stor glede at vi endelig kan presentere årets konkurranseprogram!

Hele 740 filmer var påmeldt til årets festival, og arbeidet med å vurdere alle disse bidragene har vært oppslukende og berikende, og bydd på utallige høydepunkter og luksusproblemer. Det var mange gode filmer som dessverre ikke kom gjennom nåløyet i år, men det endelige programmet har blitt sterkt, bredt og variert. Vi gleder oss voldsomt til å vise det fram for dere i Grimstad i sommer!

Se programoppsettet her

Norsk Kort:

All that space between us – Simone Hooymans
Chronos – André Chrocron
De hensynsløse – Rikke Gregersen
Det kan fortsatt hende vi ikke kommer noen vei – Håkon Anton Olavsen
Diastole – Alexander Brucki
Dine føtter på mine øyne – Rebecca Figenschau
Ella – Tommy Næss
En ny reise – Odd Magnus Grimeland
Farse – Robin Jensen
Fun factory – Even Hafnor og Lisa Brooke Hansen
Gjemsel – Marlene Emilie Lyngstad
Half dog – Kardo Mansur
Hold Pusten – Margareta F A Orkan
Hold rundt meg – Agnese Laizane
Hæstkuk – Aasne Vaa Greibrokk
I Trondheim bodde – Khaleel Etwebi
Inne i, foran og bak en sky – Io Sivertsen
Innstråling – Michael Mellemløkken Renjo og Erik Fernandez Lundberg
Ivo – Christina Lande
Jakt – Gjertrud Maria Bergaust
Knus meg – Irasj Asanti
Moonjump – Lasse Holdhus
Njuokčamat – Marja Bål Nango
Perler på høna – Karen Gravås
Plasthud – Adam Kjær
Rising water – Niels Windfeldt
Rolf Isak & Lillegutt – Dr. Galle Schnabel
Rosalina – Fredrik Hana
Safiyyah – Mattis Goksøyr
Sangfugl – Simon Tillaas
Saras intime betroelser – Emilie Blichfeldt
Satans barn – Thea Hvistendahl
Sett – Jostein Venås
She-Pack – Fanny Ovesen
Slik ting ender – Anna Fredrikke Bjerke
Sportegn – Ingvild Søderlind
Standing still – Farhad Kalantary
The Manchador – Kaveh Tehrani
Ting er ikke på ordentlig - Hanne Nilsen Nygaard
To Plant a Flag – Bobbie Peers
Tåke – Inger Lise Hansen
Ute av kontekst – Det Sporadiske Filmkollektivet
Øye i det høye – Lisa Enes

Kort Dok:

Ashes To Ashes – Tuuli Teelahti
Backbone – Eilif Bremer
Bjeshkë – Grégoire Verbeke
Blue Boy – Manuel Abramovich
Dear Deer – Endre Aalrust
Dorotchka – Olga Delane
Dulce – Guille Isa og Angello Faccini
E-Ticket – Simon Liu
Eigentlich vergangen – Nicole Foelsterl
Excess Will Save Us – Morgane Dziurla-Petit
Kom du? – Jo Lyngklip Kyhlensø
Liminaali & Communitas – Laura Rantanen
Løvetannmamma – Barbora Hollan
Në Mes – Samir Karahoda
Pontus Is Water – Henrik Lande Andersen
Prisoner of Society – Rati Tsiteladze
Sec Rouge – Kate Tessa Lee og Tom Schön
Swatted – Ismaël Joffroy Chandoutis
Togrøvere – Martin A. Walther
Untitled (Burned Rubber on Asphalt, 2018) – Tinja Ruusuvuori
Å vente på FN – Ane Lyngstad Oltedal

Musikkvideo:

Linnea Dale – Birds – Daniel Paida Larsen
Conner Youngblood – Cheyenne – Johannes Greve Muskat
Duvel – Sacred Place – Marlene Emilie Lyngstad
Emilie Nicolas – Wild One – André Chocron
Kristin Minde – Opp – Ola Martin Fjeld
Linni – Silkesvarten – Eivind Landsvik
Marte Wulff – Verden er stor – Marte Vike Arnesen
Mimmi – Happen – Anna Fredrikke Bjerke
Oslo Ess – I Fritt Fall – Frank Aron Gårdsø og Kim Berg
Pen Gutt – Pen Gutt – Håvard Sandvik
På kjøtt og blod – Vibeke Heide
Røyst Trio – The Quiet Beauty – Simone Hooymans
Selmer – Glitter – Mone Frogg Christiansen
Shoffy – Cool Again – Johannes Greve Muskat
Sludge – Blacksmith – Kenneth Karlstad
Sondre Justad – Ikke som de andre – Trond Kvig Andreassen
Space Klezmer Goylem – Isomorfik – Ann Holmgren
Undercover – Pen Gutt – Sebastian Pandonis og Amund Teien-Lund
Vanam – Sexuality – Stein Johan Grieg Halvorsen og Andrea Eckerbom
Westerman – Albatross – Emilie Norenberg

Internasjonal Kort:

Adalamadrina – Carlota Oms
Boomerang – Kurdwin Ayub
Bror – Sara Hjort Ditlevsen
Brotherhood – Meryam Joobeur
Colaholic – Marcin Podolec
Dark Chamber – Otto Banovits
Docking – Trevor Anderson
Fest – Nikita Diakur
Fifteen – Peiman Zekavat
Fuck the boxes – Abel Rubinstein
Fuck you – Anette Sidor
Hors Piste – Léo Brunel, Loris Cavalier, Camille Jalabert og Oscar Malet
How To Fly A Kite – Loránd Gábor
Interiør – Reed van Dyk
Involuntary Activist – Mikael Bundsen
Just Agree Then – Ross Hogg og Duncan Cowles
Just Me and You – Sandrine Brodeur-Desrosiers
Loved ones – Zofia Kowalewska
Mind My Mind – Floor Adams
Na Zdrowie! – Paulina Ziółkowska
Nursery Rhymes – Tom Noakes
Soledad – Stiliyan Stoyanov
T GROS ! – Gautier Blazewicz
The Role – Farnoosh Samadi
The summer and all the rest – Sven Bresser
Three Centimetres – Lara Zeidan
Under Covers – Michaela Olsen
Valerios day out – Michael Arcos
Vinegar Baths – Amanda Nell Eu
You Idiot – Kris Ong

Minst to nye priser under årets festival

$
0
0

Det vil introduseres minst to nye priser ved årets Kortfilmfestival. Nærmere detaljer rundt disse annonseres nærmere festivalen, men prisene kommer til å inkludere en publikumspris samt en pris til den beste produsenten av en norsk kortfilm.

Sistnevnte pris er initiert og gis av Storm Films, som vil forære vinneren 10.000 kr i tillegg til karriereveiledning.

“Produsentens rolle i kortfilm er like sentral som i de lange formatene, men i kortfilmens verden er det stort sett regissøren som får all heder og ære. Det er derfor en glede å kunne dele ut en pris som skal gå til en up and coming produsent, uttaler produsent og daglig leder Frederick Howard i Storm Films.

Vikarierende festivalsjef Åse Meyer er glad for at Kortfilmfestivalen på denne måten kan bidra til prisvinnernes videre arbeid.

“Kortfilm blir man sjelden rik av – det er jo kunstarten som er viktigst, og selvfølgelig gleden over å vise film i Grimstad. Men vi synes likevel det er gledelig at det, i tillegg til heder og kunstnerisk ære ved å vinne priser, også følger med hard valuta som kan gi et lite økonomisk løft for filmskapere som for ofte jobber for knapper og glansbilder.”

Påmelding til Pitcheforum 2019!

$
0
0

For fjerde år på rad arrangeres Pitcheforum under Kortfilmfestivalen. I samarbeid med Screen Talent Europe og Mediefabrikken inviterer vi unge europeiske produsenter, regissører og manusforfattere til å presentere nye kortfilmprosjekter i Grimstad 12. – 14. juni.

For å delta må du søke gjennom en av partnerne i Screen Talent Europe. Arrangementet er gratis og deltakerne får dekket reise og opphold i Grimstad fra 11. – 14. juni.

10 prosjekter og filmskapere velges ut til å presentere sine prosjekter for en internasjonal jury og et publikum bestående av potensielle co-produsenter, co-finansiører og andre filmskapere. Vinneren av beste pitch mottar et produksjonsstipend på 4.000 euro.

Retningslinjer
- Som søker må du ha laget minimum 2 kortfilmer (fiksjon eller dokumentar)
- Du må søke med et prosjekt i utvikling (fiksjon eller dokumentar)
- Prosjektet er på maks 30 minutter.

Hva får du som deltaker?
I tillegg til pitchen vil du delta på:
- Pitcheforberedelser
- Sosiale aktiviteter og nettverksbygging
- Møter hvor du får informasjon om Screen Talent Europe-partnernes støtteordninger

Du vil også få gratis festivalpass til hele festivalen.

Søknadsfrist: 8. mai 2019.

SØK HER

For spørsmål eller andre henvendelser, ta kontakt med anders@mediefabrikken.com.

Om Screen Talent Europe
Screen Talent Europe er et nettverk av organisasjoner som utvikler filmtalenter innenfor film- og tv-bransjen. Screen Talent Europe jobber for å legge til rette for co-produksjon og samarbeid mellom talentene som har tilknytting til organisasjonene. Mediefabrikken og Filmveksthuset Tvibit er de norske partnerne i organisasjonen.

Om Mediefabrikken
På Mediefabrikken kan du få hjelp til å utvikle prosjekter, og til å utvikle deg selv som filmskaper. Mediefabrikken tilbyr veiledning, gratis produksjonsutstyr, produksjonsstipend og utviklingsprogrammer. Mediefabrikken er en enhet i kulturseksjonen i Akershus Fylkeskommune.

Pitcheforumet gjennomføres av Mediefabrikken, Screen Talent Europe og Kortfilmfestivalen.

Viewing all 468 articles
Browse latest View live